Quote:
Originally posted by Desmodromic2001
Enkele verfvraagjes: De grondverf van Tamiya, is die redelijk korrelig als je daar een carrosserie mee spuit? Kwestie van te weten of je daarna veel werk hebt om alles weer fijn te zetten.
Vroeger legde ik altijd een grondlaag in Sand of Gray, maar omdat mijn spuitbussen nu toevallig op waren heb ik een Olive Drab gebruikt. Dit is een soort mat groen.
|
De grondverf van Tamiya is naar mijn bescheiden mening niet korrelig en van goede kwaliteit. Er bestaat witte en grijze grondverf. De witte gebruik ik voor laklagen met lichte tint en de grijze voor donkere laklagen.
Quote:
Originally posted by Desmodromic2001
Daarmee heb ik alle kuiponderdelen gespoten van de Tamiya Gauloise moto. Ik dacht dat wanneer ik daarover Telefonica Blue zou spuiten, het blauw zijn eigen kleur zou behouden. Nu blijkt dat dit veel te donker geworden is. Nu is mijn vraag: als ik nu lagen blijf leggen, zal ik dan het oorspronkelijke kleur bekomen? Of zou het kunnen zijn dat de hele handel NOG donkerder wordt?
|
Telefonica Blue heeft de ambetante eigenschap om donkerder te worden naarmate je meer lagen spuit. Ik heb het aan den lijve ondervonden met mijn Focus WRC van Duval (de foto's staan
hier ). Dus zeker niet meer lagen spuiten om te proberen de boel terug lichter te maken!
Quote:
Originally posted by Desmodromic2001
Terwijl we toch bezig waren met die Telefonica Blue, heb ik voorzichtig een eerste laagje gelegd op de Ford Focus RS van Duval. Ik ben onmiddellijk gestopt met spuiten omdat ik zag dat de dieper liggende gedeeltes (aan de deuren, koffer...) niet gedekt waren. Het valt mij op dat ik dit de laatste tijd meer en meer tegen kom. Iets wat zo',n 10 jaar geleden nooit gebeurde. Zou het kunnen zijn dat het plastic van Tamiya vandaag de dag anders is dan vroeger? Het plastic lijkt mij vettiger.
|
Ook dat effect heb ik meegemaakt, en ik heb ervoor gekozen om dan toch maar meer lagen te zetten er alles donkerder te maken, liever dan een slechtgelakt model te bouwen. Ik denk niet dat het iets te maken heeft met het plastic, het ligt gewoon aan de samenstelling van sommige verfsoorten.
Quote:
Originally posted by Desmodromic2001
Ik zie het niet zitten om mijn carrosserien te ontvetten, omdat ik daardoor al ongelukjes heb tegengekomen. Mijn enig alternatief is het carrosserietje vrijven met scotchbride. Maar dan nog weet ik dat ik soms problemen heb met die dieperliggende randen? Iemand een andere oplossing?
|
Als ik een bad neem, dan neem ik geen eendje mee in bad maar wel ... een carrosserie die moet ontvet worden! Werkt zeer goed en is absoluut veilig, want als je het zelf in het warme water kan uithouden kan het plastic zeker niet smelten

Gewoon carrosserie volledig reinigen met een oude tandenborstel in warm zeepwater dus.