PDA

View Full Version : 1/32 Belcar GT & WRC Slotrace: Een impressie


MFahrer
30-01-2006, 09:24
Heren,

Aan het aantal mailtjes en P.M.'s te zien dat ik krijg via het forum, lijkt het wel of de interesse in het slotracen groter is dan het hier op het eerste zicht lijkt. Recentelijk zijn er ook veel vragen bij over 1/32 slotracen. Vandaar dat ik nog eens wat foto's genomen heb tijdens onze race vorige week.

Vorige week maandag stond 'Belcar' op het programma. Voor alle duidelijkheid wordt dan bij ons gereden met Belcar/Fia GT auto's met motortjes die maximum 20.000 toeren draaien. Alle foto's zijn echt foto's van rijdende wagens uit de race, er is niets in scene gezet behalve de grid natuurlijk.

Even de grid voorstellen:

Koen met de Saleen S7R (Koen's eerste pole ooit op bijna 2 jaar slotracen), Ben ook met zijn beste prestatie ooit in een qualif met de Viper op de tweede plaats. Op drie de 575 van Bram, op vier ik met de M3 GTR (een groot risico, aan gezien de M3GTR van Fly verkozen is tot slechtste slotcar vorig jaar) en op vijf de nieuw aangekochte Audi TT van Jo. Er waren drie afwezigen: Slim die vorige belcar tweede geworden was in de Marcos LM600, Kristof die anders met een nieuwe Viper altijd een podiumplaats in de wacht sleept en Pieter die ook vaak achter het stuur van Marcos kruipt.
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/Belcar-01-06006.jpg

Op de foto zie je dat Bram met schade aan de wedstrijd is begonnen. De achterspoiler verpulverde tijdens een crash in de qualif. Je ziet in de pits ook nog sommige ETCC auto's staan, die reden in het voorprogramma van de FIA GT's.
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/Belcar-01-06007.jpg

De eerste manche was al meteen prijs voor mij. Ik stond tegenover Koen met de Saleen die in de qualif meer dan een een halve seconde sneller reed dan ik. (op tijden van rond de 6 sec scheelt 0.5 sec al veel natuurlijk). Ik reed op lane 2 en kon tot de baanwissel (we rijden elk even lang op de twee banen om baanvoordeel uit te sluiten) de Saleen achter mij houden.
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/Belcar-01-06015.jpg

Na de baanwissel kwam de Saleen snel terug en was onhoudbaar voor mij.
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/9.jpg

De Viper on a mission... komt net uit de busstop:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/3.jpg

De TT in dezelfde manche als de Viper... de TT bleek geen goeie keuze in deze wedstrijd. Op de nieuwe houten baan zal hij zich veel beter voelen.
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/8.jpg

Nog in diezelfde manche: de Viper snelt voorbij de hoofdtribune:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/Belcar-01-06051.jpg

Bram's 575 in de Manche tegen de Saleen: het gaat loeihard, hier zagen we nadien zelfs op de foto dat Bram hier en daar stukken buiten het circuit meeneemt:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/6.jpg

De Saleen kort achter de 575:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/7.jpg

De TT komt hier uit de dubbele linkse:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/4.jpg

...

MFahrer
30-01-2006, 09:34
De Spannendste manche was duidelijk tussen de Viper van Ben en de 575 van Bram: ze reden alletwee 80 ronden en reden het grootste deel van de race op 50cm van elkaar... dit is slotracen!

Door de Pifpaf:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/Belcar-01-06039.jpg

Bram zet de 575 al driftend door La Source:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/Belcar-01-06030.jpg

Er werd veel van koppositie gewisseld, maar ver lagen de wagens nooit uit elkaar. Prachtig om te zien natuurlijk... iedereen stond echt stil de race te volgen!
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/11.jpg

Een andere manche die heel spannend begonnen was, werd gereden door de Saleen en de Viper, tot de Saleen zijn eerste tekenen van pech begon te vertonen. Was het te hard gegaan voor de Saleen?
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/10.jpg

Ondertussen ging de Viper snoeihard door. Hier zie je hem de razendsnel Raidillon boven komen:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/2.jpg

Als hij reed, was hij de snelste van het veld... maar de vier pistops om iedere keer het kroonwiel vaster te zetten hebben de wedstrijd gebroken voor de Saleen:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/Belcar-01-06112.jpg

Als afsluiter een waaghals die op een vangrail zit aan Les Combes en es de in de achtergrond Viper in de afdaling naar de dubbele linkse. Aan de vangrails te zien, zit de pipo geen cm te ver naar achter... er zijn daar al wat auto's in geknald...
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/5.jpg

De westrijd is uiteindelijk gewonnen door een oerbetrouwbare 575 van Bram... gevolgd op 5 ronden door Ben in de Viper... Ik ben derde geworden in de M3, terug op vijf ronden van de Viper. Je ziet hoe spannend het kan zijn na 300 ronden! De Saleen is na de stops gestrand op de vierde plaats... de TT is laatste geworden met een pak achterstand.

Woensdag rijden we een nieuw concept: WRC! Ik heb met behulp van een mederacer dit weekend het rally(test)baantje voorzien van wat scenery en woensdag rijden we daar verschillende proeven op met oa een Cordoba WRC, Corolla WRC, een Skoda Octavia WRC, een Lancer Evo 7 WRC en een Imprezza WRC. Neem ik de camera ter hand om jullie een verslagje te brengen?

Groeten vanop Petit Spa!

G.

Mario
30-01-2006, 10:31
Heel mooi. :D

Pinzie
30-01-2006, 10:51
Heel mooi om zo te zien, maar misschien is het wel mogelijk om de wedstrijden vooraf kenbaar te maken op het forum hier. Waar worden de wedstrijden georganiseerd? Misschien is het wel eens leuk om als toeschouwer een wedstrijd te volgen indien mogelijk ...

Groetjes,

Pinzie

Mother Goose
30-01-2006, 16:29
Knap maar misschien is het wel tijd dat er op het forum binnen de modelbouw een apparte thread opgestart word?

Dominique
30-01-2006, 18:19
Knap maar misschien is het wel tijd dat er op het forum binnen de modelbouw een apparte thread opgestart word?
Daar is ondertussen al over gepraat. Een voorstel van een toekomstige ondervdeling van het "Modelbouw"-gedeelte van het forum vind je in http://forum.depaddock.eu/showpost.php?p=160356&postcount=32 onder punt 7 ;)

Mother Goose
30-01-2006, 18:30
Ah Dominique, volg op het forum niet alles wat er geschreven wordt. Vandaar ik daar ook niet van op de hoogte ben.

A uit PDGRacing
30-01-2006, 18:46
Gewoon super. :drewl: Graag ook wat foto's van de WRC's race. Op welk principe rijden jullie? Via loterij, of via de kwalificaties?
Als een gedacht om de baan te bruiken om effectief met RC 1/32's te rijden? Gisteren gezien op Ebay dat deze nie teveel kosten... Levensduur van de batterijen zal echter niet telang zijn om 300 ronden te rijden...
Hoe ver staat het met de JGTC-wedstrijd? Daarrond is het al een tijdje stil...
Chapeau voor de baan. Is echt wel super, en het idee van Francorchamps. :applaus: Hoelang werk je daaraan? Misschien een ideetje om Zolder even te maken... Is, volgens mij bescheiden kennis, makkelijker te maken qua layout...

Dominique
31-01-2006, 01:45
Ik ben helemaal voor het "WRC-slotten". Fotokes graag!!

Hoe ver staat het met de JGTC-wedstrijd? Daarrond is het al een tijdje stil...

Wat betreft de JGTC-wedstrijd: die gaat door. We zijn voor het ogenblik nog aan onze karren bezig, en binnen afzienbare tijd zijn we zover dat ze eens op een chassietje kunnen gepast worden. Meer daarover in de resp. threads.

Misschien een ideetje om Zolder even te maken... Is, volgens mij bescheiden kennis, makkelijker te maken qua layout...
Misschien nog niet zo'n slecht idee?

MFahrer
31-01-2006, 11:33
@ Pinzie: Die wedstrijden gaan elke week door bij mij thuis in de garage te Gent. Als we volgtallig zijn, rijden gewoon met 8 vrienden. Af en toe komt er iemand es gastrijden. Morgen rijden we er WRC... vanavond nog bloem gaan halen om het sneeuweffect te verkrijgen in deze koude tijden!

@ A uit PDGRacing:

- we hebben er nog nooit over nagedacht... maar ik denk dat de beschikbare ruimte voor R/C groter moet zijn. De banen zouden een stuk breder moeten denk ik.

- over de FIA GT race hoor je binnenkort meer. Volgende week zaterdag rijden we normaal gezien de race die we met de mede-padockers zouden rijden. Normaal gezien komen in april de Paddock-teams dan ook aan de start.

- Aan Petit Spa heb ik enkele maanden zeer intensief gewerkt. Alles behalve de baanstukken en zo is namelijk eigenbouw hé, gebouwen, de figuurtjes zijn handgeschilderd. Binnenkort is er een nieuwe baan beschikbaar bij één van m'n vrienden en vanaf dan breek ik Petit Spa af en komt er een nieuwe houten versie met ideale lijnen. Ik ga dan de vorm van Spa meer kunnen respecteren!
Wat Zolder betreft... het was mijn bedoeling om mijn 1/24 baan naar het voorbeeld van Zolder te maken, maar dat leek met de beschikbare plaats en de verhoudingen die ik kon maken veel te makkelijk te rijden. Niets dat jullie tegenhoudt om zelf niet te proberen Zolder na te bouwen hé! Ik denk moesten er enkele onder jullie zelf es rijden dat je meteen verkocht bent... zowel op 1/24 als 1/32!

Trouwens... ergens in een zaaltje in op het circuit een permanent slot-circuit opstellen, dat zou nog meer volk trekken dan je denkt. Ik zou ook af en toe es de afstand doen om tot daar te komen hoor! Je zou bv een 24u kunnen organiseren tijdens de echte 24u. Dat gebeurt nog hoor, toen ik kind was heb ik eens staan kijk naar zo'n stand op Spa.

@ Dominique:

Na jullie Quiz moeten we es met de rijders afspreken hé, dat jullie es kunnen "dryfitten" en kijken waar aangepast moet worden.

G.

A uit PDGRacing
31-01-2006, 22:42
- we hebben er nog nooit over nagedacht... maar ik denk dat de beschikbare ruimte voor R/C groter moet zijn. De banen zouden een stuk breder moeten denk ik.

Als de schaal hetzelfde blijft, moeten die toch op de baan kunnen. Maar de snelheid zou veel lager liggen ( Moeilijker de 'ideale lijn' houden, trager door de bochten.

Ik denk moesten er enkele onder jullie zelf es rijden dat je meteen verkocht bent... zowel op 1/24 als 1/32!
Daar ben ik zeker van. Alleen, als we dan naar huis gaan, hebben we daar geen baan staan :( :(


Trouwens... ergens in een zaaltje in op het circuit een permanent slot-circuit opstellen, dat zou nog meer volk trekken dan je denkt. Ik zou ook af en toe es de afstand doen om tot daar te komen hoor! Je zou bv een 24u kunnen organiseren tijdens de echte 24u.
Als ene AJ uit cafe W te H-Z het nu nog niet begrepen heeft. Trouwens net tijd genoeg om Zolder in het klein na te maken in dat zaaltje voorbij de toog. Moeten er nog meer hints zijn :) ;)

MFahrer
02-02-2006, 10:21
Aangezien blijkbaar niet iedereen hier even opgezet is met mijn nieuwe slot-threads post ik de "Rally Impressie" hier onder de FIA GT thread. Ik heb naar Sennake gePMd om de titel aan te passen.

Klein schetsje van de avond: er was een beperkte opkomst omdat de race-dag op woensdag lag ipv maandag en het niet voor iedereen goed uitkwam. Aanwezigen waren: Jo, Ben, Slim, Bram en ik.

De baan "Boucles de Spa": dit was een half uurtje voor de wedstrijd, even later is het hard beginnen sneeuwen boven "de bochten". De rondetijd bedraagt hier ongeveer 17 sec. in hard besneeuwde toestand.
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06004.jpg

Op het programma stonden een kwalificatie stage en zes rally-stages. De kwalificatiestage zit er gewoon bij om de startvolgorde te bepalen en ons puntensysteem gelijk aan de andere races te kunnen behouden. Het was de bedoeling om de zes stages met zes verschillende wagens te rijden. Om het zo eerlijk mogelijk te houden rijdt iedereen evenveel met alle wagens. Alle foto's die je hier ziet, zijn weer in volle actie genomen. Hier en daar zie je wat sneeuw rondvliegen!

De kwalificatie stage werd gereden met de Skoda Octavia WRC en had devolgende uitslag: 1: Jo, 2.Ben, 3.Bram, 4. Slim. 5.Gunther
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06054.jpg

De eerste echte stage werd gereden met de Seat Cordoba WRC: De wagen rijdt echt anders dan de Octavia:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06028.jpg

Als je goed kijkt, zie je de sneeuw vliegen achter de voorwielen en achter de kont:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/wrc4.jpg

Uitslag van deze stage was verrassend en ook niet verrassend. De posities lagen volledig omgekeerd dan de in de kwalificatie. Verrassend omdat de stand compleet overhoop gegooid werd, niet verassend omdat gaandeweg de baan properder werd. Het verschil van 30 sec op de eerste stage tussen Jo en mij was evenwel niet te wijten aan de hoeveelheid sneeuw op de baan.

Voor de tweede stage werd opnieuw de Octavia boven gehaald:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06079.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06038.jpg
De posities bleven na deze stage onveranderd. Slim en ik reden op 10 seconden van elkaar en de drie anderen reden ook binnnen de 8 seconden van elkaar. Tussen de twee opgenoemde groepjes zat wel een verschil van 20 seconden.

Stage 3 werd gereden met een Imprezza WRC:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06098.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06101.jpg
Na deze voor mij moeizame stage is iedereen een pak dichter gekomen. Slim zat op 4 seconden, de rest was gezamelijk dichter gekomen. Ben was met 0.1 sec voorsprong over Bram gesprongen.

Het was de bedoeling nu met ander wagens te rijden, maar door de andere slepertjes onder die wagens was dit niet mogelijk. Dan maar weer drie stages met dezelfde wagens. Hetgeen ook geen straf was natuurlijk!

Stage 4:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06022.jpg
...

MFahrer
02-02-2006, 10:22
...http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06067.jpg
Weinig noemenswaardige gebeurtenissen... enkel rijden Slim en ik op safe en komt de achterhoede langzaam dichter.

Stage 5:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06059.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/wrc3.jpg
Zelfde situatie als in stage 4, enkel zit slim nu op minder dan 2 seconden in m'n nek te blazen.

Stage 6:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/wrc1.jpg
In deze laatste hectische stage was het alles of niets voor sommigen. Na mijn niet onaardige openingsrit (was nu al beter vertrouwd met de Scooby) ,moest slim alles uit de kast halen om deze tijd met 2 sec te verbeteren om de eerste plaats te pakken. De druk was iets te groot en hij verloor veel tijd met te wijd te gaan en veel sneeuw mee te pakken. Bram reed sterk weg van Ben en verzekerde zijn 3de plaats. Ben reed mooi en snel de rally uit. Jo daarentegen had pech laatste stage. Door eveneens te veel à fond te gaan strooide hij veel sneeuw rond op de kopertape en kreeg daardoor stroomproblemen. Hij reed de wedstrijd niet uit.

Uitslag in tijd na 6 stages van 10 ronden:
14:37,5 Gunther
14:48,9 Slim
14:56,9 Bram
15:02,9 Ben
DNF Jo

Na de wedsrijd...
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06108.jpg

...werd het publiek...
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06107.jpg

...nog getrakteerd op kitcars:
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06110.jpg

en classics (let op de sneeuw spray achter de wielen)
http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/wrc2.jpg

Het was een geslaagde race avond. Onze eerste keer rally is ons zeer goed bevallen. Er staan weer wat auto's op de wishlist. Ford Focus WRC van Duval, Pug 307WRC, Fiesta 1600, Punto 1600, Clio 1600... De andere rallywagens die we staan hebben worden met betere slepers uitgerust zodat ze ook kunnen bollen.

Groeten vanop Boucles de Spa!

G.

206WRC-ke
02-02-2006, 10:51
Respect MFahrer!

Echt prachtig. Wat een detail op het circuit. Ook heel sjiek hoe de WRC's dwars gaan! Wat gebruik je juist voor die sneeuw??

Button@
02-02-2006, 13:26
Very,Very nice ;)

Bart.Vandecavey
02-02-2006, 13:28
@ Pinzie: Die wedstrijden gaan elke week door bij mij thuis in de garage te Gent. Als we volgtallig zijn, rijden gewoon met 8 vrienden. Af en toe komt er iemand es gastrijden. Morgen rijden we er WRC... vanavond nog bloem gaan halen om het sneeuweffect te verkrijgen in deze koude tijden!


Huudo je heb niet alles gelezen hé...

Dominique
02-02-2006, 13:29
absoluut grandioos !!

JPMontoya
02-02-2006, 13:29
echt superleuk!!! r.e.s.p.e.c.t

MFahrer
02-02-2006, 17:47
Inderdaad... gewoon bloem... en dat werkt perfect! Bedankt trouwens voor de leuke reacties...

Nog net efjes op de baan gegaan met iets meer sneeuw... echt spectacel hoor!

http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/wrc8.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06119.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06125.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v346/tDI_Fahrer/WRC31-1-06129.jpg

En by the way... dit baantje is in principe makkelijk verhuisbaar en snel opgesteld!

G.

Pinzie
02-02-2006, 18:32
Ziet er echt heel mooi uit, petje af!

Dominique
02-02-2006, 18:42
heb je er geen last van als teveel van dat materiaal in de sleuven terecht komt? Ik kan me voorstellen dat je dan serieus in de problemen komt met de stroomtoevoer?

Loeten
02-02-2006, 18:52
heb je er geen last van als teveel van dat materiaal in de sleuven terecht komt? Ik kan me voorstellen dat je dan serieus in de problemen komt met de stroomtoevoer?


Dat vroeg ik mij nu dus ook af...

:gas:

MFahrer
02-02-2006, 20:17
Valt goed mee hoor... het enige wat je nodig hebt zijn eigenlijk dubbele slepertjes... slepers die het poederwegvagen en achterkomende slepers die dan stroom pakken!

Hoe langer ik naar deze vier laatste foto's kijk... hoe minder zin ik heb om het boeltje langs de kant te zetten.

G.

206WRC-ke
02-02-2006, 21:12
Terecht! Is echt prachtig gedaan!! Sjiek hoe die bakskes door de bochten sideways gaan en net als een echte rallyauto sneeuw op doen gooien!

Nog niet gedacht om de RAC ofzo eens na te doen?? :D :p ;)

gofastfreddy
02-02-2006, 21:27
Respect MFahrer!

Echt prachtig. Wat een detail op het circuit. Ook heel sjiek hoe de WRC's dwars gaan! Wat gebruik je juist voor die sneeuw??


bloem;)

gofastfreddy
02-02-2006, 21:27
Respect MFahrer!

Echt prachtig. Wat een detail op het circuit. Ook heel sjiek hoe de WRC's dwars gaan! Wat gebruik je juist voor die sneeuw??


bloem;)

A uit PDGRacing
02-02-2006, 22:27
bloem;)
bloem;)
ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp
en
dag visserke-vis met de pet
pet en pijp
van het visserke-vis
goeiendag

:Offtopic: :Offtopic: :Offtopic: :Offtopic: :D :D

A uit PDGRacing
02-02-2006, 22:29
@ Mfahrer::worship: :applaus:

Een woord: PRACHTIG.
Hoe blijf je de idee uitwerken naar werkelijkheid?

Luigi
02-02-2006, 22:36
Schitterend! Ik had nooit gedacht dat het slotracen zoveel dimensies kende.

gofastfreddy
02-02-2006, 23:01
ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp
en
dag visserke-vis met de pet
pet en pijp
van het visserke-vis
goeiendag

:Offtopic: :Offtopic: :Offtopic: :Offtopic: :D :D

sorry mijne pc heeft vreemde kuren , heb hem nog maar terug , en die boel blokkeert heel de tijd , sorry

MFahrer
03-02-2006, 08:58
Nog eens bedankt voor de leuke reacties...

Schitterend! Ik had nooit gedacht dat het slotracen zoveel dimensies kende.

Toen ik begon wist ik dat ook niet... maar het is verslavend hoor... echt! Als je geinteresseerd bent in autosport en miniaturen (of miniatuurbouw)... en je wil zelf de thrill van de comepetitie, is slotten de ideale oplossing!

Op dit baantje rij je uiteraard alleen, maar de spanning valt te snijden bij diegene die aant het rijden is... en evenzeer bij de personen die (veelal op tafelhoogte, voor een realistischer beeld) staan kijken... en terwijl de tussentijden in de gaten aan het houden zijn.

G.