PDA

View Full Version : Nieuwe motoren in de F3?


bluelite
09-07-2005, 23:46
Iemand die de deelnemerslijsten vergelijkt van de Euro F3 Series uit 2004 en 2005 ziet dat de aantallen hard naar beneden gaan. Zo op het erste gezicht ziet het er niet best uit voor 2006. De Mercedes Benz 2-Liter motor is zeer dominant, de rest volgt op afstand. Opel staat op het punt om de serie vaarwel te zeggen.

Tja dan lees je op italiaracing.net dat BMW en Audi bezig zijn met een motor. Kijk, dat is nog eens goed nieuws. De stap van BMW is logisch gezien de aankoop van Sauber. Tussen hun succesvolle Formule BMW en Formule 1 programma zit er niets. De BMW-juniors groeien dan door zonder BMW Motoren............met een F3 motor is dan probleem voor een stuk verholpen.

Audi? Waarom die een F3-motor ontwikkelen.........geen idee. Of zou daar het F1-project weer uit de kast gehaald zijn? Nu MB en BMW weer in de F1 zitten kan die andere Duitse groep niet achterblijven ;)

Waarom zou Sauber/BMW meteen zijn talenten uit de Formule BMW halen? Die klasse gewoon té traag om meteen de overstap te wagen naar F1. Ik ben ervan overtuigd dat BMW zal kiezen voor een ervaren piloot en een jonge piloot uit de GP2 Series, waarbij de naam Nico Rosberg meteen een licht moet doen branden. Werd in 2002 kampioen in de Formule BMW en mocht dan, dankzij BMW testen bij Williams en is nu officiële testrijder van BMW. BMW neemt Rosberg dus mee naar het eigen team als racepiloot.

Wat de F3 betreft. Ik zie niet helemaal in waarom Audi een F3-motor zou ontwikkelen. F3 is totaal niet hun doelgroep en het heeft weinig zin om aan de hand van prestaties met de Audi F3-motor een rijderskeuze te maken voor Le Mans,... Audi kan uit voldoende raceklassen (afgedankte F1-piloten, ...) piloten kiezen met het nodige talent. Tom Kristensen reed ook in Japan met Toyota's en Mugen Honda's, vooraleer hij überhaupt een Audi (-motor) bestuurde.

Mark
10-07-2005, 00:05
Waarom zou Sauber/BMW meteen zijn talenten uit de Formule BMW halen? Die klasse gewoon té traag om meteen de overstap te wagen naar F1.

Klopt, vandaar dat ze nu dan ook waarschijnlijk iets in de F3 gaan doen. Dat maakt de overgang van de juniors in de F BMW naar de F1 al een stuk kleiner. M.a.w., ze kunnen hun talenten langer onder BMW vlag laten rijden.

Tja, dan Audi..........dat vond ik ook opmerkelijk. Echter de verhalen, uit betrouwbare bron, dat Audi enkele maanden geleden op gesprek is geweest bij Bridgestone's Kees van der Grindt krijgen meteen een hele andere lading ;) MB, BMW zijn zeer actief in de F1, dan kan de VAG groep niet achterblijven......we beginnen maar eens met F3 ;)

Mark
13-07-2005, 19:53
Vandaag een harde ontkenning van Mario Thiessen dat BMW bezig is met een F3-motor. Pure speculaas van die Italianen? Of is ontkenning de eerste vorm van bevestiging?

FIRE
06-09-2005, 17:36
Nog iets nieuws over de Audi F3 motor?

Raceboy
11-09-2005, 10:41
Nog iets nieuws over de Audi F3 motor?

wel over de volkswagen F3 motor. Spiess is aan het kijken of ze niet beter naar VW kunnen overstappen omdat er bij Opel toch geen groot budget is. Verder is er nog altijd melding dat BMW en Audi aan iets werken zegt autosport 8/9

FIRE
24-10-2005, 16:55
2005-10-18 Opel’s partner of many years, Spiess, is developing a new Formula 3-engine for the 2006 season.
http://www.opel-performance.com/news/news.php?sprache=e&kategorie=1&rubrik=5&id=1452&flash=no

bluelite
24-10-2005, 18:25
Ik vind die titel een beetje misleidend. Volgens de titel zou ik vermoeden dat Spiess een volledig eigen motor (dus zonder Opel) gaat ontwikkelen en bouwen, maar uiteindelijk gaan ze zich toch alweer baseren op een Opel-motor en de motor met Opel bouwen.

Mark
03-10-2006, 23:35
Vandaag een harde ontkenning van Mario Thiessen dat BMW bezig is met een F3-motor. Pure speculaas van die Italianen? Of is ontkenning de eerste vorm van bevestiging?

Krijgen we toch een BMW F3 motor. In 2007 zal RC Motorsport twee Dallara-BMW's aan de start brengen van de Euroseries. De basis van de motor is het nieuwe WTCC-blok (versie 2007) van BMW, eerste test is voorzien op 10 januari ergens in warmig en zonnig Zuid-Spanje. Het gaat volgens een BMW een prive-project ;) Bron: Autosport 28-09

FIRE
04-10-2006, 12:56
Is er veel verschil tussen een F3 motor en een (S2000) toerwagen motor?


Prive project...als het niks wordt dan horen we er niks meer van en anders stapt BMW in 2008 or 2009 officieel in?

Van de Audi geruchten heb ik niks meer gelezen.

Mark
04-10-2006, 23:35
Is er veel verschil tussen een F3 motor en een (S2000) toerwagen motor?


Prive project...als het niks wordt dan horen we er niks meer van en anders stapt BMW in 2008 or 2009 officieel in?

Of zien we ze terug in het Duitse F3 kampioenschap:

Volgens geruchten zou organisator Bertram Schäfer om de kosten te beperken werken aan een éénheidsmotorenconcept.......

..........Saillant detail is dat F3 motorentuner Spiess op dit moment werkt aan de ontwikkeling van een F3 BMW-motor.

http://www.autosport.nl/actueel/news.php?keuze=bericht&rubriek=28&bericht=4091


Klinkt wel logisch overigens. Een privateer BMW in de Euroseries tegen een fabrieks Mercedes, dat zal de afdeling marketing van BMW niet leuk vinden ;) Dan maar Deutsche eenheidsworsten in het lokale kampioenschap.

Mark
21-11-2006, 21:08
BMW may consider F3 engine

Mario Theissen says that a BMW engine could appear in Formula Three in the near future but he added that it would not be a works project.

The manufacturer's Motorsport Director said that if a BMW F3 engine is developed, it would be look after by an external company.

http://www.autosport.com/news/report.php/id/55727


Dus toch een BMW ;)

bluelite
21-11-2006, 21:25
Hopelijk wordt dat wat met die BMW-motoren en zijn ze sterk genoeg om het duel aan te gaan met de Mercedes'.

Mr.Dallara
22-11-2006, 20:07
Voor wanneer zijn de BMW F3 motoren? 2007 al? welke teams gaan ze gebruiken?

Zowieso fantastisch nieuws voor de (Euroseries) F3 die nu al barst van de fabriekssteun op alle vlakken...

Het komt de competitie alleen maar tengoede...

FIRE
13-02-2007, 00:48
Nog nieuws omtrent de BMW F3 motoren?

Mr.Dallara
13-02-2007, 21:12
Nog nieuws omtrent de BMW F3 motoren?

Ik heb er niks meer van gehoord.

Wel las ik weeeeken terug dat men in de Spaanse F3 gaat rijden met Fiat (Abarth) motoren! Het gaat om een contract van 3 jaar tot 2009, voordien reden ze in Spanje met toyota motoren.

Mr.Dallara
06-06-2007, 11:33
Ik lees net dit op http://www.italiaracing.net/notizia.asp?id=15115&cat=7:

VW prepares to F3 comeback
Spiess to develop engines

The return of Volkswagen in the Formula 3 panorama should be only a matter of time. After the rumors, appeared early this year on a possible interest shown by Spiess engineering on preparing BMW engines, a switch was suspected by many, maybe due to the lack of enthusiasm shown by the Bavarian constructor. According to the Italian magazine Autosprint, the official debut is expected to be scheduled for 2008, with two teams involved: RC Motorsport and longtime Opel partner AM Holzer. In a series currently dominated by Mercedes, the arrival of another important contractor could surely bring the benefit of an increased technichal competition...


Zeer goed nieuws voor de F3 competities!
Hopelijk staan ze snel op het niveau van de Mercedes motoren...

FIRE
18-07-2007, 16:51
http://www.autosport.nl/cms/images/stories/2007/internationaal/Formule_3/volkswagen_f3_motor.jpg
Wat velen al wisten werd vanmiddag eindelijk officieel bevestigd: Volkswagen keert terug als motorleverancier in de Formule 3. Tijdens de races voor de Formule 3 Euro Serie op de Nürburgring (31 augustus t/m 2 september) zal de nieuw ontwikkelde tweelitermotor zijn competitiedebuut maken. Tot het eind van dit seizoen zal het Italiaanse team RC Motorsport met twee auto's en het Duitse AM Holzer-team met één Dallara, alledrie met Volkswagenmotor, aan de start verschijnen. Daarmee komt er weer de nodige concurrentie voor Mercedes, dat dit seizoen op één na alle auto's in de Formule 3 Euro Serie van motoren voorziet. Saillant detail: de enige niet-Mercedes is op dit moment nog een Opel-motor, die wordt ingezet door het Duitse Holzer-team, jarenlang partner van Opel in de DTM.
...
Kris Nissen: "Terugkeer in de Formule 3 consequente voortzetting"
"Volkswagen is al vele tientallen jaren succesvol bij het ondersteunen van jonge rijders. De terugkeer in de Formule 3 is daarvan een consequente voortzetting", zegt VW-sportdirecteur Kris Nissen. "De ADAC Volkswagen Polo Cup is de instap in de racerij, de Formule 3 is de springplank naar topsport in klasses als de DTM, Le Mans en zelfs de Formule 1."
...
Basismotor in serieproductie bij Audi, SEAT, Skoda en Volkswagen
De krachtbron die als basis diende, wordt door de merken Audi, SEAT, Skoda en Volkswagen in de serieproductie gebruikt. Het vermogen bedraagt zo'n 210 pk vanwege de reglementair voorgeschreven airrestrictor. Daarmee ligt de Volkswagenmotor op hetzelfde niveau als motoren van andere merken. "Na de goede testresultaten in de afgelopen maanden betekent het racedebuut op de Nürburgring een eerste analyse van waar we staan ten opzichte van de concurrentie. We willen laten zien, dat deze Volkswagen-motor al in een vroeg stadium goede prestaties levert en voor de toekomst een veelbelovende krachtbron voor Formule 3-teams kan zijn."

Bron: http://www.autosport.nl/actueel/news.php?id=5823&rubriek=int

Lijkt me geen halfwerk maar echt een serieuze aanval op de positie van Mercedes.
Ik meen ergens gelezen te hebben dat Spiess verantwoordelijk is voor de tuning van de motor. Klopt dit? (Spiess is ook betrokken bij de Dakar VW Touareg)