die 5 seconden hebben de race voor JPM niet beslecht hoor! die fouten en die tik aan Barrichello, dat waren zijn grootste oorzaken.
verder: over die tankinstallatie: lees dit eens:
http://www.f1world.be/f1-filesco.php?id=863_0_3_0_C
Problemen met tankinstallaties! Waarom?
BMW motorsportdirecteur Dr. Mario Theissen uit zijn ongenoegen over de leverancier van de benzine-installaties, die de race van Juan Pablo Montoya in San Marino naar de knoppen heeft geholpen. Het Franse bedrijf Intertechnique staat in voor de benzine-installaties in de pitlane de laatste jaren vanwege de vele problemen met het natanken.
Theissen, die werkt aan de motoren die geleverd worden aan het Williams team, zegt dat het niet acceptabel is dat Intertechnique benzine-installaties blijft leveren die niet werken op regelmatige basis. Op zondag werkte de benzine-installatie die afgesteld was op Juan Pablo Montoya niet. Daarna probeerde men de benzine-installatie van Ralf om minder tijd te verliezen, maar die weigerde ook dienst.
Ook Minardi had problemen met de benzine-installatie. Justin Wilson kwam binnen, maar de Intertechnique weigerde dienst. Paul Stoddart zegt: "Spijtig genoeg kostte het probleem met de benzine-installatie Justin Wilson de kans om te finishen in de Grote Prijs van San Marino. Hetzelfde geldt voor Jos Verstappen."
Mario Theissen heeft al met teambaas Frank Williams over het probleem gepraat. "Ik zei het tegen Frank. Ik zou graag eens willen weten hoeveel problemen wij al hebben gehad met de benzine-installaties de laatste drie jaren. Je kan het niet accepteren!"
Maar dit verhaal heeft ook een andere zijde! In de RaceReport editie van de Grote Prijs van Duitsland 2002 worden de 'problemen' met de benzine-installaties van Intertechnique nauwkeurig beschreven.
'De afdeling Fuel Circulation maakt tank-installaties voor gepanserde voertuigen, helicopters en vliegtuigen, zowel voor bijtanken op de grond als in de lucht.'
'Sinds 1994 is het bijtanken weer toegestaan en de FIA verplicht de Formule 1-teams het systeem van Intertechnique te gebruiken. Het eerste jaar gaat er meteen iets mis: tijdens de Grand Prix op Hockenheim vliegt de Benetton van Jos Verstappen, de coureur zelf en de monteurs bij een pitstop in brand. Het ongeluk loopt met een sisser af. Intertechnique ondekt dat de bijna-ramp is veroorzaakt doordat Benetton een filter uit de tankinstallatie heeft verwijderd om de benzine sneller in de auto's te laten lopen. Dor het ontbreken van de filter is er vuil in het systeem gekomen waardoor de slang niet goed sluit.'
Hoewel Intertechnique niets kon doen aan de bijna ramp in Hockenheim besluit het bedrijf wel een nieuwe versie van de tankinstallatie te ontwikkelen. Later zullen er nog vele updates volgen. De huidige versie, in 2001 geïntrocuceerd, laat 12 liter per seconde van de tank naar de auto stromen. De FIA denkt erover de teams de toestemming te geven achttien liter per seconde in hun auto te pompen. "Ons systeem is 100% veilig", zegt Jean Michel Manthey, directeur van Intertechnique. "Het werkt met een pomp die zichzelf met een klep afsluit als de benodigde hoeveelheid benzine in de auto zit. Dat wordt bewaakt door een computer en onze eigen software." '
'Vooral die software krijgt van teams waar een pitstop mislukt vaak de schuld. Dat valt voor buitenstaanders immers niet te controleren. Van Wiliams is echter bekend dat in Canada (2002) één van de monteurs vergeten was de knop terug te zetten terwijl het team de afgelopen weken keihard heeft geoefend met de pitstops. Dat doe je niet als de schuld bij de tankinstallatie ligt.'
Intertechnique-topman Manthey raakt geïrriteerd als hij wordt gewezen op de kritiek die sommige teams hebben op de tankinstallaties. "We gebruiken dit systeem nu anderhalf jaar en de meeste teams hebben nooit problemen." Manthey legt de schuld van de mislukte pitstops op de teams. "Als het misgaat maakt de monteur van het team een fout, is de installatie niet goed onderhouden of gaan ze er verkeerd mee om. Iederen werkt met hetzelfde systeem. Waarom hebben sommige teams dan nooit problemen en andere wel? Bij teams die veel op de tankstops oefenen, gaat het altijd goed. De teams die problemen hebben vinden de installatie niet interessant omdat het geen deel uitmaakt van hun auto."
Het verweer van Manthey snijdt hout. Het is niet voor niets dat de Amerikaanse CART-klasse, waar al jarenlang met het levensgevaarlijke methanol als brandstof wordt gereden, het Intertechnique-systeem wil gaan gebruiken en dat de FIA nog nooit heeft laten weten dat er iets mis is met de Intertechnique-spullen. De teams met tankproblemen moeten eerst bij zichzelf te rade gaan', aldus Rick Winkelman in de RaceReport editie van de Grote Prijs van Duitsland 2002.
Gepost door: Mark op 23-04-03 | 19:36