PDA

View Full Version : Alle publicaties van het NIS vanaf nu gratis


Bart.Vandecavey
27-03-2004, 19:15
Het NIS (Nationaal Instituut voor de Statistiek, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie – FOD Economie) begint met het aanbieden van al zijn publicaties in downloadbare vorm. Een overzicht kan u vinden op http://statbel.fgov.be/pub/home_nl.aspOp dit ogenblik gaat het om ongeveer de helft van de catalogus. De rest volgt later.

Het downloaden van de publicaties is volledig kosteloos. Het enige wat men nodig heeft is software om de PDF-bestanden te lezen. Maar die software (bv. Adobe Reader) is eveneens gratis. U kan ze downloaden via http://www.adobe.nl/products/acrobat/readstep2.html.

Op die manier heeft iedereen (bedrijven, federaties, onderzoekers, onderwijsmensen, studenten en scholieren en de gewone burger) een gemakkelijke en vrije toegang tot de statistische informatie die wordt geproduceerd. De downloadbare publicaties zijn bovendien een stuk sneller beschikbaar dan de gedrukte.

De publicaties zijn ingedeeld per thema. Er zijn zeven hoofdthema's: bevolking, samenleving, economie en financiën, landbouw, industrie en bouwnijverheid en diensten, handel en vervoer.

Uiteindelijk zal het om ongeveer 70 verschillende publicatiereeksen gaan. Er zijn algemene publicaties bij, zoals het Weekbericht (wekelijks), het Statistisch Tijdschrift (maandelijks) en Kerncijfers (jaarlijks).

Andere brochures bevatten bevolkingscijfers, bevolkingsvooruitzichten of cijfers over geboorten, doodsoorzaken, overlijdens, huwelijken, echtscheidingen, huishoudens en familiekernen.

Ook de statistieken over landbouw, industrie, werkgelegenheid en werkloosheid, toerisme, vervoer en verkeer, verkeersongevallen, fiscale inkomens, huishoudbudgetuitgaven zullen voortaan makkelijker hun weg vinden naar de gebruikers.

Voor de specialisten zijn er tenslotte de Statistische Studiën, Monografieën, Working Papers en Nomenclaturen.

Nog dit: het aanbieden van onze publicaties in downloadbare vorm betekent voorlopig niet dat de papieren publicaties zullen verdwijnen. Die kunt u nog altijd bestellen. Meer informatie vindt u hier (http://statbel.fgov.be/products/home_nl.asp)

Raceboy
27-03-2004, 20:10
Van wat gaan ze u dan betalen? :+