PDA

View Full Version : Peugeot 307 WRC - Heller - 1/24 - Ref 80753 + Renaissance TK24/234


Guido
09-01-2006, 01:41
In review hier is de Heller kit van de Peugeot 307 WRC. Nu dat Tamiya ook de 307 WRC uitgebracht heeft, hoogste tijd om in afwachting van deze laatste, ook de Heller kit de revue te laten passeren. Het betreft hier de 2004 versie, terwijl de Tamiya de 2005 uitbrengt.

De kit is voorzien van een mooie foto als "box-art" maar aan de buitenzijde heb je er dus het raden naar, van wat er aan de binnenkant te verwachten valt. Dan maar vlug open die doos, en je vraagt je steeds af waarom die Heller dozen zo groot moeten zijn?

De inhoud bestaat uit 1 plan (in boekvorm), 1 groot decalvel, 1 body, 4 gietramen met onderdelen in wit geïnjecteerde plastiek, 1 gietraam in doorschijnend plastiek voor de ramen en lichten en 1 set van 5 wielen.

Decals
Een groot decalvel. De decals zijn fijn geprint met weinig draagfilm en lijken goed gecentreerd. Je kan enkel de versie Gronholm maken, dus als je de 307 van Loix wil bouwen, zal je je toevlucht moeten nemen tot de decalset van Renaissance, maar daarover later meer.

Instructies
De instructies worden bij Heller vaak in boekvorm geleverd (dus samen geniet) en da's zeker zo handig. Alles eenvoudig en overzichtelijk uitgelegd.

Banden
De set banden die meegeleverd worden, zijn maar van een bedenkelijke kwaliteit. 't wordt misschien tijd dat ze in Frankrijk eens leren om deftige banden te fabriceren. Nu goed, er is werk aan, maar een goed resultaat zal wel te bekomen zijn.

Guido
09-01-2006, 01:52
Enkele onderdelen uitgelicht.

Velgen
De velgen zien er netjes uit en lijken correct. Ze zijn fijn gegoten, meerledig en weinig of geen braam te bespeuren. Da's een mooi begin...

Remschijven
De remschijven daarentegen blinken uit in eenvoud (net als de rest van de kit). Dus om een overtuigend resultaat te krijgen, is er werk aan de winkel.

Dashboard
Erg sumier en nogal redelijk zwaar gegoten. Dus er is veel werk aan om er iets deftigs van te maken. Er wordt een basic decal meegeleverd voor de midden console, maar dan kan je gerust eruit laten en zelf aan de slag gaan.

Achterspoiler
Waarom dat er aan de bovenzijde van de spoiler die 2 vreselijke dingen zitten, is mij een raadsel. Voorzichtigheid zal troef zijn om deze te verwijderen zonder brokken. Ook de lelijke gietnaad aan het onderste gedeelte, zal extra aandacht vragen.

Zetels
Ook de zetels zijn redelijk zwaar gegoten en de accuraatheid van deze valt te betwijfelen. Als je een geslaagd model wil maken, zullen deze naar de scrapbox moeten en zal er op zoek gegaan dienen te worden voor andere.

Bodemplaat
De brandblussers zitten in de bodemplaat meegegoten. Als je er tevreden mee bent, kan je ze gewoon schilderen. Anders wordt het uitzagen en vervangen.

Guido
09-01-2006, 02:10
Vervolg.

Ophanging
Terwijl de voorste ophanging recht heeft op, weliswaar simpele, separate veerpoten, zitten deze laatste achteraan gewoon in de kas meegegoten... Wellicht dat je er niks van zal merken eens gemonteerd, maar 't is wel erg simpel.

Rolkooi
De rolkooi ziet er op het eerste zicht overtuigend uit, maar ook hier hou je de putty beter binnen handbereik. Het ontbreken van flash is een goede zaak.

Carrosserie
De carrosserie lijkt proportioneel goed te zijn, maar is hier en daar wat eenvoudig. Niet alle openingen (motorkap en voorbumper) zijn open en de ruitenwisser is meegegoten. Bovendien zijn er enkele tekortkomingen/onjuistheden. Zo ontbreekt de naad van de motorkap tussen de grille en de koplampen (bij te graveren). Aan de achterkant is er echter nog meer niet pluis. Zo is de uitsparing voor het nummerplaat niet breed genoeg en staat de uitsparing voor de uitlaat iets te ver naar buiten. Ook de vorm van de verdikkingen in de bumper aan beide kanten, is te breed. Wellicht dat, eens gebouwd, dit allemaal niet zal opvallen, maar 100% is ie dus niet.

Besluit
Basic kit voor basic geld. Echter! Voor datzelfde basic geld krijg je bij Revell toch beter kwaliteit. Tenzij je echt de 2004 versie van de 307 WRC wil hebben op 1/24ste, kan je maar beter uitkijken naar een andere kit..., van een ander merk. Natuurlijk zullen beginnende en minder veeleisende modelbouwers ook aan deze kit wel plezier kunnen beleven, maar als je er een aantrekkelijk model van wil maken dien je er rekening mee te houden dat je veel detailleringswerk voor de boeg hebt. Maar misschien ligt voor de doorwinterde bouwer nu net daar de uitdaging. ;)

Guido
09-01-2006, 02:28
Update set Renaissance TK24/234

Vrij snel na het verschijnen van de Heller kit, bracht Renaissance een decalvel uit ter aanvulling. Het bevat de Marlboro logo's voor de Monte Carlo Rally 2004, alsook de nummers en logo's om er de Freddy Loix versie mee te maken. Dus als je óf de Marlboro's voor de Gronholm versie of de Loix versie tout court wil bouwen, is dit de set die je hebben moet.

Kwaliteit van Renaissance is genoegzaam bekend en deze kleine TK is geen uitzondering. Fijn geprint, goed gecentreerd en nauwlijks draagfilm. Enkel de instructies zijn aan de hand van een 4-tal foto's. Maar goed, ook hiermee zal het wel lukken.