De Paddock
- Direct Access -
De Paddock Modelbouw Forum
De Paddock Autosport Forum

Go Back   De Paddock > Autosport > Media Corner
Home
Home Register FAQ Members List Calendar F1 Prono Search Today's Posts Mark Forums Read Links

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread
  #1  
Old 29-09-2004, 17:27
P De Sonville P De Sonville is offline
De Paddock Regular
 
Join Date: Oct 2002
Location: Gent
Posts: 660
Persbericht 'Circuit zolder' Voorbeschouwing Zolder Touring Cup Francorchamps

Zolder Touring Cup gaat vreemd

Naar goede jaarlijkse gewoonte gaat de Zolder Touring Cup éénmaal per jaar vreemd richting Francorchamps. Daar zullen ze komende zaterdag(!) hun vijfde of voorlaatste manche betwisten van het inmiddels zéér spannend regionaal uithoudingskampioenschap.

De meeste teams en piloten zijn niet rouwig om het Zolderse asfalt éénmalig te ruilen voor één van de mooiste circuits van de wereld. Voor bepaalde piloten en/of teams is de Zolder Touring Cup een springplank naar hogere regionen zodat een uitstap naar Francorchamps toch wel een welgekomen verandering is. De organisatoren van ‘Circuit Zolder’ hebben bewust de uitstap naar Francorchamps in het pakket opgenomen om zodoende de interesse van teams en piloten in de Zolder Touring Cup wakker te houden. Deze wedstrijd wordt verreden in het voorprogramma van de 24 Uren voor 2pk’s. Nadeel aan deze uitstap is wel dat wegens de drukke timing de trainingen op vrijdag en de wedstrijd op zaterdag worden verreden. Dus voor éénmaal moeten de Touring Cup-rijders twee dagen uittrekken voor hun favoriete tijdverdrijf. De wedstrijd zelf wordt reeds om 9u30 op gang geschoten. Ook de Sprinters zijn het slachtoffer van de drukke timing en moeten dus noodgedwongen hun wagens éénmalig op stal laten.

Ook is er, in tegenstelling tot de wedstrijden van de Zolder Touring Cup op Limburgse bodem, komend weekend geen beperking op het geluidsniveau. Iets wat bepaalde teams naar een andere in- en uitlaat doen grijpen wat hun bolides méér paardjes oplevert. Dit is ook de reden waardoor er traditioneel ook méér guests komen opdagen of bepaalde teams naar andere wagens grijpen. Zo komt First Motorsport aandraven met de Porsche 996 GT3 Supercup waarmee het Limburgse team een podiumplaats in GTB veroverde tijdens de recent verreden Euphony 24 Uren van Zolder. Kelly Jamers staat éénmalig haar stuur af aan vader en zoon Van Roey. Ook de winnaar van vorig jaar is terug van de partij.


Laurent van Moerkerke zal ditmaal de ex-Thiers-Porsche delen met Philip Cracco. En wie zich de race van vorig jaar nog herinnert, weet dat bij het vallen van de nationale driekleur de vier Porsches van US Carworld, RTM, Van Roey en Van Moerkerke er als een bende bezetenen vandoor gingen. Het leek wel een manche voor de Porsche-Cup in de kop van het peloton. En dat voor een wedstrijd over vier uren. Hopelijk krijgen we komende zaterdag hetzelfde scenario voorgeschoteld.

Neem er dan nog de razendsnelle MSE-Marcos van de familie Van Samang bij en de bookmakers komen voor een moeilijke opgave te staan. Voor de algemene overwinning staan uiteraard de Porsches terug met stip genoteerd met de Marcos als underdog. RTM (Penders/Van Roij) won de laatste twee wedstrijden, maar zal ongetwijfeld rekening moeten houden met First Motor-sport dat met Guy Kersten, voor de gelegenheid bijgestaan door vader en zoon Van Roey, dit seizoen minstens één wedstrijd wil winnen. Maar laten we hierbij zeker niet de exemplaren van Speedlover, Dehaye-Racing en Vetters/ Peeters over het hoofd zien.

Ondanks het feit dat de wedstrijd in Francorchamps reeds de voorlaatste is in een reeks van zes races, zijn er nog een pak punten te verdelen. Tijdens de traditionele seizoensafsluiter op Circuit Zolder, de Race Promotion Night over 10 uren wedstrijd, vallen er immers dubbele punten te rapen na 3 (25%), 6 (25%) en 10 (50%) uren wedstrijd. En als je de aktuele tussenstand erbij haalt zijn er nog een pak titelpretendenten.

Vier leiders in evenveel wedstrijden

Na vier wedstrijden kregen we reeds drie verschillende winnaars te zien op het hoogste ereschavot en maar liefst vier verschillende leiders in de algemene tussenstand. Momenteel prijkt de VW Golf van Van Rompuy/Buytaert aan de leiding. De VW Golf, inmiddels aan zijn 7de seizoen bezig, is een product uit de Dehaye-stal en momenteel ongenaakbaar in zijn klasse waarin voormeld duo reeds telkens maximaal scoorde. En door het feit dat ze steeds in de top 10 toefden, graaiden ze nog enkele kostbare puntjes mee die hen uiteindelijk aan de leiding bracht.


Dirk Van Rompuy: “Ondanks het feit dat Francorchamps ons en de Golf zéér goed ligt, moeten we ons weinig illusies maken omtrent de top 10. We gaan resoluut voor een overwinning in onze klasse. Dan graaien we terug 20 punten mee. We gaan ons niet bekommeren om een plaatsje in de top 10, want dit is in theorie onmogelijk. Niet alleen de Porsches en de Marcos, maar ook met onze rechtstreekse opponenten in de titelstrijd, de BMW’s, zal het verschil in Francorchamps groter zijn dan op Circuit Zolder. Het zou ons dan ook sterk verwonderen indien we als leiders richting Race Promotion Night vertrekken. Maar een wedstrijd moet altijd gereden worden en vier uren zijn lang. Een klasse-overwinning is de doelstelling. Pas nadien kunnen we de rekening maken en onze strategie bepalen voor de 10-urenwedstrijd. Ondertussen werden de cardanproblemen ten huize Dehaye opgelost en kunnen we in Francorchamps eindelijk eens onze zesbak optimaal benutten”.
Een stelling die ploegmaat Jack (Pirelli) Buytaert alleen maar kan bevestigen. “De Golf is zéér degelijk opgebouwd, zéér stijf en oerbetrouwbaar. We beschikken over een slordige 235 pk, maar vooral de versnellingsbak is een juweeltje. Verder is er nog de regelbare achterbrug, waardoor we een negatief spoor kunnen zetten en zodoende de baanligging naar de perfectie kunnen loodsen. Uiteraard doen onze Pirelli-sloefjes ook uitstekend hun werk”, grapt de ex-motorkampioen.
“Het feit dat we het moeten stellen met 16-duims-velgen is wel een nadeel betreffende de slijtage van de rubbers, maar een grotere maat zou dan weer problemen geven met de verhoudingen van de versnellingsbak. Maar je hoort me niet klagen. In Francorchamps moeten we defensief rijden en alleen de zege in onze klasse is de doelstelling,” besluit Jack Buytaert.
Overigens zullen we tijdens die laatste wedstrijd ook Dirks’ zoon, Tom Van Rompuy, aan het werk zien in diens maidentrip in een Alfa 156 van Johan Daelemans. Tom is 16 jaar en een product uit de kartingschool Antwerp Karting. Gezien zijn leeftijd zal hij uiteraard debuteren in de Sprinters Cup Zolder.

Het verschil tussen de leiders en de concurrentie is echter zéér klein. Van Rompuy/Buytaert hebben amper 2, 4 en 7 punten voorsprong op hun respec-tievelijke achtervolgers, het BMW-bastion van Jeuris/Werckx, Brinkmann/ Jakobs en Grouwels/Grouwels.


Op 10 punten van de leiders volgt dan een Porsche-armada met Kevers/Dehaye, Vetters/Peeters, Janssen/Tonnet en Kersten/Jamers op een zakdoek en onder-ling gescheiden door amper 9 punten. Dit kwartet, aangevuld met de RTM-Porsche en de MSE-Marcos strijden voor de eindoverwinning in de klasse 1 (GT +2500cc).

In klasse 2 (Toerisme +2500cc) hadden we het reeds over het BMW-trio dat zich momenteel in de top 4 algemeen nestelt. Toch mogen we merkgenoten Beckers/Van Manshoven en Petroons/Detaille nog niet helemaal wegcijferen, terwijl het trio De Backer/Schulpe/Vanhamme naar onze bescheiden mening over één van de snelste bolides beschikt in deze klasse. Steeds zijn ze tijdens de training en wedstrijd vooraan te vinden, maar kregen ze al het ganse seizoen met pech af te rekenen. Nadeel voor deze jongens is wel dat ze met drie piloten zijn en dus minstens twee pitstops moeten inlassen. Niettegenstaande ze in de titelontknoping nog maar weinig rol van betekenis meer spelen, hebben ze niets te verliezen en zouden ze wel eens in de rol van scheidsrechter kunnen geduwd worden. Iets wat Van Rompuy/Buytaert als muziek in de oren zou klinken.

In klasse 3 (Toerisme -2500cc) zullen de mannen van Carlier Racing (Dillen/ Dohet/Pauwels) zich nog eens extra moeten rechtzetten om de kloof van 7 punten met Braekmans/Smeets/Stehr uit te diepen.

In Klasse 4 (Toerisme -2000cc) scoorden Van Rompuy/Buytaert reeds vier overwinningen op rij en naast de eerste plaats algemeen staan ze dus uiteraard in hun klasse riant aan de leiding. Essers/Robroeks (Renault), Liard/Van den Plas (Toyota), Schmook/Ubeda (Renault) en Fryns/Wijnen (Renault) zullen hoogstwaarschijnlijk mogen rijden voor de overige podiumplaatsen.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 21:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.