PDA

View Full Version : PC update


Savi
04-11-2002, 10:12
Effe een vraag voor de specialisten onder jullie, ik zit met een wat verouderd systeem (p3-800, 640 SDRAM, Riva TNT2, harde schijf van 20 Gig, ...) en heb nu plannen om uit te breiden naar een wat sterkere configuratie. De case wil ik houden, de geluidskaart en de harde schijf ook. Ik wil nu dus naar een P4 gaan met nog een extra case-koeling en een goede game-videokaart. Maar wat te kiezen aangezien er zoveel keuze is kwa moederborden, cpu, enzovoort. En ook de prijs relatief laag houden zo. Weet er iemand iets ?

FastFons
04-11-2002, 12:31
Als ge interesse hebt dan moogt ge mij altijd mailen of pm-en. Ik heb moederborden van asus, gigabyte en msi voor P4. zowel voor DDR als Rimm geheugen.

FF

Savi
04-11-2002, 12:36
Zijn die Asus moederborden compatibel met SDRAM ?

En wat is de prijs van een Asus ?

FastFons
04-11-2002, 14:40
Als je dan toch voor een P4 gaat investeer dan direct in een moederbord met DDR of RImm geheugen. Een P4 met sdram is als een ferrari zonder turbo...

FF

Savi
04-11-2002, 14:44
Maar dan zit ik hier wel met 3 latjes SDRAM geheugen (2x256 en 1x128)...

Finish
04-11-2002, 15:06
ik ga binnenkort een update doen van m'n systeempje (P3 667 Mhz 256 MB SDRAM en Kyro II kaartje) naar een P4 2,4 Ghz, 512 DDRram en Asus moederbord met sound on board ... (bij 'den Burmex' in Antwerpen).
Prijs is ongeveer een 27.000 oude belgische frankskes.

een SDRam mobo voor P4 kopen lijkt me niet de beste oplossing. Ik ben wel al lang geen expert meer op dit vlak, dus wacht maar op airco's raad :D

Savi
04-11-2002, 15:10
een SDRam mobo voor P4 kopen lijkt me niet de beste oplossing. Ik ben wel al lang geen expert meer op dit vlak, dus wacht maar op airco's raad

Was ik al op aant wachten :D

Beemer
04-11-2002, 15:45
Zeker geen SDram bij ne P4 steken, da's gelijk ne kart-motor in ne Viper!

Zeker voor DDR of Rimm gaan (rimm is behoorlijk duur)

Videokaart dan, een geforce 4ti4200 of 4600 dan zijde effe veilig :D

fordje
04-11-2002, 19:27
Originally posted by Savi
Maar dan zit ik hier wel met 3 latjes SDRAM geheugen (2x256 en 1x128)...

Als ge ervan af wilt, moeten we praten over de prijs.

Ik kan wel een 256 latje gebruiken,.. Nieuw kopen heb ik geen zin in, maar voor een eerlijke prijs meten we zien of we mekaar kunnen helpen.

Savi
04-11-2002, 20:14
Originally posted by fordje
Als ge ervan af wilt, moeten we praten over de prijs.

Ik kan wel een 256 latje gebruiken,.. Nieuw kopen heb ik geen zin in, maar voor een eerlijke prijs meten we zien of we mekaar kunnen helpen.

Het is wel nog nie voor nu meteen zuh :)

Denk aan een maand, misschien 2...

fordje
04-11-2002, 20:39
Originally posted by Savi
Denk aan een maand, misschien 2...

Geen probleem, ik heb tijd ;) . Zolang ik met mijn bakske nog werk kan ik wachten. Nadien kan Kilian (mijn zoontje) er nog van genieten.

R@ce@holiC
04-11-2002, 21:45
raad : nieuw harde schijf kopen , ik heb een 20 gig overgenomen v mijne vorige pc , nu is die te traag en kan die bussnelheid waarop die normaal draait deze pc nie aan dus hemk die moeten trugbrengen , nu haaltem ipv 2 gig maar 1.2 nemeer en is ie verschrikkelijk traag want het ram heeft fouten onder een lagere bussnelheid :s

airco
04-11-2002, 22:39
ik zal mijn mening eens geven se

CPU's

De Pentium 4's leveren momenteel veruit de beste prestatie's en zijn de laatste tijd bijzonder voor prijzen te krijgen die nauwelijks meer zijn dan hun athlon-concurrenten.
De snelheid moet je een beetje kiezen naar je budget. Hou er wel rekening mee dat alle P4's van 2,4 ghz en hoger echte bakovens zijn ... dus een goede koeling is dan wel nodig.
Mijn standaard intel-coolertje houdt mijn P4 2,53 op 50° celcius. In vergelijking met heel wat AMD's is dit geen schande ... toch is het vrij ongewoon voor de doorwinterde Intel-gebruiker.

In de nabije toekomst zou dit moeten verbeteren door een nieuwe stepping (c1 denk ik) en een lager core-voltage ... beide zaken zijn reeds aangekondigd door Intel.
------------------------------------------------------
geheugen:

DDR all the way. SDram is al lang geen optie meer (tenzij voor goedkope budget kantoor-pc's). Als je voor DDR kiest, zorg dan wel voor merkgeheugen (infineon, samsung, nanya, crucial, ...) en vermijdt goedkoop geheugen van twijfelachtige afkomst. Kies ook voor DDR333 geheugen. Het prijsverschil is immers nihil en bovendien zal geheugen dan minder snel een bottleneck worden als je je pc gaat overclocken.

RIMM (alias Rambus) is op zich de snelste oplossing voor een P4. Ook technologisch zit het in mijn ogen nog prima voor Rambus (ook op vlak van toekomstplannen. Toch zijn er enorme problemen.
AMD heeft nooit Rimm-geheugen gebruikt en Intel heeft het wurg-contract met Rambus inc. van zich af geworpen. Intel zal in de toekomst geen Rimm-geheugen meer ondersteunen.
Gevolg RIMM is relatief weinig gebruikt, duur in fabricage-kosten en waarschijnlijk in de toekomst niet meer te verkrijgen.
Als je over enkele jaren je geheugen wilt upgraden kan je waarschijnlijk wekenlang zoeken naar geschikte rimm-modules die je dan tegen woekerprijzen moet kopen door het schaarse aanbod. Dit zijn redenen genoeg om rimm te vermijden.

-------------------------------------------------------
moederbord:

Echt slechte moederborden bestaan er heden ten dage niet meer (of alleszins niet in die mate). Dit komt omdat zowat alle functionaliteit van het moederbord tegenwoordig ingebakken zit in ingewikkelde chipsets (north en southbridge).

Op welke basis moet je dan wel een moederbord kiezen ... de features die je wil op je mobo
- onboard lan
- onboard sound
- USB 2
- Raid
- Firewire
- serial ATA (nog vrij schaars)

dit zijn zowat de features die je keuze moeten bepalen (of je deze dingen al dan niet wil) en die ook het grootste deel van de prijs van je bepalen
extra argumenten die ook in aanmerking kunnen komen:
- aantal pci-sloten
- algemene layout van het bord (plaatsing van ata-connectors en rambanken op een handige plaats)

---------------------------------------

de chipset:
Zoals eerder al genoemd is de chipset veruit het belangrijkste component van je moederbord. Ik zou zelfs durven zeggen van je PC. Je chipset beheert immers alles in je PC en heeft dus een enorme invloed op de stabiliteit van je Systeem.
Een AMD kan prima draaien met een goeie chipset ...
en een pentium 4 die een schitterende reputatie heeft doet het waarschijnlijk rotslecht als je hem een slechte chipset geeft.

Omdat we hierboven gekozen hebben voor een P4 ga ik eventjes voort met de chipsets voor P4
Dan moet je vaststellen dat Intel op vlak van chipsets toch wel de standaard stelt. De oplossingen van VIA en SIS mogen dan soms wel een tikje sneller zijn. De reputatie speelt deze fabrikanten echter niet echt in het voordeel
Intel heeft bovendien het voordeel dat zowel chipset en proc dan uit dezelfde stal komen en dit heeft zijn voordelen bij ontwikkeling van een goed product.

Welke intel chipset moet je dan nemen
==> diegene die compatibel is met je geheugen en andere features
- 850e voor rambus geheugen
- 845e of de nieuwe 845pe voor DDR geheugen
- 845ge voor ddr-geheugen + geintegreerde graphics (als gamer niet echt ideaal)

Nadat je al het bovenstaande gekozen hebt kan je een moederbord kiezen.

Als je dan toch merken wilt
- Asus (alhoewel de kwaliteit iets achteruit loopt hebben ze nog steeds een schitterende reputatie)
- Gigabyte (de laatste jaren een schitterende opgang aan het maken als mobofabrikant)
- Epox (goeie reputatie ... ik heb er echter slechts geringe ervaring mee)
- Intel (Ja ik val in herhaling ... maar Intel is ook als mobo-fabrikant outstanding. 1 groot NADEEL ==> niet te overclocken)

Mijn opmerking ivm met asus betekent niet dat ze slechte kwaliteit maken. Vroeger waren ze echter onbetwist de beste ... tegenwoordig

persoonlijk heb ik onlangs gekozen voor een gigabyte-mobo
Gigabyte 8IEXP (845e chipset)
512 Mb DDR Nanya/Nanya
en een Pentium 4 2,53 ghz

deze combo werkt prima en is 100% reliable

----------------------------------------------
De Grafische kaart (GPU):

de Radeon 9700 is tot de komst van de NV30 onbetwist de snelste. Toch moet je je afvragen of 450 tot 500€ voor je grafische kaart een acceptabel bedrag is. In mijn geval was dat van het goeie teveel. Bovendien kunnen de drivers van ATI niet tippen aan de kwaliteit van de drivers van Nvidia.

Het alternatief:
geforce 4 TI4200
==> ongelofelijk veel kwaliteit voor een beperkt bedrag (175 a 200 euro)
==> bovendien is deze kaart snel genoeg voor alle hypermoderne games ... UT2003 kan je gerust op highest detail spelen. Tot de komst van doom 3 (no release date yet) zal dat ook wel blijven
===> je hebt de schitterende nvidia-drivers

merk van je grafische kaart
==> Gainward
==> kwaliteitskaarten die nog reserve hebben ... ja kan je gpu dus makkelijk een eind sneller maken

mijn keuze Gainward 650 DVI

zo ik denk dat je nu wel een stapje verder kan kiezen ... als je nog vragen hebt ... just ask

airco
04-11-2002, 22:43
Originally posted by R@ce@holiC
raad : nieuw harde schijf kopen , ik heb een 20 gig overgenomen v mijne vorige pc , nu is die te traag en kan die bussnelheid waarop die normaal draait deze pc nie aan dus hemk die moeten trugbrengen , nu haaltem ipv 2 gig maar 1.2 nemeer en is ie verschrikkelijk traag want het ram heeft fouten onder een lagere bussnelheid :s

:rolleyes: :confused: :rolleyes:

maar een raar verhaal zene het bovenstaande
Het is algemeen geweten dat oude HD's je pc vertragen
maar:
Bussnelheid moeten verlagen om een HD te laten werken :confused:
ram dat fouten geeft onder lage snelheden :+

tijd dat je je pc eens laat onderhouden door iemand met vakkennis zene want bovenstaande is echt wel te zot om waar te zijn

Beemer
04-11-2002, 22:51
Originally posted by airco
tijd dat je je pc eens laat onderhouden door iemand met vakkennis zene want bovenstaande is echt wel te zot om waar te zijn

Hihihihi, maw binnenbrengen bij Airco dus :D

airco
04-11-2002, 23:20
dat heb ik daarom niet gezegd ... er zijn wel meer (en ook betere) pc-mekaniekers dan mijzelf (alhoewel ik er wel wat van ken)
Maar bovenstaand verhaal is zoals ik al zei ... te zot om waar te zijn

R@ce@holiC
05-11-2002, 18:31
:) nee maar hij laad immens traag als er veel op de hd staat , et ligt het is een clean systeem hier me firewall symantec+ nortonantivirus + ad aware dus daaraan ligt het niet.
Maar dus hoe meer ik erop zet hoe trager ie gaat. En ik heb de speed moetenverlagen v 133 nr 100 (kweetniejuust wa speed ik denk busspeed ale die vd processor).
Alsek dus die tegoei zet (133/33 zoals die standaard stond) dan krijg ik kernal errors ij het opstarten en die hebben te maken met de HD

Awel pc dokter airco legde gij mij es uit wa daar de fout van is :)

Ik weet zeker de HD en vermoed da door die verlaging vd speed het ram nie goe werkt

Is dus 256ddr da ram

fordje
05-11-2002, 19:24
Race, uw taal ! Dat is nog erger dan koeterwaals :(

Ik ben geen computerwiz, maar van uw gebrabbel snap ik helemaal niks meer. :(

Finish
05-11-2002, 19:37
Wel ik kan bijvoorbeeld al zeggen dat als je C-schijf vol staat, je pc idd trager zal gaan. Da's bij mij ook het geval :D

R@ce@holiC
05-11-2002, 19:56
Originally posted by Finish
Wel ik kan bijvoorbeeld al zeggen dat als je C-schijf vol staat, je pc idd trager zal gaan. Da's bij mij ook het geval :D 8 gig vrij vd 20 :)

R@ce@holiC
05-11-2002, 19:56
Originally posted by fordje
Race, uw taal ! Dat is nog erger dan koeterwaals :(

Ik ben geen computerwiz, maar van uw gebrabbel snap ik helemaal niks meer. :( :frusty: :no: :D

Savi
05-11-2002, 20:30
Airco, ik heb hier wegens een klein koelingsprobleem mijn case aan de open kant open laten staan voortaan. De opening staat wel tegen de zijkant van de bureau dus er kan zo goed als geen rommel in...is dit veilig of doe ik da beter nie ?

R@ce@holiC
05-11-2002, 20:32
ik heb hetzelfde probleem met de koeling das omda er geen koelpasta tsszit denkk :s

Savi
05-11-2002, 20:34
Originally posted by R@ce@holiC
ik heb hetzelfde probleem met de koeling das omda er geen koelpasta tsszit denkk :s

Tandpasta dan maar ? :D

Grap lag voor de hand :)

R@ce@holiC
05-11-2002, 21:07
Originally posted by Savi
Tandpasta dan maar ? :D

Grap lag voor de hand :) Als ge aquafresh pakt kan da mss gaan ma tis toch af te raden :D :no: :D

Finish
05-11-2002, 21:12
Originally posted by Savi
Airco, ik heb hier wegens een klein koelingsprobleem mijn case aan de open kant open laten staan voortaan. De opening staat wel tegen de zijkant van de bureau dus er kan zo goed als geen rommel in...is dit veilig of doe ik da beter nie ?

In afwachting van expert airco (die ongetwijfeld veel weet over koeling ofwel...airco) geef ik al snel een antwoordje:

ik dacht dat een kast openzetten de koeling niet bevorderde, maar zelfs, kan hinderen, omdat de airflow doorheen de kast dan compleet wordt verstoord.

Of sla ik hier nu compleet de bal mis en zet ik beter vanaf vandaag ook mijn zwaar onderkoelde kast open ? :)

Savi
05-11-2002, 21:14
Ik denk dat ik er een paar koelelementen ga ingooien :D

Werner333
05-11-2002, 21:15
Originally posted by Finish
In afwachting van expert airco (die ongetwijfeld veel weet over koeling ofwel...airco) geef ik al snel een antwoordje:

ik dacht dat een kast openzetten de koeling niet bevorderde, maar zelfs, kan hinderen, omdat de airflow doorheen de kast dan compleet wordt verstoord.

Of sla ik hier nu compleet de bal mis en zet ik beter vanaf vandaag ook mijn zwaar onderkoelde kast open ? :)

Ik denk dat ge hier overschot van gelijk hebt.

airco
05-11-2002, 22:57
Ja en nee ....
allé antwoord is niet zo eenvoudig voor te stellen

in een normale case (dus met voldoende fans en een acceptabele air-flow) heeft een open-case geen enkel voordeel. Integendeel ... er is een groot negatief effect.
Verklaring:
luchtstroom in een pc gebeurt van voorkant (onderaan) naar de achterkant (bovenaan). Om dit te bekomen moeten Fans aan de voorkant koele lucht in de case inblazen en achteraan (oa ook voeding) warmere lucht uitblazen. Het teken dat er warmere lucht uitkomt betekent dat de koele lucht een bepaald ewarmtehoeveelheid heeft opgenomen van de heatsinks, harde schijven (kortom warme compenten).

Er is slechts een hypothetische mogelijkheid waarin je case openzetten wel effect heeft. Als er geen (of slecht functionerende) case-fans aanwezig zijn. Op zo een ogenblik is er geen (of miserabele air-flow).
Je kan dan door je case volledig open te maken een kleine winst bekomen. Je neemt dan fysieke belemering weg die verhindert dat natuurlijke luchtstroom (deur die opengaat, jij die rondloopt in je living) door je case waait).

Persoonlijk zet ik mijn case zelden tot nooit open. Buiten een show-effect heeft het enkel nadelen.

FastFons
06-11-2002, 00:37
Ik ben het er toch niet helemaal mee eens hoor. Een case openzetten heeft wel degelijk effect. Een perfecte luchtstroom creeren lukt toch niet, of je moet ieder gat toespuiten met silicone ofzo. Het effect wordt wel kleiner als je een betere luchtstroom hebt. Indien je je kast openzet gaat je temperatuur altijd dalen, Er is minder weerstand om de lucht aan te zuigen, de stralingswarmte kan beter weg (het is niet enkel warmtetransport door convectie). Bovendien krijg je meer wervelingen, en een basisregel in de theorien van warmtetransport is volgens mij nog altijd dat dit voor het snelste warmtetransport zorgt. Ik ben nog geen enkele case tegengekomen waar de temperatuur stijgt als je hem openzet. Uiteraard zuigt het veel meer stof.

FF

PS: Race ge hebt u toch int zak laten zetten zene, ofwel kan uwe ram gene 266 (2x133) aan. Ofwel krijgt uwe proc dan gewoon te heet (aangezien ge da van koelpasta vermeld, een amd proc zonder koelpasta is trouwens belachelijk, smeert er ma vlug wa arctic silver tussen) . Uw harde schijf heeft weinig met uw fsb te maken. Bovendien bestaan er nog maar weinig UDMA 133 moederborden, en het zou mij sterk verbazen moest uw schijf nog niet udma100 zijn.

vrDennis
08-11-2002, 23:22
Originally posted by fordje
Als ge ervan af wilt, moeten we praten over de prijs.

Ik kan wel een 256 latje gebruiken,.. Nieuw kopen heb ik geen zin in, maar voor een eerlijke prijs meten we zien of we mekaar kunnen helpen.


Ik ben ook wel geintereseerd in 256 mb er bij in mijn systeem

Ik weet niet waar je woont (ik gok belgie) dus de verzend kosten zullen dan nog wel hoog kunnen worden.. :(

Savi
09-11-2002, 19:56
Originally posted by vrDennis
Ik ben ook wel geintereseerd in 256 mb er bij in mijn systeem

Ik weet niet waar je woont (ik gok belgie) dus de verzend kosten zullen dan nog wel hoog kunnen worden.. :(

Bwah, woon aan de grens met Maastricht ;) Das ook een beetje Nederland hé :p

airco
09-11-2002, 21:28
sdram 2ehands kopen is heden ten dagen niet meer echt zinvol he. Voor 35€ koop je al 256 mb merkgeheugen (infineon) met garantie.


airco