Quote:
Aan het begin van dit jaar verkondigde Martin Kenwright van Evolution Studios dat het originele WRC niet meer dan een proefrit was in vergelijking met WRC II Extreme. Een bijzonder indrukwekkende proefrit welteverstaan, maar toch een prestatie waar nog wel wat aan te sleutelen viel. En dus hebben we de ontwikkeling van het vervolg vanaf de start goed in de gaten gehouden. Nadat we getuige waren van de veel betere tussentijden bij alle controlepunten, waren we er heilig van overtuigd dat alle records gebroken zouden worden als deze game over de finish ging. Oftewel: WRC II Extreme lijkt inderdaad een enorme verbetering te worden. Nu de game dan het einde nadert van de moeilijke etappe die het het afgelopen jaar bereden heeft, resteert de vraag of het zegevierend over de finish gaat of op het laatste moment van de koers afwijkt. Wat denk je?
De naam
WRC II Extreme is zo genoemd omdat echt ieder element van zijn voorganger verbeterd is en er nieuwe, angstaanjagend realistische extremen bereikt zijn. Het kan best zijn dat je al gevloerd wordt voordat je zelfs maar achter het stuur plaatsgenomen hebt. Want het aantal raceopties is op z'n minst overweldigend te noemen. Voor ongeduldig aangelegde gamers is de Quick Race misschien geschikter, dan hoef je namelijk zelf je voertuig en je circuit niet uit te kiezen en begin je meteen met een willekeurig uitgekozen etappe. Diegenen die zelf graag het heft in hand nemen, kunnen meedoen aan een volledig World Rally Championship (maar daar komen we later op terug), een Custom Rally of Championship maken, een tijdrit proberen of een Head to Head-race tegen een maat op een gesplitst scherm. In een poging van gaming een sociaal gebeuren te maken, kun je alle modes behalve de laatste met z'n vieren spelen, waarbij je om de beurt moet racen. Dat voegt nog weer wat extra spanning toe.
Wereldreizen in WRC-stijl
Wij zijn natuurlijk meteen begonnen met de uit veertien rondes bestaande, zich op vier continenten afspelende World Rally Championship mode. En natuurlijk hebben we van tevoren niet geoefend. Dat hebben we toch niet nodig. Gelukkig hoef je het niet meteen op te nemen tegen coureurs die net zo goed zijn als hun levensechte tegenhangers en die meteen al je fouten genadeloos afstraffen, maar kun je kiezen uit de moeilijkheidsinstellingen Novice, Professional en na verloop van tijd Expert. Iedereen met een beetje gezond verstand begint dan met Novice (waar je maar één etappe per dag af hoeft te leggen en waar alle schade en tijdstraffen uitgeschakeld zijn), zodat je de lay-out van de vaak zo gevaarlijke circuits kunt leren kennen en aan de stukken verbeterde en hoogst authentieke besturing kunt wennen.
Ook dan zul je het niet meteen onder de knie hebben, zelfs professionele coureurs komen zo nu en dan in de vangrail terecht, maar je leert het in elk geval op gepast langzame wijze, ook al ben je niet bijzonder goed in racegames. De Professional en Expert modes daarentegen vormen een schril contrast met de genadige Novice mode. Schade en tijdstraffen zijn nu geactiveerd en je krijgt te maken met moeilijke tegenstanders en meerdere races per dag (2 voor Pro, 3 voor Expert). En zo wordt een zeker strategisch element toegevoegd, hetgeen hoogst ongebruikelijk is in een racegame. Het is heel belangrijk dat je voorzichtig rijdt, want je hebt niet veel tijd om eventuele in de vorige race opgelopen schade te herstellen, maar je moet nog wel alle etappes zo snel mogelijk af zien te leggen en binnen de tijd van je tegenstander zien te blijven. En dat is echt niet gemakkelijk als je bijvoorbeeld probeert zonder kleerscheuren over de levensgevaarlijke circuits van Cyprus te rijden.
De circuits
Over circuits gesproken, WRC II bevat zo'n 800 km aan circuits, verdeeld over 115 etappes in Monaco, Zweden, Frankrijk, Spanje, Cyprus, Argentinië, Griekenland, Kenia, Finland, Duitsland, Italië, Nieuw-Zeeland, Australië en Groot-Brittannië. Naast de gebruikelijke etappes van het ene punt naar het andere, hebben sommige landen ook nog zogenaamde Superspeciale etappes te bieden. In zulke etappes moet je een nek-aan-nek race rijden tegen een andere coureur op een circuit met dubbele banen.
De circuits zien er natuurlijk allemaal geweldig uit, ze vormen een geheel overtuigende virtuele interpretatie van de echte circuits. De tekenafstand bedraagt maar liefst vijf kilometer en je zicht wordt niet verstoord door plotseling opduikende obstakels. De wegoppervlakken zijn zo authentiek mogelijk gemaakt (meer dan de standaardwijzigingen 'wit voor sneeuw en bruin voor modder') en je wordt bevangen door een enorm gevoel van vrijheid. Het is zowaar mogelijk van de baan af te gaan en mocht je daar zin in hebben, dan kun je zelfs de omringende bergen en heuvels beklimmen. Als je echter te lang van de baan blijft, word je weer teruggeknald op de weg en krijg je een tijdstraf op de koop toe. Moet je maar niet zo dom zijn!
Tijd voor wat aanpassingen
Als je wat al te vaak van de rotsen afgegleden bent, kun je naar het servicegebied gaan om reparaties uit te laten voeren en de componenten van je wagen goed af te stellen. Je kunt echter niet zo lang je wilt aan je wagen sleutelen, want er geldt een tijdlimiet. Je krijgt maar vijf minuten om je auto weer op gang te krijgen, en de klok begint te tellen zodra je het servicegebied betreedt. Voor iedere aanpassing wordt op basis van de ingewikkeldheid van de procedure wat meer tijd afgetrokken. Blijf je er langer dan vijf minuten, dan wordt de overschreden tijd opgeteld bij je racetotaal. Oneerlijk? Ja.
In mijn wagen voel ik me prima
En dan hebben we natuurlijk nog de auto's. Je kunt wegrijden in de allernieuwste modellen van alle zeven fabrikanten (Mitsubishi, Subaru, Skoda, Hyundai, Citroën, Peugeot en Ford). De auto's zijn al net zo'n lust voor het oog als de omgevingen, vooral als ze tijdens de races langzaam maar zeker minder gaan glanzen. Soms raken ze alleen maar bedekt met modder, maar het kan ook zijn dat de ruiten er uitvliegen, de motorkap verdwijnt of dat ze een wiel verliezen. Wat er ook gebeurt, het ziet er altijd overtuigend uit. Gelukkig raken de coureurs niet in dezelfde mate beschadigd. Tot de coureurs behoren alle echte WRC-coureurs, met uitzondering van McRae Senior dan, dat moge duidelijk zijn. Dankzij hun met Digimask-technologie gecreëerde gezichten en hun angstaanjagend levensechte lichaamsbewegingen maken we ons toch wel eens zorgen om hun gezondheid.
Het einde is in zicht
We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat er nog iets tussen WRC II Extreme's triomfantelijke rit naar de finishlijn kan komen te staan. Bij Evolution zijn ze nog steeds druk bezig kleine foutjes glad te strijken, maar het is nu al duidelijk dat het rallygenre binnenkort een nieuwe topper kan verwelkomen. Alles is aanwezig, de zo belangrijke officiële licentie, alle officiële wagens (en nog meer, maar dat verklappen we niet), honderden etappes, baanbrekende visuals en presentatie... en zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar je begrijpt ondertussen vast wel wat we bedoelen. Als je de beste rallygame tot nu toe op welke console dan ook wilt kopen, dan moet je deze hebben. Simpel zat.
|
Bron: Playstation.com
__________________
WRC-prono 2009 kampioen
|