PDA

View Full Version : Preview Circuit Zolder: ZTC & SCZ Race 4 op 10 juli


P De Sonville
05-07-2005, 15:17
Zolder Touring Cup:
Ex aequo in kop van klassement

Komende zondag wordt op Circuit Zolder de vierde wedstrijd op gang geschoten van de Zolder Touring Cup en de Sprinters Cup Zolder. Voor de ZTC wordt dit de vierde race op een totaal van zes en zijn we wat het aantal wedstrijden betreft aanbeland bij de tweede seizoenshelft. Maar niet wat de puntentelling aangaat, want tijdens de laatste ontmoeting, de Race Promotion Night over 10 uren wedstrijd, worden dubbele punten verdeeld en dat is traditioneel dé wedstrijd van de ontknoping. Momenteel zijn reeds 90 punten verdeeld op een totaal van 210. Maar eerst moet het ZTC-peloton nog twee wedstrijden afwerken van vier uren. Eén komende zondag op Circuit Zolder en één op zaterdag 8 oktober in Francorchamps. En dankzij de samenwerking met de firma BONGOU van Luc Gevers is de ingang komende zondag terug gratis.

En de strijd voor de koppositie in de tussenstand is bijzonder spannend. Zelden kregen we na de eerste seizoenshelft een voorlopige tussenstand voorgeschoteld waarin de titelpretendenten zo dicht bij elkaar liggen. De AD Sport-Porsche (Klasse 1), die de eerste twee wedstrijden won en waarmee o.a. de broers Wauters, Ruben Maes en vader en zoon Van Roey reeds onderweg waren deelt voorlopig de leiding met de BMW M3 (Klasse 2) van Brinkmann/Jakobs. Op amper vier punten volgt de Porsche van Dehaye/Kevers die op hun beurt maar vier eenheden voorsprong hebben op de VW Golf (Klasse 4) van het regerende kampioenenduo Van Rompuy/Buytaert. De top 5 wordt afgesloten door de BMW M3 uit de Klasse 3 van Van de Water/Dierckx. Deze laatste hebben hun goed tussenklassement vooral te danken aan het feit dat ze iedere wedstrijd hun Klasse wonnen. Een klasse-overwinning brengt immers het dubbele aantal punten op dan een algemene overwinning, waardoor wagens die regelmatig goed scoren in hun respectievelijke klasse ook nauw kunnen aansluiten in de kop van het gebeuren. Vier wagens uit verschillende Klassen staan momenteel in de top 5 van het klassement. Er zijn echter nog kapers op de kust die hun plaats in de kopgroep méér dan waard zijn, maar door omstandigheden reeds belangrijke punten verloren. Zo is er de Porsche van Van Elslander/Goegebuer/ Vanhaverbeke die alsmaar progressie maakt en tijdens de derde ontmoeting op het podium belandde. Merkgenoten Vetters/Jeuris die de laatst verreden wedstrijd wonnen verloren kostbare punten tijdens de openingsmanche door geluidsoverlast. Ook de BMW-ex Supertoerisme van Pampel/Joosen moest tijdens de eerste wedstrijd forfait geven maar gaf tijdens de laatste ontmoeting de Porsches lik op stuk en pakte verrassend de pole. Ook de Speedlover-Porsche van Verhoeven/Kersten en de Marcos van de familie Van Samang kregen reeds hun deel van de pechkoek en verdienen een plaats in de kopgroep. Véél kandidaat-winnaars dus die komende zondag terug de arena zullen bevolken.

In Klasse 1 staat de AD Sport-Porsche aan de leiding, maar bij de minste fout of technische tegenslag staan merkgenoten Dehaye/Kevers, Van Elslander/ Goegebuer/Vanhaverbeke en Jeuris/Vetters klaar om het commando over te nemen. Normaliter zou Erik Bruynoghe samen met Kris Wauters de leidende AD-Porsche bemannen, maar Bruynoghe brak afgelopen week zijn voet. Hopelijk is deze voldoende hersteld om samen met Koen, Kris en Patrick Schreurs de Euphony 24 Uren van Zolder te rijden. Mogelijks zal Vanierschot komende zondag zijn plaats innemen. In de Klassen 2, 3 en 4 rijden respectievelijk Brinkmann/Jakobs, Van Rompuy/Buytaert en Van de Water/Dierckx buiten categorie voor hun opponenten. Deze drie teams wonnen reeds driemaal op rij hun Klasse. Vandaar ook hun goede klassering in de algemene tussenstand.


Sprinters Cup Zolder:

Pascal Pauwels op een zucht van de titel

Indien de Historic-Porsche van Pascal Pauwels overeind blijft en hijzelf er het kopje bijhoudt kan de algemene titel hem bijna niet meer ontsnappen.
In tegenstelling tot de Zolder Touring Cup maakt de Sprinters Cup Zolder de verplaatsing niet naar Francorchamps wegens een te krappe timing. Vandaar dat de Sprinters hun kampioenschap verrijden over vijf manches. Komende zondag zijn we dus aanbeland bij de voorlaatste wedstrijd. Golfrijder en regerend kampioen Tony Kevers zal zijn inhaalbeweging met de safety car tijdens de eerste wedstrijd nog lang betreuren. Hij werd toen door de koersdirectie bedacht met twee ronden straftijd, wat hem uiteindelijk 20 punten kostte en mogelijks ook de titel. Vorig seizoen won Tony Kevers de vijf wedstrijden op rij en werd kampioen met het maximale puntenaantal. Na zijn flater tijdens de eerste wedstrijd won Kevers wel de twee volgende manches, maar staat momenteel pas vierde op 12 punten van leider Pauwels. Indien Kevers de twee volgende wedstrijden opnieuw wint, dan heeft Pauwels voldoende aan tweemaal een plaats binnen de top 5 om kampioen te worden. Op voorwaarde dat Pauwels dan ook telkens zijn Klasse wint. Maar op dit moment kent de Porsche-rijder amper oppositie binnen eigen rangen. Maar Pauwels heeft momenteel in de tussenstand wel amper 2 punten voorsprong op de VW Golf van Edwin Beyers en de Porsche van Luc Moortgat die de tweede plaats delen in de tussenstand. Normaliter is Beyers niet opgewassen tegen merkgenoot Kevers en is de Porsche van Moortgat minder snel dan het exemplaar van Pauwels. Maar zoals altijd worden de bloemen pas aan de meet uitgedeeld. Nog even vermelden dat de nu reeds uit zijn voegen barstende Sprinters Cup Zolder met de BMW M3 van Harry Van de Water (broer van) nog een extra deelnemer mag verwelkomen.