PDA

View Full Version : mailtje aan de VRT-nieuwsdienst


djwaard
29-08-2004, 18:35
Geachte,

bij deze wil ik reageren op het algemene journaal op Sporza en VRT. Zoals (gelukkig) ook werd getoond werd vandaag de GP F1 te Francorchamps gereden, een evenement met een gigantische internationale uitstraling, aantrekkingskracht en geschiedenis. Eén van de sportieve topevenementen van het jaar, dat na een jaar afwezigheid na heel veel inspanningen opnieuw naar België werd gehaald.

Bovendien zijn we getuige van een uitzonderlijk talent in de F1, de koninginneklasse van de autosport. Michael Schumacher, iemand waarvan ik allesbehalve een fan ben (laat daar aub geen twijfel over bestaan) haalt vandaag, in Francorchamps, in ons land dus, een 7de wereldtitel binnen. Ik wil over de uitzonderlijkheid van deze prestatie echt niet verder uitwijden, binnen de nieuwsdienst zullen er zeker grotere specialisten zitten dan ik. En wat stel ik tot mijn grote verbazing vast? GEEN WOORD daarover in het journaal op Sporza of het 18u journaal op VRT.

Dan stel ik mij de vraag: waar zijn we mee bezig? Sportgeschiedenis wordt in ons land geschreven, één van de weinige landen die het F1-circus op bezoek krijgen, en het haalt gewoon niet eens het nieuws. Gisteren op Donna hetzelfde: geen woord over de qualificaties. Is hiervoor een uitleg?

Valt dit te rijmen met de programma-opdracht zoals ze zo mooi te lezen staat op de VRT-site?

* De instelling verzorgt "een kwalitatief hoogstaand aanbod in de sectoren informatie, cultuur, educatie en ontspanning." Prioritair zijn op de kijker en luisteraar gerichte informatie- en cultuurprogramma's, daarnaast worden ook sport, eigentijdse educatie, eigen drama en ontspanning verzorgd.

* Het volledige aanbod moet worden gekenmerkt door de kwaliteit van de programma's zowel naar inhoud, naar vorm als naar taalgebruik. In al haar programma's streeft de instelling naar een zo groot mogelijke kwaliteit, professionaliteit, creativiteit en originaliteit waarbij ook nieuwe talenten en vernieuwende expressievormen dienen aangeboord.

Klinkt mooi, nee? Tot je dan het "journaal" ziet. Een schande, zeg ik dan als een normaal sportliefhebber. Het is niet mijn gewoonte om mijn gal te spuwen, nog minder via e-mail e.d., maar toch kon ik het ditmaal niet nalaten om te reageren.

Met vriendelijke groet,

Jordi

djwaard
29-08-2004, 19:11
Rechtgezet om 19u.

Tja...
J

marcel
29-08-2004, 19:14
Tja, inderdaad.
je kon evengoed wachten op het echte journaal om te beginnen klagen. hoelang duurt het "journaal" van 18u? 5 minuten? veel te weinig om alles aan bod te brengen.... zelfs een 7de titel F1, of een 8ste titel MX...

djwaard
29-08-2004, 19:23
Ja, je hebt daar zeker een punt. Maar als je ziet wat ze allemaal verteld hebben, had een korte zin zoals "M. Schumacher behaalde zijn 7de wereldtitel" er best bij gekund.

Nu ja, misschien een beetje te impulsief gereageerd.
J

JPMontoya
30-08-2004, 09:55
Idd, groot gelijk djwaard. De VRT schilderde gisteren in het nieuws de race af als een "botsautokes" race. Geen woord wordt er gerept over de prachtige inhaalmanoevre van o.a. Kimi & Montoya.

Leve RTBF. Het hele weekend prachtige coverage ! zo zou het altijd moeten zijn!

FastFons
30-08-2004, 10:19
Ik vond het verslag in het nieuws ook heel slecht, ze laten bv een inhaalmanoeuver zien van na de eerste safetycar en dan komen de beelden van het vervangen van de achtervleugel van barrichello, wat tijdens de eerste safetycar gebeurde. Dit was echter niet op te maken uit het verslag.
Maar Journalisten das een raar volkje, of om het met de woorden van mijn nonkel (nadat hij zijn studies journalistiek stopzette ondanks goede resultaten) te zeggen: "Bij die zotten keer ik nooit meer weer" :D

FF

PS: deze thread hoort misschien eerder in het media gedeelte van het forum...

Baron
30-08-2004, 11:37
De rechtstreekse VRT-verslaggeving van de Grand Prix was nog behoorlijk. Achteraf, in de nieuwsuitzendingen, hebben ze er naar aloude gewoonte weer een zootje van gemaakt.
Het is duidelijk dat ze bij de VRT verveeld zitten met de Formule 1.
Om concurrent VTM - Kanaal 2 een hak te zetten hebben ze meegedaan in het opbod voor de uitzendrechten. Nu ze die rechten, waarschijnlijk tot hun eigen grote verrassing, hebben gekregen; weten ze niet wat ermee te doen.
Ten eerste is er op de hele VRT Sportdienst geen enkele journalist bekwaam genoeg om aan fatsoenlijke autosportverslaggeving te doen en ten tweede past het geheel niet in hun zendschema. Bij de VRT tellen maar drie sporten : voetbal, wielrennen en tennis. Al de rest moet daarvoor wijken. Denk maar aan heel de komedie die werd opgevoerd rond de uitzending van de GP in Indianapolis. Die werd kort voor het einde abrupt afgebroken omdat men "hoogdringend" naar het heilige voetbal moest overschakelen, waarna de oersaaie Carl Huybrechts in de studio nog een half uur mocht staan lullen vooraleer de wedstrijd begon.
Ach, ze zullen het nooit leren bij de VRT; enerzijds door een manifest gebrek aan goodwill en anderzijds door hun pure onkunde. We kunnen alleen maar hopen dat Kanaal 2 zo snel mogelijk die rechten terugkrijgt zodat Peter Baert opieuw zijn ding kan doen.

yvdp
30-08-2004, 11:43
Wat was nu eigenlijk die grote verrassing die sporza ons belooft had tijdens de GP?

kulgan
30-08-2004, 12:08
ik denk de live intervieuws in de pits

Raceboy
30-08-2004, 12:15
Originally posted by kulgan
ik denk de live intervieuws in de pits

ah dat *krrrrrpsssssskrrrrrrvrrrrrrrrr* meer kon ik toch niet verstaan hoor :frusty:

kulgan
30-08-2004, 12:29
Tijdens de kwlificaties vond ik ze goed verstaanbaar...
De race heb ik op RTBF gezien en daar hadden ze ook inerviews vanuit de pits. Deze waren wel goed verstaanbaar, alleen soms wat kort...

yvdp
30-08-2004, 12:44
als dat de verrassing was... :s

FormulaV-JH495
30-08-2004, 15:43
Originally posted by kulgan
ik denk de live intervieuws in de pits

WOOOOW ...

ITV doet dit al jaren :)

marcel
30-08-2004, 16:04
ITV heeft ook per maand het budget waar de VRT al die jaren mee moet doen...

redje
30-08-2004, 21:17
Originally posted by raceboy
ah dat *krrrrrpsssssskrrrrrrvrrrrrrrrr* meer kon ik toch niet verstaan hoor :frusty:
Als een concurrerende Duitse zender uw frequentie inpikt, kunt ge nog moeilijk fatsoenlijk interviews doorgeven. Eric Dupain heeft interviews gedaan met verschillende piloten, maar enkel hebben wij het niet gehoord.

Pat
31-08-2004, 02:56
Het volledige aanbod moet worden gekenmerkt door de kwaliteit van de programma's zowel naar inhoud, naar vorm als naar taalgebruik.

Kan iemand me vertellen wat een "manche" is ? Moet ik dit verstaan als: "Stefan Everts won de eerste mouw van ..."

daarnaast worden ook sport, eigentijdse educatie, eigen drama en ontspanning verzorgd.

Bedoelt men hier eigen drama zoals De Kat, Midas of Keromar ?
Naar een eigen drama van de VRT kijken is niet bepaald educatie te noemen en allerminst ontspannend.

Bij de VRT tellen maar drie sporten : voetbal, wielrennen en tennis.

Een zender die eerst de uitslag van een voetbalwedstrijd geeft, en daarna de samenvatting, spannend hoor !

Wat was nu eigenlijk die grote verrassing die sporza ons belooft had tijdens de GP?

Wie of wat is sporza ???

yvdp
31-08-2004, 11:00
vanaf vrijdag enkel nog de groepnaam voor sport op tv1 of canvas :)

Scapa
31-08-2004, 12:50
De RTBF coverage was top! Thierry Tassin liet vallen dat ze hopen om dit volgend jaar bij elke GP te kunnen doen. Na de kwalifs kregen ze op hun (gelukkig overdekt) terras bezoek van Briatore, Richards, Massa, Todt,... Dat kan niet iedereen zeggen ;) Ik kijk enkel VRT als er even reclame is.

Pat
31-08-2004, 15:20
@Scapa

Ik kijk enkel VRT als er even reclame is.

Bedoel je hiermee, enkel als de VRT reclame geeft ?
Indien ja, ik ook, :D :D :D

Eric Dupain
06-09-2004, 18:07
Tja,

Nu weet ik waarom ik hier zo weinig kom, ... als er zo geluld wordt zoals sommigen hier doen ...

En dan nog lullen over zaken waar ze niets van af weten ... tja, arm Vlaanderen denk ik dan, ...

Voor de rest maak ik daar geen woorden aan vuil. De beste stuurlui, zoals er hier sommigen zijn, staan toch aan wal...

Ferrari Forever
08-09-2004, 19:00
Originally posted by Eric Dupain
Tja,

Nu weet ik waarom ik hier zo weinig kom, ... als er zo geluld wordt zoals sommigen hier doen ...

En dan nog lullen over zaken waar ze niets van af weten ... tja, arm Vlaanderen denk ik dan, ...

Voor de rest maak ik daar geen woorden aan vuil. De beste stuurlui, zoals er hier sommigen zijn, staan toch aan wal...

Toch niet, de beste stuurlui zitten bij de RTBF. Daar waren ze sinds DONDERDAG al bezig met coverage rond de GP van België, zaterdag en zondag live gesprekken met prominenten uit de F1.
Bij ELKE GP ruim een halfuur van te voren achtergrondinfo, enz...

Ik heb de VRT altijd het voordeel van de twijfel gegeven, maar sinds ze het nodig vonden om de GP van de VS tien ronden voor het einde te onderbreken om een kwartier te lullen over een voetbalmatch die pas zou beginnen NADAT de gp was afgelopen (zoals ze bij de RTBF dus wel hadden begrepen - GP afgelopen en meteen overgeschakeld naar de aftrap - iedereen tevree) hebben ze bij mij echt afgedaan. Waarom geven ze in godsnaam zoveel geld uit aan die uitzendrechten om de F1 dan zo stiefmoederlijk te behandelen ?

Driesco
08-09-2004, 21:13
Zonder afbreuk te willen doen aan eender welk programma. Ik zat tijdens de GP in Spanje en heb daar voor het eerst F1 bekeken via SBS 6. Het moet gezegd, dit was top. Zelfs de woorden tussen de wagens en pit waren te horen. Mooie studio, andere wedstrijden, alle piloten voor de microfoon en 2 dolgekke Hollanders die commentaar gaven. Heb me op sommige momenten krom gelachen. Nogmaals, ik weet niet hoe het financieel ginder zit, nog minder hoe het bij ons zit, maar het was wel aangenaam om naar te kijken.

Red DJ
10-09-2004, 19:05
Kunne spijtig genoeg geen SBS nemen, heb hier thuis de commentaar van Olav Mol bij de crash van Senna... tja dat hoor je!

Maar RTBF doet dat niet slecht, integendeel zelfs!!!!

Quelle Histoire,Quelle affaire!

Pat
10-09-2004, 19:39
Tja,

Sorry Eric, maar ik denk dat de meesten onder ons toch reeds jaren genoeg de F1 races volgen om te weten waar we over spreken. Als je dan continu de uitspraak hoort dat er naar RTBF of ITV wordt gekeken, kan je toch moeilijk spreken van stuurlui die aan wal staan.
Dat VRT een race onderbrak voor enkele voorbeschouwingen bij een voetbalwedstrijd is geen feit van zaken waar we niets van weten maar van met z'n allen gehoord en gezien.
Als je mijn eigen commentaren bedoelt kan ik je enkel zeggen dat ik me reeds jaren erger aan de "manches en tranches" die op de VRT in het rond vliegen.
Mijn mening over "eigen drama", blijft mijn mening: een drama !
Het geven van uitslagen voor de samenvatting: een ramp !
En Sporza ... ondanks vele pogingen heb ik er geen minuut van kunnen genieten, in de tijd dat het op het testkanaal zat.
Het schijnt mij meer dat VRT nog steeds niet kan leven met commentaar en dan maar wild in het rond begint te slaan naar alles wat beweegt. Ik kan alleen nog zeggen, kom uit je ivoren toren, luister en leer wat een hele hoop autosportliefhebbers te zeggen hebben. In de hoop dat VRT dan eens een goede stuurman op zijn zwalpend schip krijgt !

Ferrari Forever
10-09-2004, 19:56
Heb ook al het genoegen gehad om een Gp verslag met Olav Moll en Allard Kalf te zien en vergeleken met de begrafenisstemming op Canvas of Sporza zijn die mannen bijna hysterisch. Soms wat over the top dat wel, maar met evenenveel enthousiasme als Murray Walker destijds op de BBC.
Ook al gebeurde er gedurende de hele grand prix geen bal, bij de finish had je het gevoel dat je de race van het jaar had gezien. De RTBF zit er zowat tussenin...Thierry Tassin en Gaetan Vigneron zijn mannen die de F1 duidelijk een warm hart toedragen en met kennis van zaken spreken en bovendien ook nog eens perfect op mekaar ingespeeld zijn.

FIRE
10-09-2004, 20:35
Originally posted by Driesco
Zonder afbreuk te willen doen aan eender welk programma. Ik zat tijdens de GP in Spanje en heb daar voor het eerst F1 bekeken via SBS 6. Het moet gezegd, dit was top. Zelfs de woorden tussen de wagens en pit waren te horen. Mooie studio, andere wedstrijden, alle piloten voor de microfoon en 2 dolgekke Hollanders die commentaar gaven. Heb me op sommige momenten krom gelachen. Nogmaals, ik weet niet hoe het financieel ginder zit, nog minder hoe het bij ons zit, maar het was wel aangenaam om naar te kijken.

In Nederland zijn de meningen over Olav Mol en zijn collega's anders ook niet erg positief, zie bijvoorbeeld enkele topics op een Nederlands F1 forum:
http://www.veronica.nl/modules/f1forum/viewtopic.php?t=13320&highlight=olav+mol
http://www.veronica.nl/modules/f1forum/viewtopic.php?t=13885&highlight=olav+mol
http://www.veronica.nl/modules/f1forum/viewtopic.php?t=12478&highlight=olav+mol

Het niveau van de F1 uitzendingen op RTL5 en sinds dit jaar SBS is de laatste jaren ook enorm gezakt. Jaren terug was Olav Mol nog goed en hadden ze met Allard Kalff een zeer goede pitreporter. Tegenwoordig maakt Mol veel fouten en vloekt hij steeds. Om nog maar te zijgen over de pitreporter (in het dagelijkse leven een tandarts).....

Wat ik overigens niet snap is dat de VRT geen live uitzending doet vanaf Spa voor het begin van de race. Nodig een aantal mensen uit zoals bijvoorbeeld Jacky Ickx en Bas Leinders en maak een mooie voorbeschouwing op de race.

Mark
10-09-2004, 22:02
Laat ik voorop stellen dat ik niet kan oordelen over de kwaliteit m.b.t. de Forumule 1 uitzendingen die de VRT en RTBF leveren en in een verleden Pitstop. Simpelweg omdat ik niet elke zender kan ontvangen. Je zult van mij dan ook geen oordeel krijgen over jullie uitzendingen.

Wat ik wel mag opmerken is de houding van de professionele media jegens de autosportliefhebbers. Als publiek figuur kun je nu eenmaal rekenen op kritiek, of die kritiek nu wel of niet terecht is doet niet eens ter zake. Het is inherent aan de functie, voor iedereen iets goed kunnen doen is onmogelijk. Er zullen altijd zeurders en klagers achteruit de zaal commentaar leveren op de man die op de bühne staat ;)

Mocht die kritiek in jouw ogen onterecht zijn en helemaal nergens op slaan, daag die mensen dan uit. Onder het motto: laat dan maar eens zien wat jij dan wel kunt en ik zogenaamd niet. Zo had ik enige tijd geleden stevige kritiek op een circuitspeaker van Zandvoort. Gevolg? Een uitnodiging van de desbetreffende speaker om eens langs te komen in Zandvoort ;) Ik laat me niet kennen en ga dus binnenkort richting Zandvoort............ Het wederzijds begrip kan alleen maar toenemen.

Op De Paddock wordt vaak stevige kritiek gegeven jegens bepaalde zaken en personen. Het kan weleens zijn dat sommige mensen hier op De Paddock over meer levens-ervaring en wellicht wijsheid beschikken dan op ander Fora en pagina's. Let wel, ik zeg: het kan........ik pretendeer niet dat het zo is.

Dan wat anders over de mogelijke fans voor Olav Mol. Een tip.........bekijk eens een videoband van een GP uit bijvoorbeeld 1996 en eentje van nu. Waarschijnlijk kijk je de meest actuele band niet af ;)

FIRE
10-09-2004, 22:15
Originally posted by Marshal
Dan wat anders over de mogelijke fans voor Olav Mol. Een tip.........bekijk eens een videoband van een GP uit bijvoorbeeld 1996 en eentje van nu. Waarschijnlijk kijk je de meest actuele band niet af ;)

Inderdaad
Volgens mij snabbelt Olav Mol teveel bij (Race Report, radio, enz.).

Als Montoya en M & R Schumacher Jack Plooy (pitreporter SBS) aan zien komen dan zie je ze denken: Daar heb je die flapdrol weer....

Ferrari Forever
11-09-2004, 14:57
Originally posted by Eric Dupain
Tja,

Nu weet ik waarom ik hier zo weinig kom, ... als er zo geluld wordt zoals sommigen hier doen ...

En dan nog lullen over zaken waar ze niets van af weten ... tja, arm Vlaanderen denk ik dan, ...

Voor de rest maak ik daar geen woorden aan vuil. De beste stuurlui, zoals er hier sommigen zijn, staan toch aan wal...
Ja natuurlijk, waar hálen we het om kritiek te spuien op de VRT...Deze middag zendt canvas al twee uur 'Plankenkoorts' uit, terwijl op tv1 schone schijn wordt uitgezonden. Ach, die kwalificaties, wie maalt daar nu om ...

Pat
11-09-2004, 15:06
Om het te zeggen met de woorden van een bekende filosoof:
"Arm Vlaanderen"

Ferrari Forever
11-09-2004, 15:17
Dan maar weer, en met veel plezier overigens, de Kwalifs op La Deux gevolgd...

marcel
11-09-2004, 17:00
kijk, het is al meermaals gezegd dat de VRT slechts een contract heeft voor alle GP's + 4 kwalifs. aangezien dat contract in 2002 werd afgesloten betekende dat eigenlijk 17 GP's. aangezien er vorig jaar maar 16 waren, kregen we toen meer kwalifs te zien (ik geloof zelfs allemaal, en vreemd genoeg kwam er achteraf telkens de commentaar dat het niet om aan te zien was, maar dat terzijde). dit jaar zijn er 18 GP's, dus in feite mogen we al blij zijn dat de VRT nog die 4 kwalifs màg uitzenden van de FIA.


het komt allemaal neer op budget, en bij de VRT komt dat budget voornamelijk van de belastingen. maar als je die wil verhogen, lopen er minstens 5 miljoen mensen op hun achterste poten...


om het met een grote wijsheid te zeggen: "Zé content mé wa da g'èd"

Ferrari Forever
11-09-2004, 17:44
Dat ze er dan gewoonweg met hun fikken van af blijven ! Waarom hebben ze de uitzendrechten in de eerste plaats gekocht ? Om VTM een hak te zetten en in het belang van de kijkcijfers. Als de kijker op de eerste plaats zou komen dan zouden ze er nooit aan begonnen hebben.
Op Kanaal 2 kreeg je tenminste ALLE gp's en kwalificaties te zien , vrijwel altijd rechtstreeks en met commentaar van Baert en Verellen dat niet moest onder doen voor dat van de RTBF...
De staatsomroep heeft blijkbaar nét dat ietsje meer geboden dan de commerciële zender, maar net niet genoeg om de volledige uitzendrechten te hebben. Ofwel doen ze het goed, ofwel blijven ze er van af...

marcel
11-09-2004, 19:40
wel redeneer dan zo: als de staatsomroep meer biedt, en toch nog niet genoeg krijgt, zal de commerciele dan met minder méér krijgen? ik gok op "neen"

Guido
11-09-2004, 20:37
Originally posted by Ferrari Forever
Dat ze er dan gewoonweg met hun fikken van af blijven ! Waarom hebben ze de uitzendrechten in de eerste plaats gekocht ? Om VTM een hak te zetten en in het belang van de kijkcijfers. Als de kijker op de eerste plaats zou komen dan zouden ze er nooit aan begonnen hebben.
Op Kanaal 2 kreeg je tenminste ALLE gp's en kwalificaties te zien , vrijwel altijd rechtstreeks en met commentaar van Baert en Verellen dat niet moest onder doen voor dat van de RTBF...
De staatsomroep heeft blijkbaar nét dat ietsje meer geboden dan de commerciële zender, maar net niet genoeg om de volledige uitzendrechten te hebben. Ofwel doen ze het goed, ofwel blijven ze er van af...

Bon, het aanhoudende gezever over de VRT dit, de VRT dat, heeft nu écht wel lang genoeg geduurd. Iedereen heeft er zijn eigen mening over en je kan er nog tot in de'n treure over door gaan zagen. Maar hier niet. Het is immers de zoveelste thread al die er over dit onderwerp wordt gevoerd. Slotje erop. En dat geldt ook voor alle threads die over dit onderwerp in de toekomst eventueel nog geopend zouden worden. Iedereen weet het nu wel. :rolleyes: