PDA

View Full Version : Ultima's willen seizoen afsluiten met positieve noot


P De Sonville
13-10-2004, 15:57
Belgium Racing & Qvick Motors Racing

“Seizoen afsluiten met positieve noot”

Ondanks de niet probleemloze wedstrijd tijdens het Racing Festival te Francorchamps bemerken we bij beide teams geen ontevreden gezichten. Belgium Racing kreeg af te rekenen met een gebroken steekas, te wijten aan het feit dat de verhoudingen van de versnellingsbak niet ideaal waren. “De tweede en derde versnelling moeten lager komen te liggen, zodat we nooit meer naar de eerste versnelling dienen terug te schakelen”, verduidelijkt Patric Derdaele. “Het feit dat we in korte situaties zoals bij het insturen van de nieuwe Busstop en de Source te weinig koppel hebben in 2de versnelling, moesten we telkens terugschakelen wat de steekassen overmatig belastte. Maar dit is een probleem dat zich alleen maar in Francorchamps stelt. In Zolder schakelen we in principe nooit naar onze eerste versnelling. We reden zelfs probleemloos de 24 Uren uit. Desondanks lieten we de steekassen ondertussen vervangen en verzwaren. Ook het servostuur werd verstevigd en de voorste wiellagers preventief vervangen. Verder rijden we komend weekend in dezelfde configuratie als in Francorchamps. De evolutie is uiterst positief. Toen we het project opstartten hadden we telkens na iedere wedstrijd een waslijst aan problemen en mankementen die ons kopzorgen bezorgden. Momenteel zijn het nog enkel kleine futiliteiten die de kop opsteken. Ik zou durven zeggen dat we er bijna zijn. We wisten op voorhand waaraan we begonnen en dat het geen makkelijke opdracht zou worden om de Ultima competitief te maken. Als je ziet dat Erik Qvick tijdens de vorige wedstrijd streed voor de koppositie, dan mag je wel stellen dat er afgelopen seizoen een berg werk is verzet. Met nog wat testwerk voor de boeg tijdens de winterperiode, zie ik het seizoen 2005 positief tegemoet”.

Door het feit dat Peter Theuws na een zware rugoperatie nog steeds in de lappenmand vertoeft doet Belgium Racing tijdens de Belcar Masters terug beroep op Johan Empsen. Nadat Stefan Verhoeven in Francorchamps een prima job deed, komt nu Johan Empsen in het kuipje naast Patric Derdaele. Voor Empsen is de Ultima geen onbekend terrein. Hij trainde reeds regelmatig met de Engelse sportwagen en maakte deel uit van de rijdersploeg tijdens de recent verreden Euphony 24 Uren van Zolder.
“Een goede uitslag tijdens de komende Belcar Masters zou voor het ganse team en de sponsors een mooie beloning zijn voor de geleverde inspanningen. Er stond dit seizoen reeds een Ultima op het podium. Hopelijk kunnen we op dezelfde manier het seizoen afsluiten”, besluit de Limburgse zakenman.
Momenteel staat de Ultima van Belgium Racing op de zevende plaats in GTB. Mits een goede prestatie is er nog een theoretische kans om door te stoten naar de top5.

De BMW Compact van Belgium Racing met Broodcooren/De Coster staat momenteel 3de in de klasse TB.
Peter Theuws: “Voor het eerste jaar dat Broodcooren/De Coster een volledig Belcar-seizoen aansnijden zijn we best tevreden met deze situatie. Alleen spijtig dat we tijdens de Euphony 24 Uren van Zolder uitvielen terwijl ook tijdens de laatste wedstrijd in Francorchamps belangrijke punten verloren gingen door een communicatiestoornis.
In het andere geval konden we meestrijden voor de titel in TB (Toerisme -3200cc) en de top3 in Divisie Toerisme. Maar momenteel zitten we reeds met een ander project in ons achterhoofd betreffende volgend seizoen in Divisie Toerisme. Maar er is nog niets concreet. Vandaar dat ik dat potje momenteel nog even gesloten hou voor de buitenwereld”.

Ook bij Qvick Motors Racing heerst er optimisme. Na een mooie inhaalrace tijdens het Racing Festival in Francorchamps kon Erik Qvick zelfs aktuele leiders Lambert/Lefort verschalken. Tot de ophanging brak en de Ultima in het opgavepark belandde.
“Een onderdeel van de ophanging was te zwak en is gebroken. Er was een kleine aanrijding net voor de breuk, maar dat heeft er niets mee te maken. Ondertussen is het onderdeel vervangen door een sterker exemplaar. Ook bij de Ultima van Belgium Racing werd dit reeds vervangen. Terug een kinderziekte die opgelost is. We verwachten véél van de laatste meeting en gaan resoluut terug voor een podiumplaats. Het feit dat Rudy Penders ook terug aanwezig is met de Porsche GT3 RS is een goede zaak. Voor ons is iedere goede GTB-wagen een maatstaf naar volgend seizoen toe. Op de verhoudingen van de versnellingsbak na, gaan we van start met dezelfde afstelling als in Francorchamps. De zwaardere veren deden hun werk voortreffelijk. Het was een zwaar seizoen met een berg kinderziekten. Maar dat wisten we bij aanvang van ons project. Het is nu uitkijken naar de perfectie en terug véél testwerk deze winter. Daarvoor hebben we onder o.a. Vincent Radermecker aangetrokken. Hij is één van de beste afstellers in België”, besluit Erik Qvick.