PDA

View Full Version : Internet echt "untouchable" ?


fordje
26-10-2002, 00:02
Bron

Tijd.be (http://www.tijd.be/nieuws/t-zine/index.asp#artikel3)

" Internet weerstaat grootste aanval in zijn geschiedenis

Het internet hield afgelopen maandag stand tegen wat waarnemers de grootste en ingewikkeldste elektronische aanval noemen in de twintigjarige geschiedenis van het net. Hoewel de helft van de dertien computers, die de ruggengraat van de elektronische snelweg vormen, een uur werden lamgelegd, hebben weinig internauten iets van de aanval gemerkt. De Amerikaanse overheid zoekt naar de herkomst van de aanval.

Het internet steunt op dertien centrale servers. Tien staan in de VS, twee in Europa en een in Japan. Deze root-servers herbergen de lijsten met de internetadressen van alle aangesloten computers en sturen alle e-mail- en internetgebruikers naar hun plaats van bestemming. Maandag werden de servers bestookt met een grootschalige ‘Distributed Denial of Service (DDoS)’-aanval. Daarbij worden vanop honderden computers tegelijk massaal verzoeken om informatie afgevuurd op een server, met de bedoeling deze lam te leggen. Op die manier kan het e-mail- en/of webverkeer danig in de war raken.
De root-servers ontvingen tijdens de aanval dertig tot veertig keer zoveel verzoeken als normaal. Vooral die in de VS en Japan hadden het zwaar te verduren. Zeven van de dertien servers bezweken onder de toevloed en waren een uur buiten dienst. Twee andere hadden last van onderbrekingen. Door toedoen van de alerte instanties bleven de overige servers normaal werken. Zij namen de functies van de bezweken servers over en hielden op die manier het internet recht.
Volgens waarnemers was de bereikbaarheid van het gehele netwerk maar teruggelopen tot 94 procent van het normale bereik. In theorie kan de wereldwijde elektronische snelweg op een enkele server draaien, zij het wel erg vertraagd. Beveiligingsspecialisten menen dat een aanval minstens 48 uur moet duren vooraleer er schade wordt aangericht. In dat geval hebben de systeembeheerders al lang actie ondernomen, voegen zij eraan toe. Een aanval kan overigens niet worden voorkomen aangezien daarbij honderden tot duizenden, vaak door virussen geinfecteerde, computers worden ingezet.
De herkomst van de aanval blijft onbekend. De cyberdivisie van de Amerikaanse federale politiedienst FBI is een onderzoek begonnen."


Conclusie; Volgens hen zou het systeem dus onkraakbaar zijn !

Ik vraag me af of dit wel realistisch is. Overschatten de systeembeheerders zich hier niet in? Tenslotte is alles "te kraken " dacht ik??

airco
26-10-2002, 00:39
een kleine correctie ... dit is niet kraken .... dit is overbelasten.
Er is op geen enkele manier ingebroken bij deze root-servers. Er is enkel een gigantische hoop opdrachten gestuurd naar deze servers waardoor deze het immens druk hadden (en dus geen tijd voor het normale verkeer).

Ik ben ervan overtuigd dat dit de manier is waarop Internet kwetsbaar is ... zei het niet eenvoudig. De hoeveeldheid servers ,pc's en internet verbindingen noodzakelijk om zo een aanval met succes uit te voeren zijn gigantisch. Zowat de halve aardbol (figuurlijk) zou zijn pc's volop moeten laten aanvallen om enig effect te hebben. Enige manier hoe je dit gedaan krijgt is doormiddel van een immens efficient virus(sen) en de nodig backdoor's in grote cluster-systemen die gekoppeld zijn aan het internet.

En dan nog ... stel dat zo een scenario zich voordoet. Dan nog is er geen permanente schade. Eens de aanval voorbij is er niets dat het internet belet om terug volop te werken.

Conclusie:
Het systeem is plat te leggen (kraken is iets anders) ....
De kans dat iemand hier ooit in slaagt is vrijwel nihil.

vrDennis
02-11-2002, 01:37
Tja niks is onmogelijk maar een hoop is inderdaad te voorkomen.

Dat mensen dit doen kan ik opzich nog wel wat in vinden het veroorzaakt een enorme kick en publiciteit.

vrDennis
02-11-2002, 01:40
van tweakers.net

Volgens Reuters kan de politie de groeiende cybercriminaliteit absoluut niet aan. Het persbureau baseert zich op Rolf Hegel, de baas van de afdeling van Europol die zich bezighoudt met ernstige vergrijpen, die dit in een toespraak op Compsec 2002 vertelde. Volgens Hegel neemt computergerelateerde misdaad sterk toe en zijn er duidelijke aanwijzingen dat georganiseerde criminele organisaties moderne technieken als het Internet en GSM's misbruiken voor malafide doeleinden. Hierbij kan gedacht worden aan zaken als de verspreiding van kinderporno tot het afpersen van bedrijven door te dreigen met Denial of Service-aanvallen. In een poging deze vorm van misdaad een halt toe te roepen heeft Europol vorige maand het High Tech Crime Center gevormd, een taakgroep die een coördinerende rol op zich moet nemen in internationale computercriminaliteit. Hegel zegt echter dat het HTCC over te weinig middelen en te weinig personeel beschikt, terwijl de problematiek steeds groter wordt: