View Single Post
  #8  
Old 23-02-2007, 00:01
camso belgium camso belgium is offline
De Paddock Rookie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 219
Montoya en Nascar worldwide

Je kunt de amerikanen beminnen, bewonderen of haten, maar één ding hebben ze: ze kunnen spektakel brengen, business doen en ze werken met een toekomstvisie.
Ik heb de Nascar zien evolueren in de loop der jaren. Eerst was het een klein clubje zuiderlingen, met een sport welke alleen het zuid-oosten interesseerde. Dan hebben ze hun circus beginnen uitbreiden naar midden amerika en het westen. Alleen in New York ligt het nog moeilijk (ze willen er een nieuw circuit bouwen, maar het lukt (nog) niet. Nu zijn ze op een punt gekomen waar uitbreiding in de USA praktisch niet meer mogelijk is. Er zijn reeds 36 weekends. Alle stadia zijn altijd kompleet uitverkocht.
Logisch denken is: waar kunnen wij verder uitbreiden? En dan komt in eerste instantie Mexico, Canada (alleen in volle zomer) en Japan in blik. Nadeel is dat deze landen ver uit elkaar liggen en een competitie in elk van deze landen apart te veel wedstrijden op een te kleine oppervlakte zou brengen. Europa ligt op dat vlak veel beter, maar daar is de ovaal cultuur pas sedert een twee à drie jaar in opgang. Ook het aantal ovalen circuits is te beperkt. Een wereldtoer van een soort Bush series (want vergis U niet, de big boys - Nextel Cup - blijven alleen in de USA rijden) zou zeer duur uitvallen. Er zijn niet genoeg ovalen circuits in deze landen en deze zware Amerikaanse bakken op een road course, zoals een circuit als Zolder genoemd wordt in de USA, laten racen, dat lijkt mij ook niet het recept om in Europa veel publiek te lokken, omdat deze autos niet op een road course op hun plaats zijn.
Wat de piloten betreft waren tot voor een vijftal jaren de good old boys (Dale Sr, Rusty Wallace, Ricky Rudd en zovele anderen) het geldkoffertje van Nascar. Deze ganse generatie is praktisch verdwenen en de overstap naar de "joung guns" hebben ze schitterend overleefd met Jeff Gordon, Dale Earnhart Junior en Tony Stewart als nieuwe superstars.
Vroeger werden alle vreemde eenden in de bijt getolereerd, maar nu wordt Montoya met open armen en de grote trom ontvangen. Omdat ze graag een Formule 1 piloot in hun midden hebben? Neen, Formule 1 interesseert geen enkele Amerikaan. Wel omdat het een fantastisch vehikel is voor een verdere uitbreiding van Nascar op wereldvlak. Dit samen met het toelaten van Toyota (voor enkele jaren zou dit nog heiligschennis geweest zijn) is de eerste stap naar Nascar Worldwide.
Toch opvallend dat dit jaar drie 100% circuit piloten bij Nascar rijden: Montoya, AJ Almendinger (Champ Cars) en Sam Hornish Junior (IRL).
Dat ovaal racen veel moeilijker is dan velen denken (alleen maar een beetje naar links draaien) werd duidelijk bewezen. Geen van de drie heeft enige rol van betekenis gespeeld (Montoya heeft wel enkele ronden in de twins aan de kop gereden, maar in de 500 was hij onzichtbaar). En vertel me nu niet dat iemand welke de 500 miles van Indy en 7 Grote Prijzen, waaronder Monaco, gewonnen heeft niet (meer) kan rijden. Dat Montoya af en toe bij de top zal eindigen, daar ben ik overtuigd van, maar hij zal eerst veel ervaring moeten opdoen. Verder ben ik overtuigd dat enkele Nascar piloten, mits de nodige praktijk, in gelijk welke discipline hoge toppen zouden scheren. Vergeet niet dat Jeff Gordon in de Rallye Masters (of hoe noemt het ook) in Gran Canaria (geen micky mouse circuit zoals in Bercy, maar wel degelijk een kleine "etappe speciale" op aarde zoals in rallye) in twee reeksen veelvoudig wereldkampioen Sebastian Loeb eruit gereden heeft en dit nota bene op een rallye auto (was het een Peugeot, ik weet het niet meer).
Zal Nascar in Europa ooit hoge toppen scheren? Ik weet het niet; ik durf zelfs twijfelen. Wat wel zeker is, is dat Nascar in Europa steeds meer fans krijgt, terwijl de interesse voor de Formule 1 sterk achteruit is geboerd; om niet te spreken van de andere circuit disciplines, welke, op enkele uitzonderingen na, voor lege tribunes gespeeld worden.
En vooral niet vergeten en dit lijkt mij fundamenteel, dat Nascar toeschouwers niet recruteert bij de echte autosport liefhebbers, want daarvan zijn er veel te weinig, maar bij de families (a sport for the whole family). En het heeft daarvoor schitterende argumenten: konfortabele tribunes met alleen zitplaatsen, toppiloten, welke men zo in de supermarkt kan ontmoeten en een handtekening vragen, autosport met een spektakel gehalte waar geen enkele andere discipline kan aan tippen; het geheel gebracht met een wervelende show vooraf (live muziek akt - verleden jaar Bon Jovi -, vuurwerk, vlaggen en vendels, F16 straaljagers of een B52 bommenwerper boven het circuit en noem maar op)
De tijd zal het uitmaken, maar ik denk dat de eerste vijf jaar bepalend zullen zijn, welke richting het uitgaat.
Reply With Quote