PDA

View Full Version : Vraagjes ivm slotracen


Mario
25-10-2005, 15:16
Zijn merken als bijvoorbeeld Scalextric aan te raden voor absolute leken ? Je komt die nogal makkelijk tegen in de modale speelgoedwinkel, maar is dat degelijke kwaliteit ? De autootjes kunnen op het eerste zicht niet tippen aan wat MFfahrer bijvoorbeeld op zijn foto's laat zien.

In Jette is er recht over de vroegere gemeenteadministratie een winkel die gespecialiseerd is in slotracetoebehoren. Kent iemand die ? Ik denk al jaren dat ik daar eens moet binnengaan om rond te kijken, maar het is er nog steeds niet van gekomen.

Enfin, eigenlijk ben ik dus aan het hengelen naar een slotracehandboek voor dummies. :D

MFahrer
25-10-2005, 15:30
Om efkes kort te antwoorden...

1/32 sot-autootjes van Scalex zijn idd niet slecht, maar er bestaat gewoon veel beterr en mooier materiaal, zoals je bijvoorbeeld bij Freezslot (idd in Jette) kunt vinden. Das dan ook mijn favoriete shop... Die heeft inderdaad de gewone modelletjes tot de chassis waar ik mijn 1/24 bodies nu op zet. Die man heeft ook twee banen in de winkel staan en tot nu toe reden wij daar alleen met de zelfgebouwde 1/24.

Wil je meer weten over slotracen in het algemeen... bekijk eens SlotForum (http://www.slotforum.com/), daar vind je veel nieuws tips and tricks over banen, auto's en allerhande slotmateriaal. Meestal heeft dat weinig met modelbouw te maken. Ik heb hier pas beginnen vragen stellen toen ik mijn eigen auto's begon te maken en de tips van de goeie modelbouwers nodig had (en heb) om mijn modellen echt mooi te maken! Dat leunt natuurlijk al een stuk dichter aan bij modelbouwen... en dan was er toch wat interesse in de bouw van m'n baan... verder wou ik het slotten hier niet introduceren hoor!

Groeten

Gunther

Mario
03-10-2006, 20:38
Is er een groot kwaliteitsverschil tussen Scalextric en Carrera ?

Ik ben zondag met m'n zoontje naar een modelbouwwinkel in Baarle-Nassau geweest en ze verkopen daar ook slotbanen. Hij zag er een van Carrera staan die wel 179 euro kostte. :eek:

Op zich al een stevig bedrag vind ik en zeker als je het vergelijkt met een aantal van de Scalextrix producten.

The Leader
04-10-2006, 08:00
Hello, ik heb een baan van Carrera( Evolution) en ze is 20 meter, en ik moet zeggen ik ben er heel content van.
Het is meer een kwestie van smaak of ge Carrera, Scalextric of Ninco koopt. Carrera banen zijn breder ( en ook meer temperatuur bestendig) dus ze kan de temperatuur schommelingen beter aan dan de 2 andere. En de plastiek van de baanstukken is niet zo korrelig als die van Ninco.
Vraag anders is advies aan de Willy van Freezslot in Jette.
Deze zal u zeker graag met raad en daad bij staan. De wagens van al de merken kunnen op de verschillende banen rijden, dus u bent niet gebonden door bv enkel met Ninco autos op een Ninco baan te rijden.
Ik vertel u wel dat Carrera zeer lang mee gaat ik rij namelijk op mijn nieuwe baan rond met mijn Carrera Servo 140 autos, dit zijn autos van begin de jaren 80. Dus die zijn 25 jaar en die vlammen nog als de beste.
Nog veel slotcar plezier.

IlPrincipal
04-10-2006, 16:30
Hallo,
Op schaal 1.32, dat is volgens mij de beste instap, heb je verschillende merken van banen. Carrera (in verschillende breedtes), scalextric, ninco, Polystil,Artin en SCX. Wat ik weet van horen zeggen...
Eerst over de banen.
Carrera,de brede banen zijn het best wat betreft vorm en afwerking. Ook de grip is goed. Maar wel zeer duur. een recht stuk kost al snel 24 euro. Dus als je de baan wil uitbreiden komt dit niet goedkoop.
Scalextric. Ook goede pasvorm maar als je ze vaak moet afbreken niet zo goede contactdoorgave na een tijd. Ik denk wel de goedkoopste. Grip, niet zo denderend, maar als je met magneet rijdt maakt dat niet uit.
Ninco, goede pasvorm en makkelijk in en uit elkaar te halen. Blijft goed contact geven bij veelvuldig afbreken en opbouwen, maar ddordat de baanstukken in een zachter materiaal zijn moet je oppassen voor plooien.
Grip...ruwe ondergrond waardoor wagens zonder magneet durven stuiteren, met magneet geen probleem.
SCX... weet ik niets over.
Polystil, dat is zeer goedkoop maar daar moet je zelf aansluitingen maken. Willy freezslot kan daarbij wel helpen.
Artin, ook zeer goedkoop maar dat moet je in Amerika bestellen.

Scalextric, SCX en Carrera hebben een digitale versie waar je dus de auto's van baan kan laten veranderen en met meer dan 2 wagens op de baan tegelijk rijden. Opgelet, ze hebben alledrie een eigen standaard dus de wagens zijn niet uitwisselbaar tussen de merken.
Ook ninco heeft een digitale versie in de pipelines.

Wat de wagentjes betreft, op schaal 1.32 vind je ook al zeer mooie wagentjes en er zijn tientallen merken op de markt. Ze zijn allemaal compatibel met de verschillende baanmerken (behalve de digitale dus). Zorg er wel voor dat je 2 gelijkwaardige auto's koopt en dat er iemand raad geeft die iets van slotten afweet. ook hier is Willy Freezslot de meest aangewezen persoon in België.
Als je echter een basisdoos koopt zitten er meestal gelijkwaardige auto's in, het is alleen als je er daarna aankoopt dat je moet oppassen.

Ik zou nog uren kunnen doorgaan, onze passie is blijkbaar ingewikkelder dan we denken. Je kan ook in clubs terecht. Zie daarvoor eventueel onze links sectie op onze clubsite

http://www.slotacersleuven.be

Groetjes
Willy

Mario
05-10-2006, 13:20
Bedankt voor de interessante reacties. :)

Mario
08-10-2006, 17:23
Hier ben ik weer. Sorry dat ik het hier vraag, maar ik heb nauwelijks tijd om de andere sites serieus te raadplegen.

Ik ben nog eens naar die winkel geweest en de eigenaar wist me onder meer te zeggen dat de F1-wagentjes sneller stuk gaan, meer bepaald de ophangingselementjes. Klopt dat ?

En kan iemand eens de openingsuren van de winkel in Jette posten, want ik herinner me dat er dat heel vreemde waren, maar ik weet niet of ze al dan niet veranderd zijn. Heeft hij ook gewone banen i.p.v. alleen autootjes ?

Dit is overigens de baan van 179 € waarvan hoger sprake : http://www.homeracingworld.com/carreramonzaset.htm

Ik heb daar ook een mooie Maserati gezien. :-) :drewl:

IlPrincipal
08-10-2006, 18:22
Hallo mario,
Bij Freezslot verkopen ze ook banen. En ja, de F1 wagens zijn fragieler, zeker als je met kinderen aan de slag gaat. Spoilers, ophanging enz. DANGER!!!!
Hier een link naar de openingsuren bij Freezslot.
http://www.freezslot.be/Dutch/contact.php
indien je uit de buurt van leuven komt kan je ook eens gaan kijken bij "Het Spoor" die hebben ook startsets van Ninco en Carrera.
http://www.hetspoor.com/WEBWINKEL/webwinkel.html
Dat is een mooie startset. Het enige wat je er nog bij zou kunnen kopen zijn slipstroken of curbs. Die zijn leuk als je zonder magneet rijdt, anders gaat de auto tegen de rails leunen. Bij een achtbaan is dit minder erg omdat je dan voor beide banen evenveel buienbaan als binnebaan hebt. de startset is een uitgebreide achtbaan dus geen probleem!
De Carrera wagens zijn wel het minst populair in clubs en bij 1.32 racers omdat de motoren weinig tot geen rem hebben zonder de magneet en omdat ze dan ook niet zo een goede wegligging hebben. Nogmaals met magneet geen probleem. In de meeste belgische clubs wordt er trouwens zonder magneet geraced.

Mario
09-10-2006, 09:00
Bedankt voor de informatie. :)
Ik ga in ieder geval voor een baan zonder loopings. Ik laat nog wel iets weten. 't Is meer voor m'n zoon, dus echt professioneel hoeft het (nog) niet te zijn.

Mario
16-10-2006, 09:48
Bon, het is uiteindelijk een kasteel van Playmobil geworden. :D

Hij veranderde voortdurend van gedacht qua racebaan en het liefst wou hij iets met loopings, wat ik dan weer niet wilde, want gegarandeerd dat hij er nauwelijks een ronde mee kon afleggen zonder dat die wagentjes van de loopings vallen. Met frustratie en bijhorend gedrag tot gevolg.

Ikzelf ben nu intussen wel geïnteresseerd geraakt en mogelijk koop ik er een voor mezelf tijdens de eindejaarsperiode of zo.

Heb deze prachtige baan ontdekt: http://www.carrera-toys.com/3008.0.html
Probleem : verschrikkelijk duur, groot en weet niet zo die oude Carrera-banen nog worden verkocht in winkels (via Amazon.de blijkbaar wel).

We zijn overigens zaterdag eens naar Freeslot geweest. Heel vriendelijke meneer en ik denk dat ik daar nog wel terugkeer (mooie autootjes !).

Mario
20-10-2006, 09:49
Na wat zoeken op het net ben ik er bijna uit denk ik.
De Pro-X reeks van Carrera maakt meer kans dan hun Exclusive-reeks. Ze lijken me aan elkaar gewaagd qua prijs (duur dus). Bovendien heb je heel wat minder draden waar je over kunt vallen of zo die in de weg zitten en ik vermoed dat digitaal progressief populairder zal worden en dat de fabrikanten zich daar gaandeweg op zullen toeleggen. Ook lijkt het bijtanken bij de digitale banen me wel leuk.

Momenteel gaat het dus tussen bovenstaande Monza GT-set (http://www.homeracingworld.com/carreramonzaset.htm) en deze : http://fr.carrera-toys.com/4855.0.html .

Dagobert II
01-11-2006, 20:47
...Ik ben nog eens naar die winkel geweest en de eigenaar wist me onder meer te zeggen dat de F1-wagentjes sneller stuk gaan, meer bepaald de ophangingselementjes. Klopt dat ?...


Ja dat klopt! Zoals in werkelijkheid ook. De wielophanging wordt niet beschermd door een carrosserie. Als je F1 model van de tafel stuitert heb je grote kans dat het plastic van de ophanging breekt. Sommige modellen hebben ook meesturende voorwielen, dat is ook zwakker dan vaste assen.
Overigens geldt voor alle modellen met spiegels en spoilers dat die zaken gauw af kunnen breken. En daar hoeven ze niet eens voor van de tafel te vliegen.

Veel plezier met het racen.

MFahrer
03-11-2006, 12:22
Ter info... als er iemand geinteresseerd is in mijn Ninco-baan... dit weekend "ontmantel" ik ze en kan ze tegen een schappelijke prijs verkocht worden:

http://ikandeez.net/av-blink/petitspa/building_petit_spa_493.jpg

Als er iemand geinteresseerd is, contacteer me gerust!

G.