PDA

View Full Version : TVRL 2 : GP van België in Spa


Mario
07-12-2002, 14:04
VOORBESCHOUWING GP VAN BELGIË IN SPA

Na de tussenstop in Halle (wat overigens de geboorteplaats is van de componist Georg Friedrich Händel; jahaa, de TVRL is ook goed voor uw algemene kennis) begeeft het circus zich opnieuw westwaarts om halt te houden bij het majestueuze circuit van Spa-Francorchamps. Meteen wordt ook de tweede seizoenshelft aangevat.

Bij vele rijders staat Spa aangestipt als een van de favoriete banen tout court. Breed, weidse bochten, voor zowat 80 % of meer volgas, het blijft een aparte ervaring en compleet verschillend van karakter dan dat andere monument dat op de kalender staat, de Ring. Waarschijnlijk lijkt het nog het meest op het klassieke circuit van Le Mans, maar ook hier zijn de verschillen toch wezenlijk.

Het circuit is beladen met autosportgeschiedenis, zowel in positieve als negatieve zin, en waarschijnlijk heeft elke boordsteen of elk grassprietje wel een verhaal te vertellen.

Ontzag is misschien nog het woord dat het beste past om te beschrijven wat de rijders voelen als ze hier aankomen en aan het werk gaan. Met gemiddelde snelheden die enkel op banen als Monza of de Avus worden geëvenaard (ovals uiteraard buiten beschouwing gelaten), maar waarbij Spa zoveel technischer is, kan de minste inschattingsfout zware gevolgen hebben.

Qua opkomst hopen de organisatoren dat er iets meer deelnemers zijn dan bij de Oost-Duitse GP, die op dat vlak een voorlopig dieptepunt markeerde. Wat dat betreft steken de nachtmerrieachtige herinneringen aan sommige GP’s van het zogenaamde Bizland-seizoen opnieuw de kop op : GP’s met hoop en al 3 rijders. De organisatoren zouden volgens welingelichte bronnen stiekem andere rijders polsen om het veld toch maar enigszins op te vullen. Sommigen zien hierin misschien een soort van concurrentievervalsing (eventuele wild cart-rijders kunnen immers broodnodige punten afsnoepen), maar de organisatie oordeelt dat dit te verkiezen valt boven de farce van Halle-Saale.

Qua kampioenschappen zijn er twee reeds zo goed als beslist, maar het landenkampioenschap dreigt nog spannend te worden. In tegenstelling tot vorig seizoen is het verschil tussen Nederland en België vrij klein. Bovendien slagen de Nederlanders er dit seizoen regelmatig in om à la régulière meer punten binnen te rijven dan de Belgen. Spa vormt de tweede thuiswedstrijd van het seizoen, ditmaal voor de Belgische deelnemers die er extra op gebrand zullen zijn goede resultaten te boeken. Dit aspect zal de race vermoedelijk nog meer kruiden.

Wait and see, zullen we maar clichématig stellen.

krikke
08-12-2002, 10:03
Hey Mario, passeer daar eens vlug in Herentals, en zeg aub dat ze een mens eens gerust laten op woensdagavond....

siggy
08-12-2002, 21:05
eau rouge volgas :D Met de cooper is het me bijna gelukt, is niet sneller, maar wel leuker :D

Mario
10-12-2002, 11:45
In de mail vergeten te vermelden : vanavond host ik een testrace (intermediate short). Wie wil, mag gerust meedoen (aantal plaatsen wel beperkt).