PDA

View Full Version : Renault Mégane: 24u Francorchamps '94-'98


MFahrer
22-02-2007, 16:12
Jep... ge weet da'k graag een paar modellekes per klasse heb hé! En dan liefst nog een raar specialleken... zoals de Escort bij de Group A's! Een specialleken om de grote bakken mee uit te dagen!

Met hetzelfde gedacht ben ik aan de Mégane begonnen:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_001.jpg

Voor alle duidelijkheid: Dit is geen rallywagen! Hum... dat zagen we zo ook natuurlijk... ik zie Carlos Sainz al zitten in z'n fluwelen zetelkes! Plus het is geen Maxi Megane ook natuurlijk, die zou niet mogen meerijden met de 2 liters! Uiteraard ga ik de wagen niet perfect nabouwen. Het moet allesbehalve een rallywagen zijn, maar een klein endurance cuircuitmonstertje! :gas: Wie me foto's kan tonen van Méganes die in de 24u van Spa uit die periode meegereden hebben, daar zou ik veel aan hebben!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_002.jpg

De Fujimi Mégane is leuk kitje, vrij simpel qua stukken, body in één stuk! Het is de eerste "moderne" Fujimi kit die ik in elkaar steek (na 190's en BMW M3's) en ik moet zeggen het ziet er veel beter uit!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_005.jpg

De Mégane body is ook mooi qua verhoudingen, iets wat van de oudere Fujimi's ook niet altijd kan gezegd worden. Er waren ook zeer weinig gietnaden om weg te werken! Enkel op de hoeken van de bumpertjes... hier zijn ze al vlag gezet:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_006.jpg

Uiteraard heb ik meteen de gaatjes voor de LEDs voorzien! De nacht zal ongetwijfeld vallen boven z'n dakje!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_009.jpg

De wagen zit ondertussen al in z'n grondlagen en in z'n eerste laklaag grijs. Vanavond voor we naar Jette vertrekken, krijgt hij z'n tweede laag grijs. Onder de middag ben ik snel een busje TS16 wezen halen, om dit weekend het geel te kunnen spuiten.

Alles is voorlopig redelijk vlot gegaan (in tegenstelling tot de decalmiserie van de laatste tijd aan de Seikel Porsche en op de Cobra). Aangezien het eigenlijk een straatversie is met een spoilertje en decals, moet er terug zelf een rolkooi en een race-interieur gebouwd worden. Dat zal wel wat minder vlot gaan!

Het is ook een wagentje waar ik eens nieuwe technieken wil op uitproberen, extra verlichting bijvoorbeeld! Daarvoor heb ik een vraagje: "Hoe zou een decal reageren als hij over een gat in de body ligt en vernist wordt? Als er lucht onder een decal zit, bobbelt bij op. Zou een decal over een gat ook zo reageren?

G.

Walter
22-02-2007, 18:16
Mooi werk Gunther en weer iets speciaals.Van de Megane is inderdaad een mooie auto te maken.We blijven het opvolgen.
Groeten WALTER

BMW ...Kraftbayers!

MFahrer
23-02-2007, 23:51
De Mégane ziet er ondertussen zo uit! 3 lagen grijs, en de eerste laag vernis! Op foto valt het niet zo op, maar de lak en vernislagen zijn echt strak! Tis eigenlijk zo goed, dat ik schrik heb om het geel erover te zetten... het zou typisch zijn dat ik alles verkloot met het tweede kleur erop te zetten... terwijl de wagen toch een beetje een fantasy wagen zal zijn.

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_012.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_013.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_014.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_015.jpg

Ook andere onderdeeltjes hebben hun grondlaag gekregen. De chassis doet dienst als teststuk voor verf, vernis...

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_011.jpg

G.

Gèrre
24-02-2007, 01:04
zet jij er ook al een vernis laag over voor je de tweede kleur er opzet ?
ik doe dit nooit :o

Lester
24-02-2007, 01:14
Het ziet er al leuk uit Gunther. :applaus: Ik zou er geen geel over spuiten. Het geel zal niet echt het geel zijn dat je je voorstelt!
Ook weeral een karretje waar we gaan rekening moeten mee houden:gas:

J.

MFahrer
24-02-2007, 10:45
Jep... een laagje vernis over de TS30, want anders gaat de plakband de laag "blad zilver" zeker aantasten.

Ik weet echt nog niet wat ik ga doen... ik spuit vandaag over het teststukje en zie wel wat er gebeurt... In alle geval... volledig in't grijs zou hij er ook niet slecht uitzien denk ik!

G.

MFahrer
25-02-2007, 12:33
Het eerste testje is dus duidelijk mislukt...

Hier heb ik exact hetzelfde gedaan op een fles wat ik op de body van de renault body zou doen: Grondlaag tamiya, lak TS30, vernis Gunze, LAk TS 16 geel erover.

Links is het stukje dat vernist is voor ik er geel over gespoten heb, rechts is het zonder vernis... je ziet duidelijk dat de gele lak raar doet over de vernis.
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_031.jpg

Ik heb nog een tweede teststukje klaar liggen, voor die test heb ik de chassis van de megane gebruikt, weer grondlaag, TS30, vernis en straks komt er geel op. Ik wacht die test af om te zien of de neus en de kont van de megane nog in het geel komt!

G.

MFahrer
28-02-2007, 11:27
Zoals jullie weten wordt dit een soort "Fantasy-Renaultje". Eén omdat er geen "typische mégane" bestaat, twee ik toch niets heb met het model/merk, en drie omdat ik geen decals vond van mooie circuit Méganes. Om er te laten maken ging dat toch duur uitkomen en héél lang duren en dat voor een wagen waar ik gewoon wat nieuwe dingen mee wil proberen. (Ik heb vorig jaar een opdracht gegeven decals te laten maken... binnen een week of twee heb ik ze op Jabbeke... :confused: )

Vandaar dat ik het zo wat opvat: Het is vandaag ongeveer dag op dag 10 jaar geleden dat aangekondigd werd dat Renault Vilvoorde de productie ging stilleggen. Vandaar een hart onder de riem voor de Renault productie afdeling, komende van de Renault Sport afdeling! De verwijzingen naar de Spaanse rallywagen heb ik dus weggenomen (bv: Renault Sport Espagne wordt Renault Sport). En Red Renault staat nu dus voor Red Renault Vilvoorde!

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_054.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_057.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_059.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_060.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_061.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_062.jpg

Vanavond wordt het beestje voor de tweede keer vernist. Eerste maal over de decals! Verder heb ik me wel al de bedenking gemaakt dat het héél moeilijk gaat zijn om hier een interieurtje in te steken! Zo laag en klein dat de wagen is! We zien wel!

Vanavond wordt er geraced op Petit Spa, er zal dus niet veel gebouwd worden! :gas: :champagne:

G.

Flame
28-02-2007, 13:21
Tof modelletje, knap gedaan:applaus:

Loeten
28-02-2007, 15:45
Heel origineel wat de decals betreft. Mooi gedaan.

Walter
28-02-2007, 20:22
Mooie auto Gunther,iets speciaals als slotracer.Hopelijk blijven de decals nu heel na het vernissen.
Groeten WALTER.

BMW ...Kraftbayers!!!

MFahrer
02-03-2007, 11:31
Tbeestje is al twee keer over de decals vernist zonder enige problemen... gelukkig... maar toch... Waarom moet ik dan bij die Seikel WEL problemen hebben? En bij zo'n Renaultje als dit en die goeikope BMW Compact gaat het wel goed natuurlijk...

Maar enfin... tis nu toch goed... laten we vooral dat onthouden!

G.

MFahrer
06-03-2007, 10:37
De Mégane heeft ook drie lagen vernis gekregen! Zonder problemen! Ikke blij natuurlijk!

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/cobra_022.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/cobra_026.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/cobra_028.jpg

Het interieurtje is gesneden, binnenkort wordt de rolkooi van scratch gemaakt!

G.

MFahrer
12-03-2007, 11:13
Ondertussen ben ik aan het interieur begonnen! Aangezien de Mégane een straatversie is met decals op, moet er een rolkooi gemaakt worden!

Wel... men neme het lexan interieurtje, een stukje plooibaar plastic buisje van 2mm dik, een kniptangetje, een vijltje en een potteke Zap en men beginne... Ondertussen denke men ook aan Dominique en zijn 300SL chassis en men hebbe binst zeer veel respect voor die man!

Beetje bij beetje krijgt de kooi vorm:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_113.jpg

Afgewerkt! Eigenlijk duurt dit niet lang en is het eigenlijk wel relatief makkelijk te doen. Ik ga zeker nog op deze manier werken, het is past allemaal zelfs beter dan een rolkooi die in de kit zit ook!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_115.jpg

In de Mégane:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_117.jpg

Stukje uit de bodem genomen en een nieuw vlak stuk lexan "ingelast" om de stoel makkelijker vlak te zetten!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_120.jpg

Iets wat ik nog maar 1 keer geprobeerd had, het interieurtje in koestwerkkleur steken. Het is veel mooier en véél klaarder in de wagen, maar vorige keer was het mislukt door de verf en heb ik het interieurtje mogen wegsmijten. Vorige keer had ik ook de body met Revell verf in de airbrush gespoten en was er geen tegenhanger van identiek dezelfde kleur om lexan te spuiten. Deze keer heb ik de body met Tamiya lak gespoten en de lexan variant gebruikt van dezelfde kleurcode voor het interieur en blijkbaar is dit echt de way to go:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_139.jpg

In de wagen:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_140.jpg

Ik ben erg tevreden met het resultaat, ik ga bij mijn volgende wagens altijd zo te werk gaan! Het leuke aan een modelletje te bouwen waar je niet echt iets mee hebt, is dat je vanalles nieuw durft proberen hé! Bij deze dus!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_143.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_145.jpg

Weer iets bijgeleerd!

G.

MFahrer
20-03-2007, 09:54
Johan eventjes aant nadoen... rarara... wat zou dit worden?
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_175.jpg

Zoals gezegd zijn we nieuwe dingen aant uitproberen! De raamrubbers liggen nu zoals bij gewone schaalmodellen boven de vernis! Ik ben zeer benieuwd hoe lang ze op de body gaan blijven (rekening houdend dat de bodies niet altijd met evenveel voorzichtigheid behandeld worden én met WD40 aan de handen en zo! Hier zijn ze dus afgeplakt en net geverfd.
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_179.jpg

Ondanks ik in real life niet echt een fan ben van Franse wagens, vind ik de wagen wel leuk worden! De Mégane moet ietsje hoger komen, en er komen andere wielen onder, meer op maat, zoals in de bouwkit! Nu lijkt met meer op een "tuning-bak".
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_183.jpg

De piloot van de Renault! Hij is enorm fan van het liedje "footloose"!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_185.jpg

Piloot en wagen!!!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_189.jpg

Laat die Volvo's maar komen! 8)

G. :gas:

Bart.Vandecavey
20-03-2007, 12:27
Johan eventjes aant nadoen... rarara... wat zou dit worden?
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_175.jpg


Zo'n looplichtje zoals in Knightrider?

MFahrer
26-03-2007, 08:47
Jah... terug effie tijd gehad om mijn Mégane verder af te werken:

Eens op de chasssis van de escort geplaatst... met de kleinere wieltjes:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_201.jpg

De piloot ingegespd in z'n Porsche GT2 zetel met de Scaleproduction gordeltjes:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_202.jpg

Z'n helmke binst den tijd ook wat bijgewerkt met blauw! (Blauw-geel, de Renaultkleuren)
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_209.jpg

Efkes provisoir passen:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_210.jpg

De helm komt iets boven de rolkooi uit... onderkant van de zetel moet dus wat aangepast worden:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_211.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_214.jpg

De achterlichtjes: De moeilijkste achterlichten die ik tot nu toe gedaan heb, het moeilijke is het zwart langs de buitenkant dat moet mooi rond de lichten geverfd worden. Hier staan ze klaar om eens apart vernist te worden...
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_253.jpg

Het interieur "zo goed als" klaar:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_254.jpg

Aan de voorkant van de helm is een drinktube bevestigd, opzij is er een communicatiekabel voor interactie met de teamchef!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_255.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_257.jpg

...

MFahrer
26-03-2007, 08:50
De "shadowlines" op de ruiten zijn geverfd:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_258.jpg

Efkes allemaal gedryfit in de wagen:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_259.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_262.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_267.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_268.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_269.jpg

De kant die de Volvo's zullen zien:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_270.jpg

Vraagje aan de experts ivm de laatste foto: het derde remlicht en de achtermistlampen moeten hier gewoon bovenop geverfd worden, kan dat met het transparant rood boven het grijs en de vernis?

To be continued!

G. :gas:

Flame
26-03-2007, 12:26
Leuke liverie,knap:applaus:

Gèrre
26-03-2007, 17:32
precies wel een grote drinker :)
van dat achterlicht weet ik persoonlijk niet, nog nooit voor het zelfde probleem gestaan

Loeten
26-03-2007, 17:50
Achterlicht kan wel: deed ik al vaker... Eerst silverondergrond en dan dekken met clear red of orange

Grtzzz

Guido
26-03-2007, 21:53
De drinkslang is, net zoals de draad voor de intercom, wat buiten proporties. Als het nog kan, zou ik toch proberen om ze in een wat kleinere maat te steken.

Kay
26-03-2007, 22:43
Hey G,

Heb hier nog een resem aan superfijne verlichtingskabeltjes liggen. Afknippen, strippen... En klaar...is kees

MFahrer
27-03-2007, 09:24
De drinkslang is, net zoals de draad voor de intercom, wat buiten proporties. Als het nog kan, zou ik toch proberen om ze in een wat kleinere maat te steken.

Kweet het... als je het in het echt ziet, valt het nog mee, maar op foto is het enorm! Vanaf ik de foto's bekeek, dacht ik hetzelfde! Johan had me trouwens al dezelfde opmerking gemaakt op ons P.S. Forum! Ik ga proberen de twee tubes te verwijderen en te vervangen!

Maar zoals ik tegen Johan heb gezegd, is de piloot een beetje hardhorig dus moeten er ferme kabels naar z'n intercom lopen hoor! Minstens 2 carré! Om dan nog maar van zijn drinktube te zwijgen! Hij is even dorstig als z'n baasje... hehe... :champagne:

Maar alle gekheid op een stokje... ik ga het proberen aanpassen, maar ik vanaf ik te veel tegendruk voel van de lijm, ga ik het zo laten, ik heb geen zin om alles af te breken... volgende keer beter en fijner materiaal in huis halen!

G.

Jamme
27-03-2007, 19:22
Hallo Gunther,
die drinkslang is te dik, OK, maar de piloot heeft misschien een grote dorst, nee...................:D
Schitterend werk.
Proficiat!

Jamme

MFahrer
29-03-2007, 08:46
Jah... I'm back... Omdat ik zelf vond na het zien van de foto's dat de tubes te dik waren én omdat ik opbouwende kritiek apprecieer, heb ik tussen de verbouwingen aan het interieur van de 24u Ferrari toch terug aan de intercom-kabel en de drinktube gewerkt!

Wat ik gedaan heb: Dezelfde telefoonkabel dat ik vorige keer had gebruikt, heb ik nu volledig gestript, wat hetvolgende geeft: stukje fijner hé!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_277.jpg

Vervolgens het stukje draad opgedraaid rond een ander stukje gestripte telefoonkabel! In vergelijking met de nieuwe "kabel" trekt de oude op die kabels die trekkers aan opleggers verbinden:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_279.jpg

De helm is wel wat geschonden door het uithalen van de kabeltjes... beetje retoucheerwerk dus:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_281.jpg

De nieuwe intercomkabel zwart gespoten, naast de oude:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_282.jpg

De nieuwe drinktube in vergelijking met de oude, zelfde techniek als de intercomkabel, enkel in't mat wit gespoten:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_284.jpg

De fijnere drinktube in place gezet! Het scheelt inderdaad in afwerking! Moet wel nog het blauw rond de tube es retoucheren!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_288.jpg

Met de nieuwe intercomcable in place, hij staat nog wat rechthoekig rond de schouder, maar dat ga ik vanavond wat beter plooien! Deze foto is namelijk getrokken net nadat de kabel gekleefd was en ik had schrik dat hij terug ging loskomen.
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_289.jpg

Nu nog juist de gordels aanspannen in de haken en het interieur is klaar:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_293.jpg

Overview van het complete interieur: toch beter met de smalle kabels hé! Mijn "pulle Butagaze" zit ook op z'n plaats!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_295.jpg

To be continued! :gas:

G.


Trouwens... Petit Spa (Met Paddock Members: Futse, Kay, Lester en MFahrer) rijdt dit weekend mee in een 24u FIA GT in Wezembeek-Oppem. We racen daar onderandere tegen Jamme van hier op het forum! Wie zin heeft om voor ons te komen supporteren, altijd welkom! Hier meer info over de race wil kan hier klikken (http://www.slotracingmerlijn.be/MerlijnSpeedWeeks2007/Speedweeks24h.html)! Misschien tot dan!

Pat
29-03-2007, 17:25
Nu nog die drinktube langs de helm naar de rug leiden, en je bent er volledig ...

MFahrer
29-03-2007, 20:50
Wel, ik vroeg me echt af hoe dat werkt eig... een echte camelback dus!

G.

Lester
29-03-2007, 22:13
Wel Gunther eigenlijk heb ik hier een echte Camelbag liggen van in de tijd dat ik koerste (met de mountain bike), zal eens kijken voor een foto...

J.

MFahrer
03-04-2007, 07:30
Pat... beter zo? U vraagt... wij plooien!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_304.jpg

Ondertussen ook ruitjes met shadowlines ingekleefd:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_296.jpg

Nog effie provisoir samengestoken! Eens hij volledig afgewerkt zal zijn, zal hij iets hoger op z'n pootjes moeten staan...:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_318.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_320.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_321.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_323.jpg

To be continued!

G.

MFahrer
08-04-2007, 20:52
Kleine update:

Beestje eindelijk op chassis gezet... de fles wasbenzine helpt wat met neerwaartse druk:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_327.jpg

Photo-etched snelsluitingen:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_328.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_330.jpg

Photo-etched sleephaken zijn aant drogen voor de Renault en de volgende paar wagens!
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/megane_331.jpg

G.

Flame
09-04-2007, 17:46
Ziet er knap uit:gas::applaus:

MFahrer
13-04-2007, 14:22
Nog eens wat update foto's:

Lichtjes gemonteerd, 6 voor en 2 achter. De achterste moeten nog wat gecoverd worden aan de binnenkant van de body om de glow onder de wagen tegen te gaan:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_087.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_090.jpg

Bij licht...
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_120.jpg

Spoiler, uitlaat en sleephaak achteraan gemonteerd (uiteraard ook de pijl ernaartoe)
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_136.jpg

Vooraan uiteraard ook een sleephaak:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_139.jpg

Overview: let op de "foto-etched" stroomonderbrekingsknop en grote antenne achteraan:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_140.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_143.jpg

...

MFahrer
13-04-2007, 14:23
In actie:
http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_149.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_156.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_158.jpg

http://ikandeez.net/av-blink/renaultmegane/manu_167.jpg

To be continued...

G.

Gèrre
13-04-2007, 15:07
prachtig wagentje geworden :)

Luigi
13-04-2007, 17:54
Lekker stoer met al zijn lichten. Nice job!

Flame
13-04-2007, 22:54
Knap dat staat vast en zeker,super :gas: