PDA

View Full Version : Het zoveelste Jaaroverzicht


Rrubinio
02-01-2002, 02:34
Januari

08 [In Parijs-Dakar wijkt een assistentiewagen af van de route. En landmijn rukt de linkervoet af van de bestuurder José Eduardo Ribeiro
13 Dré Steemans (Filice) geeft op in Parijs-Dakar door een barst in zijn motorblok.
21 De Duitse Jutta Kleinschmidt (Mitsubishi) is de eerste vrouwelijke eindwinnares van Parijs-Dakar. Ze profiteert van de onsportieve strijd tussen Jean-Louis Schlesser (straftijd) en teammaat Masuoka (lek). Fabrizio Meoni (Ita, KTM) wint bij de motoren. Stéphane Henrard (VW-buggy) is zesde, beste privé-rijder, beste Belg en eerste diesel.
Tommy Makinen (Fin, Mitsubishi) wint de Rally van Monte Carlo, Freddy Loix is zesde.

Februari

05 De 24 Uren van Daytona worden gewonnen door een Corvette, bestuurd door Ron Fellows (Can), Franck Freon (Fra), Chris Kneifel (VS) en Johnny O’Connell (VS).
11 Henri Rovanpera (Fin, Peugeot) wint de Rally van Zweden, zijn eerste WK-zege.
18 Kris Princen (Peugeot 206 WRC) boekt zijn eerste grote rallyzege. Samen met Dany Colebunders wint hij de Boucle de Spa, de Belgische openingsklassieker.
Tijdens de Taytona 500 maakt Dale Earnhardt – Amerika’s bekendste autoracer – een fatale crash. Earnhardt was zevenvoudig NASCAR-kampioen en de tweede best betaalde piloot ter wereld, na Schumacher.
Joël Smets wint de internationale motorcross van Lommel.
25 Joël Smets wint beide reeksen in de internationale meeting van Hawkstone Park (Eng)

Maart

04 Michael Schumacher wint de GP van Australië, de openingswedstrijd van het seizoen. Een baancommissaris wordt dodelijk getroffen door een losgeslagen wiel na een crash van Jacques Villeneuve.
10 Tommi Makinen wint de Rally van Portugal.
17 Michael Schumacher wint de GP van Maleisië. Bij een ongeval tijdens een fietstocht in Florida komt de Franse autopiloot Bob Wollek om het leven.
18 Stefan Everts wint de GP van Spanje 500cc, de openingsmanche van het WK. Joël Smets is derde.
25 Didier Auriol schrijft de Rally van Catalonië op zijn naam. Freddy Loix is vierde.

April

01 David Coulthard wint de GP van Brazilië. Joël Smets wint de GP van Valkenswaard 500cc voor Stefan Everts en Marnicq Bervoets.
07 Katja Poensgen (Dui) plaats zich in Suzuka als eerste vrouw voor de 250cc.
15 Ralf Schumacher wint in Imola de GP van San Marino, zijn allereerste F1-zege. Stefan Everts wint in Broadford de GP van Australië.
25 Voormalige F1-piloot Michele Alboreto (44) verongelukt tijdens testritten met een Audi op de Lausitzring (Dui).
28 Bas Leinders eindigt tweede in de F3000-race in Barcelona, na Thomas Enge.
29 Michael Schumacher wint de GP van Spanje. Stefan Everts eindigt voor Joël Smets in de GP van België 500cc, verreden in Genk.

Mei


06 Colin McRae (Ford Focus) wint de Rally van Argentinië. Freddy Loix is zesde.
12 Bas Leinders wordt tweede in de F3000-race in Spielberg en staat derde in het klassement.
13 David Coulthard wint de GP van Oostenrijk. Joël Smets wint de GP van Duitsland 500cc voor Stefan Everts en Marnicq Bervoets.
27 Michael Schumacher wint de GP van Monaco voor teammaat Barrichello en Irvine. Helio Castroneves (Bra) wint de 500 mijl van Indianapolis. Grégoire de Mevius (Nissan) is derde in de Rally van Marokko, gewonnen door Jean-Louis Schlesser. Stefan Evers triomfeert in de GP van Europa in Francorchamps. Smets en Bervoets vervolledigde het Belgische podium

Juni


03 Colin McRae wint de Rally van Cyprus. Freddy Loix is vijfde.
10 Ralf Schumacher wint de GP van Canada.
17 Colin McRae wint ook de Acropolisrally in Griekenland.
24 Michael Schumacher wint de GP van Europa op de Nürburgring.

Juli

01 In de GP van Frankrijk in Magny-Cours behaalt Michael Schumacher zijn 50ste F1-zege. Pieter Tsjoen wint met een Toyota WRC de Rally van Ieper en is meteen zeker van de Belgische titel. Stefan Everts wint de GP van Zweden na een spectaculair duel met Joël Smet.
15 Mika Hakkinen wint de GP van Groot-Brittannië. Stefan Everts wint de GP van Frankrijk 500cc voor Smets. In Francorchamps worden de 24 uren van Luik gewonnen door ee, Suzuki, gepiloteerd door Christian Lavieille (Fra), Brian Morrisson (GB) en Laurent Brian (Fra).
22 Tommi Makinen wint in Kenia de Safari-rally, Freddy Loix is vijfde en wint één chronorit.
29 Ralf Schumacher wint in Hockenheim de GP van Duitsland.

Augustus

05 De 24 uren van Francorchamps worden gewonnen door Marc Duez, Christophe Bouchut (Fra) en Jean-Philippe Belloc (Fra) in een Chrysler Viper. Stefan Everts wint de GP van Namen 500cc en evenaart daarmee het zegerecord (50) van Joël Robert. Smets is tweede . Bervoets derde.
08 Motorrijder John Deacon (GB) overlijdt in Syrië na een val in de Master Rally.
12 Marnicq Bervoets wint in Roggenburg de Grote Prijs 500cc van Zwitserland.
15 Stefan Everts kroont zich in Balen tot Belgisch kampioen.
19 Michael Schumacher is voor de vierde keer in zijn carrière wereldkampioen F1. Zijn zege in de GP van Hongarije is tevens zijn 51ste, een evenaring van het record van Alain Prost. Joël Smets wint de GP van Duitsland 500cc in Gaildorf.
26 Marcus Gronholm (Fin, Peugeot 206 WRC) wint de Rally van Finland. Albert Vanierschot, Freddy Van Roey en Tim Verbergt winnen de 24 Uren van Zolder met een Porsche 996.

September

01 Enkele paddockers maken zeer onverwacht, en voor het eerst kennis met de F1.
02 Michael Schumacher wint in Francorchamps de GP van België. Polesitter Ralf Schumacher verlies de race doordat zijn Williams bij de start niet klaar was en nog hoog op blokken stond. Luciano Burti overleeft een huiveringwekkende crash na een botsing met Irvine. Joël Smets wint in Lierop de GP van Nederland in de 500cc. Bervoets is tweede. Everts valt uit.
12 De 500cc- piloten Andrea Bartolini (Ita) en Gert-Jan van Doorn (Ned) worden betrapt op doping.
14 Tweevoudig wereldkampioen F1 Mika Hakkinen neemt in 2002 een sabbatsjaar.
15 Alex Zanardi moet zijn twee benen laten amputeren na een crash tijdens een CART-race op de Duitse Lausitzring.
16 Juan Pablo Montoya, wint de GP van Italië, zijn eerste zege in de F1. Joël Smets wint de GP van Italië 500cc voor Everts.
23 Richard Burns (Subaru) wint de Rally van Nieuw-Zeeland. Joël Smets wint de 500cc klasse in Oostenrijk, maar Stefan Everts is zeker van de wereldtitel. Marnicq Bervoets is derde.
30 Mika Hakkinen wint in Indianapolis de GP van de VS. Stefan Everts domineert in Namen de Motorcross der Naties, maar door pech van Joël Smets gaat de overwinning toch naar Frankrijk. België eindigt tweede.

Oktober

06 Andrea Bartolini (Ita) en Gert-Jan Van Doorn (Ned) worden 6 en 18 maanden geschorst wegens doping.
07 Gilles Panizzi (Fra, Peugeot 206) wint de Rally van San Remo.
14 Wereldkampioen Michael Schumacher wint de GP van Japan, de laatste race van het seizoen. Valentino Rossi (Ita, Honda) wordt eindwinnaar van het WK snelheid 500cc.
21 Jesus Puras (Spa, Citroën Xsara) wint de Rally van Corsica. Daijiro Katoh (Jap, Honda) wordt wereldkampioen in de 250cc)klasse, zijn landgenoot Youichi Ui in de 125cc-klasse.
28 Jil de Ferran (Bra) verlengt zijn titel in het CART-kampioenschap

November

02 Jean –Louis Schlesser wint de Desert Challenge in Dubai en meteen ook het eindklassement in het WK rallyraid.
03 Youichi Ui (Japan) wint de GP van Brazilië 125cc, de Sanmarinees Manuel Poggiali is wereldkampioen. In de 250cc gaat de GP zege en wereldtitel naar Daijiro Katoh(Japan), bij de halfliters is de titel voor Valentino Rossi (Ita)
04 Marcus Gronholm (Peugeot 206) wint de Rally van Australië. Bruno Thiry (Skoda Octavia) wint de Condroz-rally.
12 Freddy Loix tekent voor twee jaar bij Hyundai.
25 Richard Burns is de nieuwe wereldkampioen na een derde plaats in de Rally van Groot-Brittannië, gewonnen door Marcus Grönholm. De constructeurtitel gaat naar Peugeot.

December

02 Theo Loos en Raf Sontrop winnen de Publides – MCE Rallysprint,
09 Kris Princen en co Nicolas Geuns winnen de tweede MCE Rallysprint (Schepers Wheel Service Wintercup) op het circuit van Zolder.
20 Motorcrosser Stefan Everts en tennisster Kim Clijsters zijn Sportman en Sportvrouw van het jaar. Michael Schumacher, Jennifer Capriati en voetballerclub Bayern Munchen ontvangen van de Internationale Associatie van Sportjournalisten de sportprijzen voor 2001. De K.A.C.B. huldigt Bas Leinders als Kampioen van België, François Duval wordt onderscheiden als belofte van het jaar.
30 Het is voor het eerst sinds 1991 dat er een Belg een rit wint in de monsterrally Parijs-Dakar. De derde rit, die de karavaan van Narbonne naar Madrid bracht, is gewonnen door onze landgenoot Grégoire de Mevius.


:( Sorry, ook in dit jaaroverzicht niets over Rallycross !!!

Raceboy
02-01-2002, 14:48
Jil de Ferran (Bra) verlengt zijn titel in het CART-kampioenschap





GIL de Ferran :mad: