Log in

View Full Version : Na Renault geen Ford meer kopen ?


Mario
01-10-2003, 13:21
Tja, als je dat zo hoort op de radio wordt daar ook weer een sociaal bloedbad aangericht. Moet bijzonder hard aankomen voor de betrokkenen.

En wat een verschil alweer tussen arbeiders en bedienden en ook vergeleken met het (top)kader...

Titel is wat provocerend natuurlijk en doet eigenlijk niet terzake, maar het is toch triestig allemaal.

RaceFan
01-10-2003, 13:42
Originally posted by Mario

Titel is wat provocerend natuurlijk en doet eigenlijk niet terzake, maar het is toch triestig allemaal.

Weet je nog welke auto er op nr1 stond van de meest verkochte wagens in ons land na de sluiting van Renault Vilvoorde??? Juist, de Renault Mégane. OK, je had wel een coupé, een cabrio, een monovolume en een sedan die allemaal onder dezelfde naam in de statistieken stonden, maar zo zie je maar hoe snel men iets vergeet. Hoeveel mensen claimden dat ze NOOIT (nog) een Renault gingen kopen? :confused: ik hoop alleen dat de regering op tijd wakker wordt, want ons landje loopt leeg omdat de loonkost te hoog ligt. :frusty:

Guido
01-10-2003, 14:16
Laten we dan maar allemaal de nieuwe Volvo S40 kopen die in Gent zal geproduceerd worden.

Ottooke
01-10-2003, 16:56
Maandagmorgen stonden 2 personen van jong VLD Hasselt papiertjes uit te delen aan de ingang van de campus met als gevolg een kleine file van wagens die de campus wilden oprijden.
Op het papiertje stond www.fordc4.com . Ik ben zojuist eens gaan kijken op de site, maar die is tijdelijk niet meer bereikbaar gezien de ernst van de situatie.
De regering is met de zware loonlasten alle internationale bedrijven uit België weg te sturen naar landen met een lagere loonlast. Uiteraard zullen er nog wel andere oorzaken zijn, maar dit lijkt mij toch wel de doorslaggevende factor te zijn.

kurtvaes
01-10-2003, 19:26
Kijk, bij mij moet er 5.000 man afvloeien, en daar kraait geen kat naar, dat ze hun plan maar trekken, ik moet dat ook doen.

Beemer
01-10-2003, 20:14
T'is heel erg jammer, maar de regering maakt het er zelf naar door die hoge loonlasten.

Bernie
01-10-2003, 21:05
Originally posted by kurtvaes
Kijk, bij mij moet er 5.000 man afvloeien, en daar kraait geen kat naar, dat ze hun plan maar trekken, ik moet dat ook doen.

ik vind het jammer van uw reactie. Ikzelf ben Fordarbeider en ben steeds blijven geloven in de investeringen en modellen die aan Genk beloofd werden. Helaas ben ik gisterenavond (toen iedereen verplicht werd naar huis te gaan (betaald)) beginnen twijfelen. Het is bijzonder pijnlijk. Vanmorgen om 9u45 met mijn baas gebeld (moesten ook om 9.00 uur in Ford Genk zijn) hij wist nog steeds niet wat beslist was, ik had het nieuws al vernomen via de teletekst van de regionale televisie (+ website van het belang van Limburg). Mijn baas zou in een mededeling van de directie om 10u30 de juiste stand van zaken weten. Dit zegt genoeg over het hele spel dat er daar gespeeld werd.

Ik ben tot vorige week vrijdag met de launch van de Focus in Genk bezig geweest samen met zoveel anderen en dan hoor je vandaag dit ............ niet te begrijpen.

Laten we hopen dat het gezond verstand zegeviert en dat we door domme dingen ook de nieuwe mondeo (verder) op het spel zetten.

A.J.
02-10-2003, 01:16
Originally posted by kurtvaes
Kijk, bij mij moet er 5.000 man afvloeien, en daar kraait geen kat naar , dat ze hun plan maar trekken, ik moet dat ook doen.

Toch logisch, al ooit een kat horen kraaien :confused: :confused: :D

FastFons
02-10-2003, 11:51
Originally posted by Beemer
T'is heel erg jammer, maar de regering maakt het er zelf naar door die hoge loonlasten.

De loonlasten zijn ook veel te hoog das een feit, maar volgens mij hebben de vakbonden ook geen goede invloed meer op de werkgelegenheid in ons land. Van het moment dat een bedrijf iets winst boekt moet het loon van iedereen omhoog, als het minder gaat gaan de lonen wel niet omlaag. Kijk bv bij de verzekeringen. Het gaat slecht in de sector en wat doet de vakbond: meer loon eisen.
Verder is onze sociale zekerheid iets te aant worden als je het mij vraagt. Er wordt altijd maar meer geld vrijgemaakt voor de sociale zekerheid, maar de loonkosten verlagen wordt op de lange baan geschoven. Op deze manier doe je na verloop van tijd je eigen de das om, aangezien minder jobs ook minder geld binnenbrengen voor diezelfde sociale zekerheid...
Maarja, Steve en co staan op het moment wel aan kop in alle enquetes, dit met simpele populistische maar zonder de oorzaak aan te pakken...

FF, duidelijk geen SPA-stemmer :d

Mario
02-10-2003, 13:38
Dat de loonlasten hier hoog liggen, kan men niet betwisten, maar in bijvoorbeeld Duitsland liggen ze nog een stuk hoger.

De kosten van de sociale zekerheid swingen misschien de pan uit, maar ja, als iedereen op brugpensioen wil en alles terugbetaald wil krijgen van geneesmiddelen, met bovendien een verouderende bevolking (die dus automatisch meer kost qua verzorging) en tegelijk een kleiner wordende actieve bevolking (lagere bevolkingsgroei), is het haast onvermijdelijk. Ik heb het ook niet voor Stevaert, maar gewoon staan roepen dat de loonkost te hoog is, helpt ook niet. Er is een reden voor die hoge loonkost.

Ach, misschien moeten we maar weer migranten aantrekken, zodat zij ons pensioen kunnen betalen.

airco
02-10-2003, 17:45
Originally posted by Mario
Dat de loonlasten hier hoog liggen, kan men niet betwisten, maar in bijvoorbeeld Duitsland liggen ze nog een stuk hoger.


:no: :no:

http://www.vev.be/tekst.asp?ID=161&Rel=loonlasten

België blijft de onbetwiste koploper in Europa wat betreft het heffen van lasten op de lonen, en dus kampioen in het (te) duur maken van arbeid. Dat blijkt uit berekeningen van de VEV-studiedienst op basis van recent gepubliceerde Eurostat-statistieken.

Per gewerkt uur betaalt een werkgever in ons land gemiddeld 7.8 euro aan bijdragen voor de sociale zekerheid; dat is meer dan in eender welk ander land in de EU. Het gemiddeld bedrag van alle EU-landen bedraagt slechts 4.6 euro (meer dan een derde minder als bij ons); het gemiddelde van de ons omringende landen Frankrijk, Duitsland en Nederland 5.9 euro (of een kwart minder).


duurste van Europa .....

Verder heb ik me gisteren doodgeërgered aan Steve stunt die doodleuk liep te verkondigen dat ze die 50 miljoen Euro toch maar in Ford moeten investeren in de hoop dat de ford-directie dan belooft dat de nieuwe Mondeo naar Genk komt .....

HALLO ..... Ford heeft juist bewezen dat ze een meester zijn in het breken van Beloftes ..... en nu ga je terug in zee met hen omwille van een andere belofte ..... Waar ben je mee bezig?

Niet dat ik de FORD-medewerkers in Genk geen 50 miljoen euro gun .... Waarschijnlijk kan het voor de 5000 resterende arbeiders hun job op middellange termijn redden .....
Maar wat wordt er gedaan voor alle andere naakte ontslagen in kleinere firma's ..... Firma's tussen de 50 en de 500 werknemers .....
Zo gaan er ieder jaar ook een aantal failliet met menselijke drama's tot gevolg ....

Dan is dat geen
- voorpagina nieuws
- geen Vlaamse regering die met miljoenen smijt om het boeltje in Vlaanderen te houden ...

Die blijven gewoon in de kou staan ...
Een toekomst-gericht beleid (saneren van de sociale sector) komt nooit aan de orde ....

airco

Scapa
02-10-2003, 18:17
De loonlast zou inderdaad serieus omlaag moeten. De geplande 800 miljoen euro is peanuts... maar er is gewoon geen budgettaire ruimte, geen geld. Dit brengt ons bij de zware staatsschuld, het resultaat van veertig jaar wanbeleid door de sociaal-christelijke regeringen en communautaire twisten. Nu zeggen dat het de schuld is van de paarse regering en dat de paarse regering niets doet is wel al te gemakkelijk. Ze kunnen inderdaad meer doen maar dat impliceert terug schulden maken, iets waar men een heilige schrik van heeft en dat op serieuze tegenkanting van het volk zou stoten. Ook Europa zou dit niet dulden.

Waarom zijn de loonlasten zo hoog?
-Om de schuldberg te verlagen heeft de regering (veel) geld nodig, geld dat voor een deel wordt gehaald uit arbeid. De schuldberg is iets wat zwaar doorweegt op de begroting en wat de bewegingsvrijheid van de regering om de lasten te verlagen zwaar beknot.

- Ons enorm uitgebreid sociaal zekerheidsstelsel is allesbehalve gratis natuurlijk. Iedereen moet er voor bijdragen, de werkgevers dus ook. In andere landen is het systeem niet zo uitgebreid en kost het dus minder aan iedereen dus ook aan de bedrijven. De socialisten willen niet dat er aan dit systeem geraakt wordt. Een mogelijke uitweg minder

- Vakbonden die teveel willen en mijns inziens teveel macht hebben. In tijden dat het wat moeilijker gaat zouden ze toch wel wat flexibeler mogen zijn. Hun koppig gedoe en hun macht schrikt veel buitenlandse bedrijven af volgens mij.

Guido
02-10-2003, 18:36
hmm, de problematiek is complex en niet in 1 of 2 leuke 'one-liners' te vatten.

Immers, zeggen dat de sociale zekerheid te duur is, is nogal simplistisch gesteld. Veronderstel dat je zelf ongeneeselijk ziek wordt vanaf je 25ste, er duure medicijnen voor nodig hebt en nooit meer kunt gaan werken ... (ik weet waarover ik spreek, ik maak het iedere dag mee aangezien mijn vrouw het aan de hand heeft). Willen jullie dan een zo lage loonkost die in alleen de basisbehoeften voorziet à la de VS. Daar wordt maar 30% belastingen op het loon geheven, maar ook ginder zijn alle Levis jeans fabrieken dicht gegaan afgelopen maand en verhuisd naar Azië. Wake-up jongens. Tegen een Azië-loon van 1 euro per uur, kan er hier niemand op. Zelfs al was de loonlast 0 euro. We verdienen zelf te veel om dat waar te kunnen maken. En dan is het systeem zoals het nu is, goed en moet het zo blijven!

Roepen dat Ford geen beloftes nakomt getuigt ook van een erg enge kijk op de zaken. Immers een bedrijf bestaat, in tegenstelling tot een overheidsinstelling, maar om 1 reden. Geld verdienen en als het even kan overleven. Als die 2 zaken in gevaar komen, worden er maatregelen genomen. Een Vlaamse, Federale of Europese overheid kan daar NIETS aan doen. Als je in de privé werkt is dat nu eenmaal het risico dat je neemt en weet je - alhoewel iedereen denkt dat het hem nooit zal overkomen - dat je vroeg of laat in de pan gehakt zal worden en heden ten dagen is de kans nog veel groter dan vroeger.

Is er dan geen toekomst meer in Vlaanderen en België? Toch wel, de dienstensector zal moeten groeien. We hebben immers de know-how in huis om aan de fabrieken in Azië en overal te wereld systemen te leveren die hun helpen bij de productie. Dat is - als de regering dan toch iets wil doen - wat de overheid moet ondersteunen. Geen stervende bedrijven. We hebben in het verleden al genoeg geld weggegooid aan de steenkoolmijnen en de staalnijverheid. Laten we ajb niet opnieuw dezelfde fouten maken.

Mijn raad, met toch wel enige ervaring uit het bedrijfsleven en in management, aan de Ford jongens in Genk is: Koppen naar beneden, eventuele omscholing doen en verder gaan. Klinkt hard op dit moment, maar als de woede over is en het onweer voorbij begint de zon weer te schijnen, altijd. En ga vooral niet op de barricade staan. "It will backfire at you" zoals ze in de VS wel eens zeggen want het haalt niks uit en andere bedrijven zitten echt niet op dat soort roepers te wachten.

Ottooke
02-10-2003, 18:52
Steve stunt die belooft dat er toch nog 50 miljoen euro expansiesteun komt is zich al aan het voorbereiden op de verkiezingen. Als hij dit goed aanpakt heeft hij er weer 3000 stemmen bij.
Ook de vakbonden tegenwoordig willen teveel te zeggen hebben, bij het minste gaan ze staken, wat natuurlijk contraproductief werkt.
De sociale zekerheid is goed maar duur, maar iedereen betaalt eraan mee. Daarom vind ik dat iedereen ook tot zijn 65e moet werken, indien het mogelijk is. Die vervroegde pensioenen zijn heel mooi als je oud bent, maar de jongeren moeten er wel voor betalen. Daarbij komt nog eens dat er momenteel veel meer ouderen dan jongeren zijn waardoor de balans niet in evenwicht komt.
En inderdaad, België moet investeren in de dienstensector en in high-tech bedrijven, wij hebben de kennis die lage loonlanden in Azië of Afrika niet hebben.
En toen ik gisteren tegen mijn moeder zei dat de mensen die ontslagen worden omscholing moesten volgen en dan direct weer konden werken kreeg ik de wind vanvoor. Maar sla de karnt eens open, pagina's met vacatures, je mag alleen niet kieskeurig zijn en je moet nemen wat er is.

flugel
02-10-2003, 20:08
Heel moeilijke en complexe zaak als je het mij vraagt, maar ik vrees dat de politiek daar maar bitter weinig kan aan doen, we leven nu éénmaal in een kapitalistisch stelsel... Onze loonkost moet dringend zakken, das iets dat de liberalen al jaren verkondigen, maar waar de socialisten blijkbaar een ander idee over hebben... als ik nu Steve stunt bezig hoor krijg ik toch de kriebels, blijven investeren zegt die...

Punt is natuurlijk dat er geen geld is, en 800 miljoen is waarschijnlijk veel te weinig om de loonlast op korte termijn te doen dalen, maar ook hier liggen de socialisten dwars, zij blijven zweren bij sociale maatregelen... ik huiver bij de gedachte dat de socialisten de grootste partij zouden worden, dan pas gaan we een sociaal bloedbad krijgen soit doet niet terzake eigenlijk.

Eén ding valt wel op, de vakbonden vinden de opkomst vrij mager vd werknemers, tja logisch lijkt me op dit moment is het ieder voor zich, als delegée ben je zowiezo zeker van je job...

Mario
03-10-2003, 09:30
Originally posted by airco
:no: :no:

http://www.vev.be/tekst.asp?ID=161&Rel=loonlasten



duurste van Europa .....



Hola, nu is het mijn beurt om met het vingertje te zwaaien :no: :no:
Je zult met een andere bron moeten komen om mij te overtuigen, airco. Het VEV is hier net betrokken partij en dat zij zoiets beweren, komt min of meer op hetzelfde neer als dat de Amerikanen nu plots massavernietigingswapens vinden. Niet erg geloofwaardig in mijn ogen (maar wie ben ik).

Wat ik hiermee wil zeggen : dat je met cijfers en statistieken alles kunt bewijzen, het hangt er maar van af hoe je ze gebruikt en welke. De waarheid zal dus wel weer ergens in het midden liggen, zeker.

Jan
03-10-2003, 09:55
Heel juist my dear Mario. Als bepaalde instanties argumenten naar voren brengen moet je je steeds goed bewust zijn van de streefdoelen van die organisaties. Nieuwsberichten moet je bijgevolg interpreteren met in het achterhoofd de bron van het nieuws. Het is nogal wiedes dat VEV, VBO en aanverwanten nooit zullen beweren dat de loonlasten op een aanvaardbaar niveau liggen, dat zou regelrecht indruisen tegen hun ambitie van winstmaximalisatie, en versta mij niet verkeerd, een bedrijf moet wel degelijk geld verdienen om voortbestaan, groei en werkgelegenheid te kunnen garanderen. De vraag is alleen of die winst het enige en ongelimiteerde streefdoel mag zijn waarvoor alle andere aspekten (sociale zekerheid, gezondheidszorg.....) moeten wijken. De overheid heeft een andere agenda, de vakbonden eveneens. De waarheid zal dus zoals Mario al zei, ergens in het midden liggen.

Pittig detail: gisteren stelde op Radio 1 bedrijfsanalyst Geert Noels (Petercam) dat de beslissing van Ford om Genk af te bouwen voor een deel is ingegeven door de houding van België t.o.v. de USA ivm de recente oorlog tegen Irak! De Amerikanen zouden de Belgen straffen voor hun weerbarstige houding, en ziedaar, we hebben het al zitten. Of hoe politiek en bedrijfsleven mekaar soms heel goed verstaan.

jan

Guido
03-10-2003, 10:38
Originally posted by jan

Pittig detail: gisteren stelde op Radio 1 bedrijfsanalyst Geert Noels (Petercam) dat de beslissing van Ford om Genk af te bouwen voor een deel is ingegeven door de houding van België t.o.v. de USA ivm de recente oorlog tegen Irak! De Amerikanen zouden de Belgen straffen voor hun weerbarstige houding, en ziedaar, we hebben het al zitten. Of hoe politiek en bedrijfsleven mekaar soms heel goed verstaan.

jan

hmm, weer zo een 'conspirecy theory'. Net zoals die dat de Amerikanen 11-september hebben laten gebeuren... :rolleyes: Ik meende dat de beslissing hier bij Ford Europa ligt (Duitsland) en niet in de VS. Als die dan toch in de VS genomen zou zijn met dat in gedachten, dan had de fabriek in Frankrijk én Duitsland ook dichtgemoeten en dat gebeurt toch niet. Dus aan die uitspraak hecht ik tot nader order - spreek hard bewijs hiervoor - geen belang.

Jan
03-10-2003, 11:11
Die bedenking had ik mij ook al gemaakt Huudo, en het nieuws dat Ford in de VS ook een viertal fabrieken zal sluiten ontkracht die stelling trouwens volledig. Tenzij die fabrieken uitsluitend werknemers hebben die contra-Bush zijn uiteraard :D

Kan misschien nog een nieuw muziekinstrument worden: de contrabush ipv de contrabas :+

jan

Z!K@
03-10-2003, 11:46
Ik geloof niet dat de Irak-kwestie er iets voor tussen zit. Tuurlijk moeten we van niets meer verschieten. Maar het is ver gezocht. De mensen beginnen een beetje alles te steken op Irak. Hier zijn wel meerdere Amerikaanse bedrijven gevestigd, ze gaan toch niet allemaal sluiten of mensen afvloeien. De economie is momenteel heel zwak en dit heeft zijn gevolgen zowel hier als in Amerika. De gouden tijden zijn voorbij.

Guido
03-10-2003, 13:56
Originally posted by Z!K@
.... Hier zijn wel meerdere Amerikaanse bedrijven gevestigd, ze gaan toch niet allemaal sluiten of mensen afvloeien.


En ik werk voor eentje :D

Originally posted by Z!K@
....
De economie is momenteel heel zwak en dit heeft zijn gevolgen zowel hier als in Amerika. De gouden tijden zijn voorbij...

Maar komen zeker terug. 7 magere en 7 vette jaren. De magere zijn trouwens al in 1998 ingezet. Dus 't is nog 2 jaar volhouden en dan keert het tij wel weer. De heropleving rond de eeuwwisseling was een kunstmatige (immers gevoed door de grootste leugen allertijden: Y2K, waardoor bedrijven massaal geld zijn gaan uitgeven dat NIET altijd nodig was). De klap daardoor in 2001 was daardoor iets harder, maar als je de grafieken bekijkt, was de daling in 98 al begonnen. Immers, na 91 is de boel weer geleidelijk aan beginnen verbeteren, na jaren van crisis in de jaren 80. Enfin de iets ouderen herinneren zich dat nog.

Er is natuurlijk een grote misleiding in de statitieken. De beursjongens geven die logaritmisch weer en niet lineair. Als je ze lineair bekijkt krijg je een heel andere grafiek te zien. Maar goed, ze hebben er alle belang bij dat we die niet te zijn krijgen.

Maar goed, sorry voor de off-topic, maar dit plaats alles een beetje in een ruimer zicht.

Terug naar Ford in Genk nu... ;)

flugel
03-10-2003, 23:00
Er wordt algemeen aangenomen dat de loonkost bij ons de hoogste is van Europa, daarvoor heb je geen statistieken nodig dit is gewoon zo... In Duitsland is de algemene loonkost hoger dan hier, maar de loonlast lager... enfin, vandaag iets anders gehoord, als de reden werkelijk loonkost zou zijn zou Volvo toch niet investeren in nieuwe produktielijnen, feit is dat algemeen heel het segment waartoe de mondeo behoort niet echt verkoopt (de Vectra's, passats, etc...) dus ergens is het te volgen, maar men had natuurlijk de Focus in Genk kunnen laten maken...

Nog iets om bij na te denken, 3.000 mensen ineens is een hele hoop, maar wat met de kleine en middelgrote bedrijven die afdanken, daar zijn we ook goed op weg om records te breken en daar leest men maar zeer weinig over, en dit gaat over meer dan 3.000 mensen in totaal.

airco
05-10-2003, 02:34
Originally posted by Mario
Hola, nu is het mijn beurt om met het vingertje te zwaaien :no: :no:
Je zult met een andere bron moeten komen om mij te overtuigen, airco. Het VEV is hier net betrokken partij en dat zij zoiets beweren, komt min of meer op hetzelfde neer als dat de Amerikanen nu plots massavernietigingswapens vinden. Niet erg geloofwaardig in mijn ogen (maar wie ben ik).

Wat ik hiermee wil zeggen : dat je met cijfers en statistieken alles kunt bewijzen, het hangt er maar van af hoe je ze gebruikt en welke. De waarheid zal dus wel weer ergens in het midden liggen, zeker.

je hebt gelijk .... VEV is betrokken partij (alhoewel ze hun bron wel vermelden in het artikel)

Hier dus een linkje naar de naakte cijfers van eurostat die zowat alle economische indicatoren binnen de europese unie berekenen.

http://europa.eu.int/comm/eurostat/Public/datashop/print-product/EN?catalogue=Eurostat&product=1-em040-EN&mode=download

Deze statistieken betreft de lage inkomensklassen. Conclusies trekken mag je zelf doen .... Deze keer geen omkaderende tekst bij de cijfers.

-------------------------------------------------------------------------------------

Bovendien zijn loonkosten niet de enige factor .... Andere factoren tellen zeker ook mee.
Alleen vrees ik dat we er daar niet veel beter voorstaan ...


Denk eventjes aan de Kyoto-normen ..... iedere serieuze industrïele firma in België heeft de afgelopen jaren massa's moeten investeren in milieunormen ....
In de VS lappen ze er rustig hun laars aan ..... en ik kan me best voorstellen dat ze in heel wat minder ontwikkelde landen ook niet echt van wakker liggen.
Ik wel zeker niet van de milieunormen af ... Deze zijn zeker nodig voor een duurzame aarde .... Toch merk je onmiddelijk dat er een probleem is dat bedrijven hier gigantische inspanningen moeten doen terwijl ze er in een ander land niks van moeten aantrekken.
Uitbreiding van de EU .... Door de uitbreiding van de EU was transporteren van goederen en diensten nog nooit zo makkelijk. Door deze nieuwe denkwijze zijn de traditionele technieken van de oude economisten verdwenen om de eigen economie op peil te houden.
Vroeger kwamen er snel invoerrechten als er een bepaalde industrie teveel concurrentie had vanuit het buitenland. Hierdoor bleef de eigen industrie concurrentieel tov van het buitenland. Nu zijn deze technieken weg ....

Een groot Europa is heel knap .... Toch moeten we wel eens even nadenken wat de gevolgen zijn .....

Guido
06-10-2003, 12:33
En misschien heeft Ford wel gewoon een foute product strategie gevolgd de laatste jaren en teveel andere merken gekocht. Als je door foute producten minder inkomsten genereerd en dan bovendien nog flink moet betalen voor Volvo, Jaguar, Mazda... tja dan moet het natuurlijk mis gaan. De C-Max wordt op de markt gebracht wanneer er al dik 6 of 7 jaar Scenics, Picasso's en andere Zafira's worden verkocht. Typisch auto's die door particulieren worden gekocht. De Mondeo is een auto die ook veel door bedrijven wordt aangeschaft en als het door een slabakkende economie dan minder wordt, dan komt het natuurlijk extra hard aan, als je gaten laat liggen in de particuliere markt. Peugeot, Citroën, Volvo, Toyota tonen wel hoe het moet.

Eigen schuld, dikke bult, maar wel rottig voor de mensen die er werken.