PDA

View Full Version : In aanbouw : Porsche 935-78 Turbo - Ickx (Tamiya 1/24)


Sennake
11-03-2005, 23:54
De Subaru is af, dus wordt het tijd voor een nieuw "groot" project. De Wolf op 1/43 doe ik dan wel tussendoor, gedurende de wachttijden :)

Deze keer is mijn keuze gevallen op een wagen die in zijn ganse carriere slechts 4 koersen gereden heeft vooraleer hij het museum ingerold werd : de Martini-Porsche 934/78 "Moby Dick" waarmee Ickx de "maidenrace" in Silverstone (6 uur) won, waarna hij nog ingezet werd in Le Mans, Vallelunga (6 uur) en de Norisring. In Le Mans werd hij 8e, viel uit op 10 minuten van de finish terwijl hij aan de leiding lag in Vallelunga en kreeg te kampen met remproblemen in de sprintrace op de Norisring.

Ik ga de Silverstone-wagen bouwen omdat hij daar won en omdat Jacky Ickx aan het stuur zat.

Zo zag de Porsche er in die race uit :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78real_01.jpg

En zo ziet de geschuurde body er uit, klaar om in grondlaag gespoten te worden :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_01.jpg

Wordt vervolgd...

Nismo
12-03-2005, 01:40
Ik ben al een tijdje op zoek naar dit model nadat mijne enkele jaren geleden is gesneuveld tijdens de verhuis naar onze nieuwbouw.Als er iemand dit model te koop heeft of te koop weet staan mag hij/zij mij een seintje geven.Veel succes ermee,Sennake,go for it !!!

Dominique
12-03-2005, 19:25
Kijk hier eens:
ebay (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=1190&item=5959474958&rd=1)

Werner333
12-03-2005, 21:10
Om accuraat te zijn:
De"Cibie" stickers waren niet aanwezig en er stond een "S" voor de nummer op de zijkanten.
Kijk maar eens op http://www.jacky-ickx-fan.net

Sennake
12-03-2005, 21:57
Originally posted by Werner333
Om accuraat te zijn:
De"Cibie" stickers waren niet aanwezig en er stond een "S" voor de nummer op de zijkanten.
Kijk maar eens op http://www.jacky-ickx-fan.net

Kweet het, ik heb alle foto's van die koers al gedownload als referentie, maar de kwaliteit is heel wat minder dan van deze foto, die van de Porsche fabriek komt.

Maar je hebt wel degelijk gelijk en ik zal er zeker niet tegen zondigen, wees maar gerust :)

Werner333
13-03-2005, 14:03
Originally posted by Sennake
Kweet het, ik heb alle foto's van die koers al gedownload als referentie
Ik dacht het wel. :D :D
Maar het was maar om zeker te zijn. ;)

Sennake
13-03-2005, 15:46
Originally posted by Werner333
De"Cibie" stickers waren niet aanwezig en er stond een "S" voor de nummer op de zijkanten.

Eigenlijk zo dus :

http://www.sennake.be/tamiya_1_24/24010b.jpg

Ondertussen heb ik niet stilgezeten natuurlijk. De body kreeg een witte grondlaag en een eerste laklaag :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_02.jpg

Het achterste radiatorrooster dat in de doos zat, heeft niet de juiste vorm, alhoewel dat misschien wel de bedoeling was is mijn onderdeel blijkbaar gegoten met te weinig plastic. De uiteinden zijn in elk geval te kort. Dus hebben we met wat streepjes plastic sprue een nieuwe gemaakt.

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_03.jpg

Het bijgeleverde figuurtje, dat ik van plan ben in zijn stoel te bouwen, heeft de verkeerde (standaard) helm. In 1978 gebruikte Ickx (althans in deze wagen) een helm met een vizier, bestaande uit 2 kleinere openingen. Het standaard hoofd heb ik dus maar achterwege gelaten en ik ben eens gaan zoeken in mijn onderdelen-doos naar een meer bruikbare helm. Die vond ik tussen mijn Hasegawa-figuurtjes. De helm is weliswaar nog steeds fout, maar het is heel wat makkelijker er een tussenstuk in te bouwen omdat de helm en het gezicht uit 3 delen bestaat : 1 deeltje voor het stuk van het gezicht achter het vizier, en de helm zelf die uit 2 delen bestaat. Hier heb ik het voorste deel voorzien van dat bebuste tussenstuk :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_04.jpg

Het stukje gezicht heb ik ook al geschilderd. Eerst met "flesh" voor de huid, daarna het wit van de ogen, daarna de blauwe pupillen, dan wat bruin om de contouren van de ogen te benadrukken, daarna zwart om de wimpers en wenkbrauwen te schilderen, dan weer matwit om de brandvrije muts te schilderen en tenslotte matzwart om de "polstering" van de helm te schilderen. Achteraf gezien wel jammer dat dat allemaal achter het vizier van de helm verdwijnt...

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_05.jpg

Comments are welcome :)

fordje
13-03-2005, 18:35
Zeg Guy, aan je modelbouwcapaciteiten twijfelt niemand meer. Maar als ik je gelaatschilderingen bekijk lijkt het werk wel meer op abstracte kunst dan de klassieke kunst van een Rubens. :)

Het kan natuurlijk niet simpel zijn zulke kleine dingen een duidelijke uitdrukking te geven.
Trouwens geen kritiek hé...(mijn kunstenaarscapaciteiten beperken zich nog veel meer.., zelfs mijn dochter tekent mooier...)

Alhoewel ik niks ken van modelbouw bekijk ik deze zaken van iedereen met veel plezier !!

Sennake
13-03-2005, 20:46
Om de zaken toch ietwat in hun juiste perspectief te zetten, heb ik aan de foto van het gezicht de afmetingen toegevoegd. Niet dat ik van mezelf denk dat ik de nieuwe Rubens ben :D , maar de afmetingen in acht genomen heeft dit eerder iets weg van de miniatuurschilderijen van de monniken...

Alles hangt trouwens af van waarvoor iets moet dienen. Zoals gezegd verdwijnt het grootste gedeelte van het gezicht achter het vizier van de helm, die op zijn beurt nauwelijks zichtbaar zal zijn eens de piloot in zijn stoel gegespt zit in het model, en je enkel nog via de ruitjes naar binnen kan kijken...

Hier alvast een foto van de dichtgelijmde en in basiskleur geschilderde helm...

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_06.jpg

fomoco90
14-03-2005, 13:55
Originally posted by Sennake

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_06.jpg

Precies "Vlad de spietser" ant spelen, knap werk, bewijst nog maar es dat u een crack in uw hobby bent, well done

HHugo
14-03-2005, 18:25
Is dat zo'n model waar je een elektro-motortje kon insteken? Hoe zit dat dan met het interieur-detail, is dat nog behoorlijk of zult ge het een en het ander moeten scratchen?

Sennake
14-03-2005, 18:39
Originally posted by HHugo
Is dat zo'n model waar je een elektro-motortje kon insteken? Hoe zit dat dan met het interieur-detail, is dat nog behoorlijk of zult ge het een en het ander moeten scratchen?

Ja, dat is zo'n motor-modelletje, maar al bij al valt de detaillering nog mee. Ik zal wel moeten scratchen, maar binnen de perken (denk ik toch).

fordje
14-03-2005, 20:44
Originally posted by Sennake
Om de zaken toch ietwat in hun juiste perspectief te zetten, heb ik aan de foto van het gezicht de afmetingen toegevoegd. ...

Dat is dus nOg kleiner dan ik al kon vermoeden...
Dat je überhaubt (hopelijk ken je nog wat Duits) nog enige uitdrukking op dat gezicht op krijgt is al een wonder.

Tnx voor de extra info.

En ik blijf erbij, het modelwerk in alle opzichten is een mooi staaltje "kunst".

Sennake
16-03-2005, 23:52
Allee, we hebben weer eens wat voort gedaan.

Er is een begin gemaakt van het interieur, en meteen viel me al op dat het stuk rolkooi dat in de kit geleverd zit (en slechts voor de helft compleet is) te kort is : na passen met de body erop komen de bovenste staven zo ongeveer halverwege de zijruiten. Daar hebben we dus een mouw moeten aan passen : ik heb er de witte stukken tussen gelijmd.

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_07.jpg

Ook van de achterspoiler is werk gemaakt : hij werd geassembleerd en gespoten.

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_08.jpg

Daarna heb ik de rest van de ontbrekende rolkooi beginnen bouwen. Na dagen van paswerk en snijwerk en opnieuw beginnen en try en vooral veel error kom ik tot dit resultaat, dat eindelijk in de body past en er nog enigszins aannemelijk uitziet. Wat wit is, is nieuw, wat zwart is werd aangepast :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_09.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_10.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_11.jpg

Ook het figuurtje werd reeds in de grondlaag geschilderd. Deze laag dient enkel om de dieper gelegen naden lichtblauw te kleuren, want de figuur wordt nog gedrybrust met matwit. De overall van Ickx was trouwens wit, niet blauw.

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_12.jpg

Wordt vervolgd...

Dominique
17-03-2005, 00:00
Mooi werk, Sennake! Dat komt allemaal dik in orde.

Alleen, ik hoop voor U dat Jacky deze thread nooit te zien krijgt: eerst zijn kop op een spies, en dan een baar in zijn ....

Enfin, ik zei dus: mooi werk, Sennake!

Luigi
17-03-2005, 00:14
Very nice indeed;

Als Jacky dit ooit zou zien: hij zou er wel geen probleem mee hebben dat hij effkes "gespiest" en "gebaard" (raar woord :D) werd als hij het eindresultaat zal zien. ;)

Nismo
17-03-2005, 00:16
Piloot zijn kan pijnlijk zijn :D
Ge zijt goe bezig ,Sennake.Dit zal wel weer een prachtig afgewerkt model worden zoals al die andere modellen ;)

Guido
17-03-2005, 00:44
scratch werk is altijd leuk om te volgen. Keep it up! ;)

Sennake
18-03-2005, 17:05
Ik ben begonnen aan de decals van de body. Potverdorie nog aan toe! Ze passen wel mooi, maar ze reageren zeer vreemd op zowel Micro Sol als op de decal softener van Daco Products : ze krullen namelijk op naar buiten! En hoe meer softener je erop doet, hoe meer ze naar buiten krullen. En eens ze tegen zichzelf gekleefd zijn krijg je ze niet meer van elkaar zodat je decal te klein is en bovendien nog wit ziet ook (de binnenkant van de decal namelijk)...

Zeer ambetant, en de juiste methode hier blijkt de volgende te zijn : decal aanbrengen zonder enige vorm van softener, laten drogen tot 's anderendaags, en dan softener aanbrengen op de plaatsen waar plooitjes in de decal zitten. Dit blijkt in dit geval te werken, alle andere methodes zijn waardeloos. Dit is wel de allereerste keer dat me zoiets overkomt.

Op de foto zal je het niet zien, maar ik heb dus wel heel wat moeten "bijschilderen" aan deze eerste decal. Op dit moment ziet dat er niet uit omdat de decal zelf nogal mat is en de verf glanzend, maar eens er 2 lagen vernis overheen gespoten zijn merk je er niets meer van.

Toch was het even schrikken...

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_13.jpg

Guido
19-03-2005, 12:32
Daco solventen nooit aanbrengen op een natte decal. Zijn decalsetters werken enkel op droge maar dan wel zeer goed. ;)

Sennake
19-03-2005, 12:46
Originally posted by Huudo
Daco solventen nooit aanbrengen op een natte decal. Zijn decalsetters werken enkel op droge maar dan wel zeer goed. ;)

Tja, dat heb ik proefondervindelijk blijkbaar ook vastgesteld. Het zal dus wel kloppen ;)

Sennake
19-03-2005, 17:39
Update :

de body werd aan de andere kant en de voorzijde ook voorzien van de Martini-striping. Nu ik weet hoe het moet gaat het een stuk beter. Toch heb ik ook hier weer moeten retoucheren met verf...

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_16.jpg

Dan de piloot.

Nadat de grondlaag droog was heb ik er matwit over gezet, en de plooien daarna weer wat benadrukt met blauw. Dat ziet er dan zo uit :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_14.jpg

Dit is natuurlijk veel te "zwaar", en daarom wordt het daarna terug "gedowntoned" met een drybrush van matwit : (hier is de matte verf nog nat, vandaar dat ze blinkt)

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_15.jpg

Vervolgens werden de handschoenen geschilderd, de schoenen, de gordels en gespen, en de Martini-striping op de armen. Dat was wel een secuur werkje...

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_17.jpg

Tenslotte werd de helm voorzien van de witte lijnen en de matzwarte bekleding. Ook de Martini-decal werd al gezet. Wat er nog ontbreekt is het vizier en de aansluiting voor de boordradio.

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_18.jpg

Wordt vervolgd...

Bramzel
19-03-2005, 18:00
Ik denk dat Ickx blij mag zijn dat jij geen voodoo-deskundige bent ;)

Ziet er schitterend uit, kijk uit naar het eindresultaat :)

Sennake
20-03-2005, 13:22
De piloot werd verder afgewerkt, naar voorbeeld van deze foto :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/1978_01.jpg

Dat levert dus dit modelletje op (de kuipzetel moet nog geschilderd worden) :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_19.jpg

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_20.jpg

Sennake
20-03-2005, 17:17
De striping-decals staan er nu allemaal op. Nu laat ik de body goed drogen en dan kunnen de sponsor-decals erbij gezet worden... :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_21.jpg

Integra
20-03-2005, 19:45
Dat moet vroeger toch een enorm beest geweest zijn om op de weg te houden.

Dominique
20-03-2005, 20:11
Dat denk ik ook.

Reken maar uit:

cylinderinhoud 3,2 liter
gewicht 1025 kg
845 pk (!!!)
Dat is 263 pk/liter en 0.8 pk/kg

0-100 in 2.8 sec,
kwart mijl in 8.9 sec
topsnelheid = +-360 km/h

Niks voor een 'beginneling' ;)

Dominique
20-03-2005, 20:16
Sennake,

wat ga je doen met die donkere vlakken op de voorbumper en rond de lichten? Ga je die spuiten of is dat ook allemaal decal?

fomoco90
20-03-2005, 20:20
er moet mij iet van het hart, senaake is toch ee ncrack he, hij heeft moeten bijschilderen en ge ziet het niet eens!!!!
super, ligt dat modelmagazine in elke boekhandel?

Sennake
20-03-2005, 20:22
Originally posted by Dominique
Sennake,

wat ga je doen met die donkere vlakken op de voorbumper en rond de lichten? Ga je die spuiten of is dat ook allemaal decal?

Dat is ook allemaal decal. De bedoeling is dat de binnenkant van de lichten en van de radiator-opening matzwart geschilderd worden. Maar dat kan ik pas doen nadat alle decals erop staan en er 2 lagen vernis opgezet zijn.

De spoilerlip moet trouwens rood geschilderd worden, zodat eigenlijk alleen de 2 vlakken tussen de lampen en de radiator-opening wit blijven.

Sennake
20-03-2005, 20:27
Originally posted by fomoco90
ligt dat modelmagazine in elke boekhandel?

Op termijn is dat zeker de bedoeling, maar aangezien ze pas gestart zijn zal dat nog wel wat tijd in beslag nemen. Er zijn wel meer dan 1000 abonnees die erbij waren vanaf dag 1, en die hun nummer om de 2 maand gewoon in de bus gedropt krijgen.

Meer informatie over het blad en abonnement vind je hier (http://www.modelbouwmagazine.nl/) ...

Integra
21-03-2005, 14:20
Originally posted by Dominique
Dat denk ik ook.

Reken maar uit:

cylinderinhoud 3,2 liter
gewicht 1025 kg
845 pk (!!!)
Dat is 263 pk/liter en 0.8 pk/kg

0-100 in 2.8 sec,
kwart mijl in 8.9 sec
topsnelheid = +-360 km/h

Niks voor een 'beginneling' ;)
Neem dan de Ford Zakspeed Capri, is van hetzelfde caliber, wel kleinere cilinderinhoud.
1.5 l turbo en er waren versies van tot ook ongeveer 840 pk.
Die GTX 5 bakken waren beesten om mee te rijden, zijn ook alles samen veel doden in gevallen. (Ralf Stommelen @ California for example)

Sennake
23-03-2005, 19:52
En huppakee, de rest van de decals staan er ondertussen ook op. Na een 3-tal laagjes vernis om de decals te sealen die liever niet met solventen bewerkt worden ziet de body er dus nu zo uit :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_22.jpg

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_23.jpg

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_24.jpg

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_25.jpg

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_26.jpg

Dit moet de eerste keer zijn dat ik een model ga hebben dat zo glanst. Ik moet zeggen : het heeft wel iets. Minder realistisch, maar het presenteert wel mooi.

Integra
23-03-2005, 20:49
Zeker wel mooi. :)

Luigi
23-03-2005, 21:39
Eel schoon. Die glans geeft het wel iets extra, nice work.

Dominique
23-03-2005, 21:43
the master at work again.
Wat een glans! Chique!

Sennake
26-03-2005, 23:56
Terwijl de vernislagen door en door moeten drogen, doe ik natuurlijk verder aan het interieur.

Eerst wou ik eens zien of ik die houten kist die als tegengewicht dient, kon nabouwen. Met wat plastic sheet maak ik dus een doos en ik heb ook nog wat "hout-folie" liggen die ik overhad van een bouwdoos van een old-timer vrachtwagen (Ford-T).

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_27.jpg

Dus werd de doos ermee bekleed, waarna ik met photoshop de decals gemaakt heb die ook op de referentiefoto te zien zijn. Ze werden dan op decalpapier geprint en op de kist geplakt :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_33.jpg

De wielen en het onderstel werden zo goed en zo kwaad als het kan bij zo'n curbside kit geschilderd om toch enigszins de indruk te wekken dat het een echte motor is :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_28.jpg

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_29.jpg

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_30.jpg

Daarna kon het model eindelijk op zijn "poten" gezet worden om aan het interieur te werken. Ik moet aan de bodem nog wel wat weathering en drybrushing uitvoeren.

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_31.jpg

Sennake
26-03-2005, 23:57
De rolkooi werd in de juiste kleur gespoten :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_32.jpg

De poten van de kuipzetel werden afgezaagd en voorzien van realistische :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_34.jpg

De versnellingspook werd gemonteerd :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_35.jpg

De deurpanelen werden scratchbuilt :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_36.jpg

Daarna kan de montage van alle onderdelen een aanvang nemen :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_37.jpg

De piloot wordt gedryfit :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_38.jpg

Sennake
26-03-2005, 23:57
De counterweight-kist wordt gedryfit :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_39.jpg

Daarna worden de verschillende onderdelen geweatherd en vastgelijmd, en de gordels van de piloot worden "verlengd" zodat ze op de bodem en aan de rolkooi bevestigd kunnen worden :

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_42.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_43.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_44.jpg

Dominique
27-03-2005, 00:47
Geen woorden voor al dat moois. Daarom zeg ik maar niks behalve: "Dat verdient een bloemetje!"

Keep the updates coming!

Luigi
27-03-2005, 13:59
Ik word er stil van. :worship:

Sennake
27-03-2005, 22:53
De counterweight-kist wordt op zijn plaats gelijmd en de riemen waarmee ze vastgegespt is, zijn toegevoegd. Ook de brandblusser wordt niet vergeten.

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_45.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_46.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_47.jpg

Integra
28-03-2005, 07:40
Wat is feitelijk die counterweightkist?
Een soort van tegengewicht?

Sennake
28-03-2005, 10:07
Originally posted by Integra
Wat is feitelijk die counterweightkist?
Een soort van tegengewicht?

Ik veronderstel het, daarom noem ik ze zo maar.
Maar your guess is as good as mine hoor, ik bouw gewoon na wat ik op de foto zie. Ik kan me niet voorstellen dat Ickx een echte krat wijn meenam tijdens de race, dus daarom ga ik ervan uit dat de kist gevuld is met zand of beton.

Vergeet niet dat dit een wagen uit 1978 is en de methodes om het gewicht te verdelen toen nog ietsje "rudimentairder" waren dan vandaag...

AlainH
28-03-2005, 14:23
Ik dacht eerder dat het een kist was met wat gereedschap en hier en daar een klein reserve-onderdeel voor pechverhelping tijdens de race... :D

Sennake
28-03-2005, 19:01
Wat er nog ontbrak aan het interieur waren het dashboard en het stuur. Die zijn dus met de hand geschilderd (hier werd geen enkele decal voor gebruikt) en enkele details zoals de noodstop-knop en de achterzijde+bekabeling van de onderste meters werden toegevoegd om het geheel er toch een beetje realistisch te laten uitzien. Voor zover je er iets van zal zien eens de body op het chassis staat natuurlijk...

http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_48.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_49.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_50.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_51.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_52.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_53.jpg
http://www.depaddock.eu/sennake/models/935-78_54.jpg

206WRC-ke
28-03-2005, 22:20
Dashboard met de hand geschilderd ???? :o Nie meer normaal!! Echt klasse!

ac.cobra427
31-03-2005, 19:58
Idd. Het wordt letterlijk kunst wat hier de laatste tijd getoond wordt.