De Paddock: Beleid

Je wordt geacht op de hoogte te zijn van dit beleid!

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Inhoud

 1. Grondregels

  Het basisbeleid

 2. Copyright (laatst bijgewerkt op 19-09-2004)

  Uitleg betreffende de houding van De Paddock tov van Copyright

 3. Signatures

  Regels op het gebruik van afbeeldingen in je signature

 4. Overige Beleid

  Verdere beleidsregels

 5. Wat bij overtredingen?
 6. Richtlijnen die gehanteerd worden bij overtredingen van de geldende forumregels

 7. Niveau en slotwoord

  Uitleg waarom deze Beleidsregels noodzakelijk zijn op De Paddock

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

1. Grondregels

We verwachten dat je deze regels hebt gelezen en begrepen. Bij overtreding van deze regels kan (en in de meeste gevallen zal) de moderator beslissen de thread op slot te doen.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Wees vriendelijk en behulpzaam.

Om te beginnen, wees een beetje aardig voor elkaar. Overal waar een grote groep mensen bij elkaar zijn bestaan er meningsverschillen. Er zullen altijd mensen zijn die er een andere visie op na houden dan jij. Zolang die meningen binnen de fatsoensnormen blijven dien je ze te respecteren. Kijk dus uit met vloeken, maar ook met signatures en avatars. Ga niet provoceren.

,,en zijn de smilies waar je mee moet oppassen.


En zelfs al gaat er iemand over de schreef, ga er dan niet net zo hard tegenin maar meld het even aan een admin of moderator, zodat deze er iets tegen kunnen ondernemen.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Als je een topic post, geef het dan een duidelijke titel mee.

Een titel als "Schumi wins" geeft niet weer waar je thread over gaat. Kies voor een titel als "[F1 - Magny Cours 2002] Schumacher wereldkampioen" of iets in die aard. Op deze manier weet iemand enkele maanden later ook nog (enkel door de titel te lezen) waarover het topic gaat (namelijk: Formule 1 op Magny Cours 2002).

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Controleer of je bericht niet aansluit bij een bestaand topic.

Wanneer je een nieuwe thread wil openen, ga je eerst even na of er nog geen thread bestaat over hetzelfde onderwerp waar je je bericht kan aan toevoegen.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Ga niet schreeuwen om een antwoord.

Hoe schreeuw je in een text-based discussie vraag je je af? Door gebruik van hoofdletters schreeuw je. EEN TEKST DIE ZO GESCHREVEN IS, is verschrikkelijk irritant en je haalt je er de woede van andere users mee op je hals. Af en toe even wat DUIDELIJK/duidelijk maken is wat anders. In dat geval accentueer je een bepaald stuk tekst.
Hou je dus aan de netetiquette en let op je caps-gebruik (ook in je topictitel).

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Tekstuele eisen.

Aangezien de reacties die je typt de enige vorm van communicatie op het forum zijn, is het van belang dat anderen jouw reacties begrijpen, zeker als het de openingsreactie van een thread is: Hoe beter men jou begrijpt, hoe beter de discussie loopt. Let daarom zelf op de volgende zaken, maar probeer je niet al te druk te maken als er eens een foutje bij iemand insluipt. Als je vind dat iemand te vaak de tekstuele eisen niet naleeft, geef dan een seintje aan een mod/admin.

 1. Interpunctie

  Begin zinnen met een hoofdletter, eindig ze met een punt (.) en plaats waar nodig een komma.

 2. Lay-out

  De forumsoftware breekt zinnen zelf af, harde returns zijn dus niet nodig. Probeer hiernaast een wat langer verhaal op te delen in alineaís (dan mag je wel enteren).

 3. Spelling

  Niet iedereen is een taalwonder (en fouten maken is menselijk), maar probeer toch de juiste spelling aan te houden (ik wordT enzo ). Op het forum gebruik je bovendien "algemeen nederlands" en geen dialect.

 4. Vermijd l33t SpEaK

  Sommige mensen vinden het cool met de shift-toets te spelen tijdens het typen, of cijfers in plaats van letters te gebruiken. Hou dat een beetje binnen de perken, aangezien dit niet voor iedereen even leesbaar is.

 5. Chat-termen

  Veel mensen hebben op het Internet 1 hobby gemeen Ö chatten. Bij het chatten worden bijzonder vaak afkortingen gebruikt. Helaas zijn deze grappige afkortingen niet voor iedereen even goed te begrijpen. Daarom proberen we chat-termen zoveel mogelijk achterwege te laten. Zorg er tenminste voor dat de kern van je boodschap begrijpbaar is voor iedereen.

 6. Vermijd een woordenzee

  Dyslexie is een probleem waar veel mensen mee te kampen hebben. Daarom kan het af en toe voorkomen dat iemand een verhaal post waar nogal wat spel/stijlfouten in voorkomen en het is niet leuk om iemand daar steeds op te wijzen. Aan de andere kant, als je weet dat je dyslectisch bent, probeer het verhaal dan kort te houden en druk af en toe op [Enter]. Ondanks de welwillendheid van de meesten, is gebleken dat een woordenzee zonder 'enters' of leestekens niet goed gelezen wordt en dat is natuurlijk jammer.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Hou er alsjeblieft rekening mee dat niet iedereen even "gifted" is.

Er lopen hier zowel autosport-professionals als newbies rond, maar zo af en toe komen we allemaal wel een probleem tegen dat we zelf niet op kunnen lossen. Hou daar rekening mee. Onthoud: domme vragen bestaan niet, domme antwoorden wel. Iedereen is ooit als newbie begonnen, geef ook de huidige newbies de tijd om de autosport-termen te leren.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Flamewars

Flamewars dragen ook niks bij aan het forum, laat je niet uit de tent lokken. Als een mod of admin een (potentiŽle) flamewar tegenkomt lopen de deelnemers, maar in ieder geval de starter van de war, het risico op een waarschuwing. Een typisch voorbeeld van threads die uitlopen op een FlamewarÖ (Schumacher arrogant of niet Ö of Ö Wie is de beste F1-piloot). Het heeft geen enkele zin om alsmaar over een kwestie door te bomen als de thread verzandt in eindeloos gezanik over wie gelijk heeft. Wees dan de verstandigste en laat het erbij.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Blijf On-Topic

Probeer de discussie ook zoveel mogelijk on-topic te houden. Dit is een lastig punt, zeker omdat iedereen op zijn tijd de neiging heeft off-topic te gaan. Op een serieus probleem of vraag hoort ook een normaal antwoord in de vorm van een oplossing. Gaat de discussie toch off-topic, respecteer het dan als de starter (of een moderator) vraagt om het weer on-topic te gooien en houd de discussie on-topic. Zorg er voor dat je een serieuze vraag of discussie dus niet de vernieling in helpt door off-topic te gaan. Er zit een verschil tussen een grappige (off-topic) reactie en oeverloos gezwam. Mocht je zelf een topic geopend hebben en het bereikt niet de on-topic reacties waar je op gehoopt had, open dan niet meteen een nieuwe maar overleg even met een moderator. Ga dus ook niet alle mensen die off-topic gaan de huid volschelden. Maar overleg met de desbetreffende moderator via mail/private message/msn.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Weet tegen wie je spreekt

Er zijn hier een deel mensen (die dagelijks met autosport bezig zijn) die goed weten waar ze het over hebben. Commentaren van dergelijke mensen verdienen het niet om in de wind te worden geslagen of weggehoond te worden. Het is sowieso wijs om het profiel van onbekenden te checken voordat je een negatieve reply geeft. Deze opmerking wil geenszins zeggen dat deze mensen hier van een beschermde status genieten. We willen enkel voorkomen dat mensen die een waardevolle bijdrage leveren aan De Paddock het hier opgeven omdat ze meermaals op een onterechte of ondoordachte manier afgekraakt worden. Uiteraard is een onjuist antwoord van een 'newbie' het ook niet waard om afgekraakt te worden. Hij heeft in ieder geval zijn best gedaan om 'mee te denken'.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Dubbelposts

Ga niet als een bezetene overal dezelfde vraag/info posten. Dat heeft namelijk geen enkele zin. Je irriteert er andere mensen mee en het kan nooit zo zijn dat je probleem in 5 categorieŽn thuis hoort. Indien je niet zeker bent in welke categorie je iets moet posten contacteer je eerst een moderator. Herhaaldelijk 'crossposten' kan tot een waarschuwing/ban leiden. De dubbele topics worden, zodra een moderator ze ziet, in elk geval gesloten.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Geduld

Wees ook geduldig. Niet elke vraag heeft altijd een makkelijk antwoord. Soms zul je maar 1 minuut op een antwoord hoeven te wachten en soms een paar uur tot een dag. Ga aub niet je eigen topic om de 10 minuten weer 'in het zicht krijgen' door er op te reply'en met iets als 'weet iemand het al?'. Mocht je na een dag geen antwoord hebben gehad mag je uiteraard wel door middel van een post je topic weer wat onder de aandacht brengen.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Permanent groeten

Wij paddockers doen elkaar permanent de groeten. Het is dus niet nodig om steeds ruimteverspillende "greetz [user]" of iets dergelijks onder je post te plakken. Als je perse zoiets wilt kun je daar je signature voor gebruiken (zie latere uitleg).

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Schelden

Als laatste punt nog dit. Ga ook niet in een topictitel/reactie schelden. Zeker in een topictitel is dat hoogst irritant en het is nergens voor nodig. Mocht je perse je frustratie kwijt willen, scheld dan op de 'tekenfilm manier' (dus: " #@)#*)#&$*)@ ").

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

2. Copyright

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Fotoís of Artikels overnemen van andere sites.

Copyright is vaak een moeilijk punt op het internet. Immers, alle autosport-nieuws-sites vergaren nieuws en publiceren het om den brode, ze verdienen er geld mee. Als iedereen hun inhoud integraal overcopieŽrt en naar het forum brengt, zijn de professionals voor niks aan't werken en dat kan niet. We hebben deze sites broodnodig om ons op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen de autosport en zij van hun kant schrijven die dingen om bij hun gelezen te worden.

Daarom eisen we dat wanneer je citeert vanaf een website je dit steeds doet door middel van een samenvattende zin die gevolgd wordt door en link naar de homepage van de desbetreffende site.
Hetzelfde geldt voor foto's. Indien je ergens een interessante foto ziet waarover je iets wil zeggen, dan dient dit ook door middel van een link te gebeuren. Eigen foto's kunnen natuurlijk zonder probleem gepost worden.

De regels van de fair-play gebieden ons om hierop toe te zien. Overtreders ontvangen als dankuwel een waarschuwing en bij herhaald zondigen tegen deze regels, volgt automatisch een ban.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Nu wil ik alles weten over MP3/DivX en andere compressiemethoden.

Discussies en vragen over dingen als MP3 en DivX zijn tot op zekere hoogte toegestaan.
Onthoud: MP3 en DivX zijn bestandsformaten/coderingen en die zijn _niet_ illegaal! De inhoud van een dergelijk bestand kan daarentegen _wel_ illegaal zijn en een link ernaartoe wordt daarom alleen bij hoge uitzondering toegestaan, waarbij je ook moet kunnen bewijzen dat het om een rechtenvrij werkje gaat. Op originele CD-hoesjes zit ook copyright, deze aanbieden of erom vragen mag dus ook niet.
Een zelf gemaakt filmpje van betreffende autosportavonturen in actie is natuurlijk alleen maar prettig in DivX. Dan mag DivX natuurlijk wel.
Twijfel je, vraag het dan EERST aan een moderator voordat je het post. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je post, dus aankomen met 'sorry ik wist het niet' is geen optie.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

En links naar warez zijn zeker ook niet welkom?

Neen. Hoe je aan je programma's komt interesseert ons weinig, zolang je De Paddock er maar buiten laat. Warez/cracks/no-cd patches/serials/sim-lock unlockers etc. etc. worden dan ook actief geweerd. Bij constateren worden deze verwijderd en de plaatser ontvangt een officiŽle waarschuwing. Dit is vanwege mogelijke aansprakelijkheid van De Paddock. Het zou bijzonder spijtig zijn moest De Paddock de dupe worden van een paar users die programma's willen uitwisselen.

Onder warez verstaan we alle niet legale vormen van software, dus alles behalve shareware en freeware. Cracks en hacks zijn programma's waarmee je beperkende factoren van trial/light en/of shareware haalt. Deze zijn ook niet toegestaan. No CD-patches, een stukje software zodat je een spel/prog/whatever kan gebruiken zonder cd: not allowed ! Ook al heb je zelf de originele CD. GSM unlockers zijn niet toegestaan aangezien moeilijk te bepalen valt of de unlockmethode toegestaan is of niet. Virus builders, DDOS tools, ICQ bombers en andere script kiddie meuk is niet toegestaan. Linken naar sites waar warez cracks/no-cd patches/serials/sim-lock unlockers etc. etc. op staan valt hier ook onder de verboden zaken. Ook het terloops noemen, of vragen van een e-mailadres of welke andere creatieve manier je verzint, is simpelweg niet gewenst.

Als je twijfelt over de legale status, vraag het eerst aan een mod of admin voor je post. Posten van een van bovenstaande levert je een OfficiŽle Waarschuwing op. "Ik wist het niet" is geen excuus. Wij begrijpen ook wel dat er op het net zat te krijgen is en dat menigeen een of meer illegale zaken heeft. Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid, De Paddock willen we erbuiten houden. Over bovenstaande ver- en geboden en overtreding daarvan wordt NIET gediscussieerd.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

3. Signatures

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Waarom gelden er beperkingen op het gebruik van signatures?

Hoewel signatures door heel wat personen op een goeie manier gebruikt worden zijn er in het verleden ook heel wat misbruiken mee gebeurd. Zo kwam het regelmatig voor dat er heel grote foto's van racewagens als signature gebruikt werden. Hoewel wij graag foto's van Racewagens zien is het niet zo fijn om die gigantische foto iedere thread minstens 1 keer te zien terugkeren. Grote foto's of lange teksten hebben ook de neiging om het laden van de forumpagina's te vertragen en zorgen voor RSI door het overmatige scrollen.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Aan welke regels moeten Signatures dan voldoen?

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Heb je ook enkele goede voorbeelden?

Tuurlijk. Het aller liefste hebben we signatures die kwa vorm richting het klassieke banner-formaat gaan. Deze passen bij iedereen op het scherm zodat er scroll-balken verschijnen

voorbeeld 1:

voorbeeld 2:

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

4. Overige beleid

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

En mag ik dan wel zeggen wat ik vind van mijn Zimbabwaanse buurman?

Er zijn in het verleden wel eens threads geopend over allochtonen en de invloed die ze op de samenleving hebben. Op zich hele interessante onderwerpen waar mooie discussies uit kunnen vloeien, ware het niet dat steeds een paar mensen het nodig vonden om hun fascistische gedachten eens flink te spuien.
Dit is dus duidelijk NIET de bedoeling. DiscussiŽren is prima maar hou het binnen de fatsoensnormen! Users die het nodig vinden om toch de neonazi uit te hangen kunnen een heel snelle ban verwachten.
Er zijn instanties op internet zoals het Meldpunt Discriminatie Internet die gelijk met politie en boetes dreigen als ze ook maar het vermoeden hebben dat er iets niet in de haak is. En voor je het weet, hebben wij gedonder.
En daar hebben wij (logischerwijs) geen zin in.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Reclame, enquete's, personeel-advertenties en dergelijke.

Reclame kan enkel met voorafgaande toestemming van de admins/mods.

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

Ok, wat mag dan in hemelsnaam nog WEL?

Bijna alles dus...
Er zijn weliswaar zogeheten "grijze gebieden", waarbij het niet zwart/wit duidelijk is wat wel en niet kan, maar het is dan aan de mod of admin die het bericht leest om wel of niet in te grijpen. Ga voor jezelf uit van het 'common sense' principe.
Wees gewoon jezelf, probeer je een beetje te gedragen en have fun!

[ Dit onderdeel | Terug naar boven ]

5. Wat bij overtredingen?

6. Niveau en slotwoord

Dit beleid is niet voor niets zo opgesteld. Er is door heel wat moderators en gebruikers in de loop der tijd gesproken over wat de beste manier is van het modereren van een forum als De Paddock. Hoewel we een forum willen zijn dat voor iedereen toegankelijk is, vragen we wel een zekere kwaliteit in je posts. Ook heb je best wel wat in de pap te brokkelen en wordt er verwacht dat je ook anderen helpt met voor jou interessante problemen. Vragen stellen in een topic over iemands post is geen enkel probleem. Je mag elke gebruiker om helderheid vragen, gezien ook elke gebruiker zijn eigen verantwoordelijkheid heeft om zijn standpunten en/of kennis te verdedigen.

Het kan ook voorkomen dat je je ergens aan ergert op De Paddock. Je bent wellicht wat superieur in kennis, maar helaas maakt je dat niet tot een meerdere van andere gebruikers. Hou altijd de eer aan jezelf, zodat je vervelende situaties tussen jou en andere gebruikers voorkomt. Wanneer je echt ergens de balen van hebt, kun je dat altijd melden aan 1 van de moderators en er zal absoluut wat mee gedaan worden. Ga alleen nooit het heft in eigen hand nemen. Je maakt er geen vrienden mee. Niet bij de mods en niet bij je medegebruikers.

Voor punten die je toch ter discussie wilt stellen over het beleid kun je altijd in Vraag aan admins terecht. Daar is het Vraag aan admins voor en daar mag je het ook voor gebruiken. Probeer dan ook daar je eigen eer hoog te houden en wijs op de dingen die je niet goed vindt gaan met een redelijke vinger.

Tot slot

Als slot van het beleid kan ik je een goede tijd op De Paddock toewensen en vergeet nooit dat we hier zijn om onze passie over autosport te delen. Daar is het forum voor en dat moet in ons inzicht ook ieders streven zijn.

Veel plezier op De Paddock en we hopen nog een hoop leuke en interessante topics en posts aan je over te houden