PDA

View Full Version : Williams FW 24 - building begins


kevjef
18-08-2003, 23:11
Zoals beloofd, na zorgvuldig bestuderen van het plan en bekijken van referentiefoto's (nooit genoeg !!! help) gaan we er stillekesaan aan beginnen. Wie dit leest, gelieve zijn opmerkingen eens door te sturen want er zijn hier veel grotere specialisten dan mij op dit forum, dus suggesties zijn welkom.

Een eerste punt: de te gebruiken verven hierbij wil ik alvast opmerken dat ik een grote hekel heb aan spuitbussen, soms kan je niet anders en daarom heb ik enkele alternatieve oplossingen bijgezet, kennen jullie nog andere ?
TS-26 pure white vervangen door X2 ; TS-29 black vervangen door X18 ; alternatieven voor TS-42 light gun metal, TS-30 silver leaf en TS51 Racing blue ; dan de mengelingen, typisch Tamiya: X6:2 + X21:1 - X14:2 + X21:1 - X14:1 + X21:1 ; wat is het verschil tussen TS-30 en X11 ? ; X12 en XF16, betere verven van andere merken (Testors ?). Op de referentiefoto's van het model op de site van Tamiya wordt er waarschijnlijk geen gebruik gemaakt van XF16 of X11 / TS-30 zouden hier die verven van Alclad of Humbrol Metalcote niet beter zijn ? Serieuse boterham, pas op, dit is pas het begin.

Tweede punt : details Beter op voorhand bekijken dan achteraf zou ik zeggen. Zoals: bekabeling - waar carbon (effect) gebruiken.

Ik heb voorlopig nog nergens een review gelezen (volgend Tamiya magazine ?) maar wel iets anders gevonden, namelijk een artikel over het model van Studio 27 - www.cifesystem.com (http://www.cifesystem.com) - zeker eens gaan kijken, ik heb er in ieder geval enkele interessante zaken in gevonden. Zoals: opletten dat de voorvleugel niet te laag komt t.o.v. de wielen ; inkepingen dieper maken ; bij de achterplaat (of hoe noem je dat) waar de uitlaten tevoorschijn komen is dit op het plan van Tamiya wit maar dat moet blijkbaar een stuk zilver of blauw zijn ; nog bij die achterplaat (rear cowling, yes that's it) zouden er nog 2 gaten moeten gemaakt worden voor bij eventuele crashes de racewagen op te tillen ; de bekleding van de zetel i.p.v. de voorgestelde mengeling vervangen door één van clear blue / cobalt blue en dessert storm in ratio van 1/1/1. Wat denken jullie ervan ?

Tenslotte (voorlopig) nog eens (volgens mij) de plus en minpunten overlopen: plus: metal stickers (ook al in andere dozen natuurlijk) ; opbouwen model vanaf de cockpit i.p.v. vanaf de grondplaat / bevestigen grondplaat aan cockpit ; dikkere bevestigingen van de draagarmen ; nieuw systeem remmen ; stickers / decals voor spiegels (gedaan met dat ambetant schilderen of foevelen met vanalles). Niet persé min maar toch ... uitlijnen uitlaten (stap 5 - A32) ; maintenance stands voor gebruik in diorama - slimme zet ? Misschien in toekomst nieuwe accessoire-dozen / piloten ... ; plastic gordels, ja wat moeten we daar van denken, ben benieuwd wat dat gaat geven.

Voorlopig is dit het, ben eens benieuwd naar de reacties.

Guido
19-08-2003, 10:09
Wat de kleuren betreft, ik gebruik ook nauwelijks of nooit spuitbussen. Dus ik kan niet echt een richting aangeven van welke kleur nu te vervangen door wat. Mijn devies is, zoals steeds bij modelbouw, eerst even uittesten en als de tinten je bevallen: gebruiken. Voor al mijn aluminium gebruik ik Alu van Testors, maar niet de metalizers, de gewone Alu. Alclad is zeker een aanrader voor alles wat ALU een aanverwante tinten aangaan. Meestal houdt ik me aan de voorgestelde kleurmengelingen die Tamiya opgeeft, tenzij mijn referentiemateriaal anders aangeven.

Ik had het verslag van de bouw van de S27 Williams al eerder gezien. Impressive stuff, maar je mag dit zeker niet gebruiken om je te laten leiden bij het bouwen. Immers een S27 resinkit is echt wel iets anders dan een Tamiya exemplaar in plastic. Er zijn zeker een paar coole ideeën uit te halen, maar de hints en tips die hij geeft voor tijdens het bouwen, zijn waardeloos als je aan de Tamiya versie begint.

Over de plus en minpunten kan ik niets zeggen aangezien ik de kit niet in huis heb.

Sennake
19-08-2003, 10:39
Ik moet er nog aan beginnen, want ik heb de foto-ets detailset besteld, waar ik nog op wacht.

Maar ik kan je wel zeggen dat ik ALTIJD de spuitbussen van Tamiya gebruik en er zeer tevreden over ben. Je moet wel 1 ding in het oog houden : je mag ze NOOIT gebruiken tot de laatste druppel, want anders zal die figuurlijke laatste druppel wel letterlijk tegen je spuitwerk aan spatten, en dat is een regelrechte ramp!

Guido
19-08-2003, 13:29
Originally posted by kevjef

Tweede punt : details Beter op voorhand bekijken dan achteraf zou ik zeggen. Zoals: bekabeling - waar carbon (effect) gebruiken.


Eric Evain's pages (http://perso.wanadoo.fr/eric.evain/williams_BMW_FW24.htm) bevatten enkele goeie referentie foto's. Ik heb er ook enkele op Automotomover (http://users.skynet.be/automotomover/real/real_fw24.htm) , wel niet zo goed, maar ja, ieder beetje helpt. ;)

kevjef
19-08-2003, 22:10
Al drie reacties, dat ziet er goed uit.
'k Heb eens naar de voorgestelde sites geweest en er zitten inderdaad enkele mooie foto's bij. Ik denk toch dat ik er een diorama van ga proberen maken, niet met extreme details maar ik denk eerder aan de wagen zoals hij werd voorgesteld.

PS: wat zit er allemaal op die photo-etched onderdelen ?

Guido
19-08-2003, 22:56
Originally posted by kevjef
Al drie reacties, dat ziet er goed uit.


Hela, er zitten hier een paar "echte" plekkers op het forum hoor ;) :D

Originally posted by kevjef

PS: wat zit er allemaal op die photo-etched onderdelen ?

Dat zie je hier:

http://www.arcor.de/palb/alben/88/52588/6632366636303736.jpg

De foto werd genomen door een vriend modelbouwer uit Duitsland die er op AF ook een thread aan wijdt. Die vind je hier (http://www.automotiveforums.com/vbulletin/showthread.php?t=119503&page=1)

Señor Bigfrit
20-08-2003, 21:52
wel, dat ziet er alvast mooi uit (helaas duur ook)

En bedankt voor de goeie info, he!

Kan altijd handig zijn als iemand anders hem wil bouwen.

En t ziet er echt wel heel veelbelovend uit (als we tekst kunnen geloven , tenminste ;) )

k zou zo zeggen,
veel Colplezier!

Olivier

kevjef
23-08-2003, 17:46
Ja manne, zoals gezegd, ik ben er aan begonnen. De wielen en de stands + de onderplaat zijn al gespoten.

Maar ja, ze hebben mij hier weeral liggen. Die spuitbus TS51 racing blue is blijkbaar een nieuw kleur dus ... niet te vinden.
Wie kan er mij helpen? Ik heb op een ander forum gelezen dat Halfords Vauxhall Regatta Blue nog beter het echte kleur benaderd, dus dat zou ook goed zijn.

By the way, ik heb besloten om er een soort garage / pit - diorama van te maken dus als er noch iemand is die hiervan goede foto's heeft, laat me aub eens iets weten.


Gisteravond was er clubavond en één van onze leden (tevens eigenaar van een Top 1 Toys winkel met veel modelbouw) kwam met een grote air het lokaal binnen, hé mannen kijk eens ik heb hier een lijst met nieuwigheden die ik kan bestellen van Tamiya. Totdat hij zag dat ik (reeds) met die nieuwe BMW bezig was. Nog nooit iemand zo een gezicht zien trekken. Maar ja, 't leven is voor de rappe. Trouwens, hij vertelde ook nog dat hij die bouwdozen nu nog maar kan bestellen en dat het dan nog vier maanden duurt voordat hij ze heeft, oharme.

Ja mannen, tot de volgende keer. Ik moet dringend verder doen aan ons clubmagazine, stel je voor, ik moet nu een artikel schrijven over het bouwen van houten boten. Hoe begin ik daar nu in godsnaam aan ...

kevjef
23-08-2003, 23:29
Allo,

Dat ziet er wreed schoon uit maar ook enorm duur.
En zoals gezegd, de bouwdoos zelf was al het maximum dat ik wilde uitgeven, maar ja ik moest hem hebben. Trouwens, nog wat pottekes verf en wat spuitbussen erbij dat loopt ook al weer op. Toch veel succes ermee.

Guido
24-08-2003, 11:16
Originally posted by kevjef
Toch veel succes ermee.

... :confused: , ben er zelf niet mee bezig hoor ;)

anyway

http://www.automotiveforums.com/vbulletin/images/smilies/useless.gif

HHugo
24-08-2003, 12:53
Originally posted by kevjef

Ja mannen, tot de volgende keer. Ik moet dringend verder doen aan ons clubmagazine, stel je voor, ik moet nu een artikel schrijven over het bouwen van houten boten. Hoe begin ik daar nu in godsnaam aan ...

Zo heb ik er vroeger ook nog een tweetal gebouwd (en die staan hier nu stof te vergaren). Tis in elk geval veel gemakkelijker dan plastic modelbouw (het schilderen is veel delicater).

*mod* ik heb het wel over die bouwpakketten die je kan kopen. Zoiets maken met enkel wat foto's en plannen van een schip zou ik niet kunnen.

kevjef
27-08-2003, 21:54
Gasten, mijn excuses.
Ik had gepost dat de bandendecals nie goed waren omdat de witte Michelin logo's er nie op stonden, maar ik ben schromelijk verkeerd geweest. Piep gewoon even onder de decal en inderdaad, op de achterkant (in feite de voorkant) staan ze dus wel degelijk. Sorry, ik moet nog veel leren geloof ik !!!

Guido
02-09-2003, 15:27
om de een of andere reden krijg ik de foto's niet te zien. Als ik de url in een nieuw explorer venster copieer werken ze wel. :confused:

kevjef
02-09-2003, 23:10
Originally posted by HHugo
Zo heb ik er vroeger ook nog een tweetal gebouwd (en die staan hier nu stof te vergaren). Tis in elk geval veel gemakkelijker dan plastic modelbouw (het schilderen is veel delicater).

*mod* ik heb het wel over die bouwpakketten die je kan kopen. Zoiets maken met enkel wat foto's en plannen van een schip zou ik niet kunnen.

Allez, 't is toch gelukt. Om de 4 maanden zo'n clubblad van ongeveer 30 bladzijden ineenboksen is nie gemakkelijk, ik zweer het u maar ik ben het een en ander gewend. Ge moet wat overhebben voor uw leden zeg ik maar ... Trouwens, dankzij dit forum heb ik toch ook wat inspiratie opgedaan, dus bedankt mannekes .

Hoe dat dat zit met die foto's (zie stukje hierboven) die er nie subiet opkomen weet ik ook nie, ik denk dat ik het goed gedaan heb dus het is mij een raadsel. Bij mij komt het er goed op in ieder geval.

kevjef
29-09-2003, 23:12
Beste vrienden modelbouwers,

Toch redelijk stilletjes in het forum tegenwoordig vind ik.
Ben nog altijd volop bezig aan het airbrushen van de FW24 en ondertussen ook het artikel in het Tamiya-magazine gezien (en nog steeds volop aan het proberen te vertalen, mijn Frans is niet skitterend). Hewel, met al diene karbon ziet er dat wreed magnifiek prachtig uit, maar er zullen wel een paar vellekes inzitten denk ik. Ik heb (voor de eerste keer) de Tamiya-way geprobeerd, over sommige delen ben ik kontent bij andere is het maar om zo te laten maar kom, wie niet probeert ... Tevens ook Alclad II (tevens voor de eerste keer) gebezigd en wreed content daarover.

Voor de liefhebbers ga ik binnenkort foto's plaatsen.

Wordt vervolgd ...