PDA

View Full Version : Aerodynamica


TiBo
25-05-2001, 10:34
Een aantal dingen die mij zijn opgevallen aan de "Aero Packages" in Monaco.

1. Arrows

http://users.pandora.be/cameo/forum/Monaco Aero 1.jpg

http://users.pandora.be/cameo/forum/Monaco Aero 2.jpg

Deze extra vleugel staat bovenop de neus van de wagen. We weten dat Arrows al het hele seizoen af te rekenen heeft met onderstuur. Deze problemen zouden in Monaco wel eens zo groot kunnen zijn dat de Arrows waanzinning veel downforce nodig heeft aan de voorkant. Zonder deze vleugel zou de wagen wel eens serieus kunnen gaan "Pushen"

2. BAR

http://users.pandora.be/cameo/forum/Monaco Aero 3.jpg

http://users.pandora.be/cameo/forum/Monaco Aero 4.jpg

Bij BAR heeft men tal van nieuwigheden aan de wagen. De omgegeerde en uitgeholde vleugeltjes zijn er opnieuw bij. Door het uithollen van deze vleugeltjes ontstaan er wervelingen die de geleiding naar de achtervleugel bevorderen. Onder de wishbones zijn er echter nieuwe delen aangebracht (betere rijwind geleiding?), centraal op de wagen staat een extra vleugeltje, voor de wielen staat nu een dubbele reeks flap-ups en voor de achtervleugel is een extra vleugel(tje) geplaatst.

3. Ferrari

http://users.pandora.be/cameo/forum/Monaco Aero 5.jpg

Ferrari houdt het op het eerste zicht bij de oude vleugeltjes achteraan op de sidepods. De wingendplates daarentegen zijn drastisch onder handen genomen en zijn compleet nieuw voor Monaco.

4. Jordan

http://users.pandora.be/cameo/forum/Monaco Aero 6.jpg

Aangezien deze vleugel centraal op de wagen staat verwacht ik van deze vleugel niet echt de traditionele downforce-werking. Wil men bij Jordan het zwaartepunt van de wagen centraler en lager leggen?


Verder kunnen we stellen dat ook de achtervleugels van zowat alle teams groter zijn dan voordien.

tsjolder
25-05-2001, 10:44
Die van Jordan en Arrows zijn al verboden door de FIA en terecht: 't was geen zicht. Alhoewel, nu ik erover nadenk: Jos wordt nu wel nog gevaarlijker dan hij al was, de vangrails wezen gewaarschuwd.

Mark
25-05-2001, 19:35
en wat dacht je van Prost.

een dubbele voorvleugel..............

bijna niet te zien maar wel origineel bedacht.

greetz
Mark

Werner333
25-05-2001, 20:18
Tibo,

Studeert gij voor aerodynamica?
Knap gezien en ook knap in beeld gebracht.
THX.

TiBo
25-05-2001, 22:40
Ik lees ontzettend graag de boeken van Giorgio Piola. In formule 1 (http://www.formule1.nl/) en Formule 1 Magazine (http://www.f1magazine.net) staan maandelijks zijn bedenkingen over de voorbije GPs en wat er aan de wagens veranderd is. Na een tijdje zie je die dingen zelf ook veel sneller. Uiteraard kan ik enkel voortgaan op de foto's die worden aangeboden en zit ik er hier en daar naast, ... maar het leek een mooi initiatief. Het gaat weer eens dieper dan "wie op pole" en consoorten.