PDA

View Full Version : Traceerprogramma's onthullen mailtraject


Rrubinio
07-02-2002, 20:06
Mien, waar is mijn mail gebleven ?????????

Wie denkt dat een e-mailtje even snel van de wereld verdwijnt als de legendarische message in a bottle is niet van deze wereld. Of had u nog nooit van traceerprogramma's gehoord?

In het korte bestaan van het www is e-mail uitgegroeid tot een van de populairste online diensten. En toch is er een keerzijde aan de medaille. Wie leest je mail? Wanneer? Wordt vertrouwelijke informatie doorgestuurd? Er bestaat een antwoord op die vraag. De hele internetbevolking wordt op dit moment geschat op 500 miljoen. In de wetenschap dat niet iedereen gebruik maakt van elektronische post, durven we aannemen dat toch een aanzienlijk deel daarvan dagelijks of meerdere malen per week gebruik maakt van de mogelijkheid om post te versturen over de elektronische snelweg. E-mail is daarmee in het korte bestaan van het www uitgegroeid tot een van de populairste online diensten.

Wat gebeurt er met uw mail?
Maar zoals iedere medaille een keerzijde heeft, is niet alles rond het hele mailgebeuren rozegeur en maneschijn. Denken we maar aan de tientallen mail-virussen die wereldwijd duizenden slachtoffers maakten, of aan alle spam-mail die de laatste tijd in de meeste mailboxen opduikt.

Indiscretie
Een van de gevaarlijkste dingen rond e-mail is echter de indiscretie. Vanaf het moment dat je je persoonlijke mail verstuurd hebt, heb je je boodschap niet meer in de hand. Wordt je mail wel gelezen? Stuurt de ontvanger je mail (bewerkt of onbewerkt) door en naar wie? Blijft vertrouwelijke informatie wel bij de juiste mensen of wordt er misbruik van gemaakt? Hoe lang zit je mail in de mailbox van de geadresseerde of wordt deze onmiddellijk gedeletet of afgeprint? Veel vragen, maar weinig antwoorden.

Antwoorden op uw vragen
Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Zo is er bijvoorbeeld de site www.confirm.to die het mogelijk maakt om verzonden e-mailberichten te volgen. Een soort van geavanceerde 'ontvangstbevestiging' zeg maar.

Het werkt als volgt.
Stuur een bericht aan een of meerdere personen. Plak direct achter de namen '.confirm.to'. 'redactie@staf.pi.be' wordt dan bijvoorbeeld 'redactie@staf.pi.be.confirm.to'. Verzend het bericht. Zodra de ontvangers het bericht openen, ontvangt de verzender een rapport waarin staat wie het bericht heeft gelezen en wanneer. Zelfs de locatie wordt weergegeven: het ip-adres van de computer. De link 'position & map' geeft de indruk dat we zelfs een fysieke locatie kunnen achterhalen. Helaas werkt deze functionaliteit niet. Wellicht komt dit omdat wij de gratis versie proberen.

Voorbeeld rapport:
Who Read: kurt@staf.pi.be
Subject: test
Read When: Wed, 06 Feb 2002 13:50:42 +0100
Read Where: (dpc235.staf.planetinternet.be (194.119.237.235)) Position & Map:

De ontvanger heeft geen keuze
Confirm.to kan door iedereen gebruikt worden en in een e-mailbericht verwerkt worden zonder dat de ontvanger er ook maar iets van merkt. Ongevraagd en nagenoeg ongemerkt volgt Confirm.to de handel en wandel van een bericht - en gebruiker. De ontvanger heeft geen keuze, en dat is natuurlijk niet echt een goede zaak.

Meerder initiatieven
Het internet zou natuurlijk het internet niet zijn, moesten ondertussen al niet meer bedrijven traceerdiensten aanbieden. Readnotify en Itraceyou doen hun best om Confirm.to te evenaren.
Bron: Planet internet

Werner333
07-02-2002, 21:41
Toch effe proberen straks. Kan soms interessant zijn.